Μία ακόμη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η διαδικασία διαλογής και τελικής επιλογής στελεχών για τις θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, βάσει της δημόσιας προκήρυξης των θέσεων από την κυβέρνηση. Το σύνολο των αιτήσεων που έπειτα από μια πρώτη διαλογή έχει μπει στο στάδιο της αρχικής αξιολόγησης ξεπερνά τις 22.000 για 88 θέσεις γραμματέων και περιφερειαρχών.

Σε σχεδόν όλα τα υπουργεία πάντως έχουν αρχίσει να παρατηρούνται βραχυκυκλώματα λόγω της έλλειψης προσώπων σε νευραλγικές θέσεις με διοικητικές ή και εν μέρει εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε υπουργός, είναι εξαιρετικά δύσκολο κατά την τρέχουσα περίοδο για όποιον βρίσκεται σε υπουργική καρέκλα να αφοσιωθεί στα επιτελικά του καθήκοντα, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένος να ασχολείται και με τη διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του γενικού γραμματέα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τοποθετήσεις προσώπων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σύντομα είναι αναγκαίο να προκηρυχθεί και ένας δεύτερος «διαγωνισμός» για τις θέσεις των ΔΕΚΟ, των τραπεζών, κτλ. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες ως τις αρχές του Νοεμβρίου, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Πάντως, από συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να διοριστούν σε θέση γραμματέα και πρόσωπα που δεν έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων. Κατά μάλλον προφανή τρόπο, στο υπουργείο Εξωτερικών για παράδειγμα τοποθετήθηκε από τις πρώτες ημέρες ο πρέσβης κ. Ι. Ζέππος, πρόσωπο με αδιαμφισβήτητη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου. Κ ατ΄ αντιστοιχία, υπουργοί μεταξύ εκείνων που εποπτεύουν τη διαδικασία, αφήνουν να εννοηθεί ότι σε υπουργεία όπως το Προστασίας του Πολίτη θα είναι ευνόητο να τοποθετηθεί γραμματέας ο οποίος θα έχει επιχειρησιακή εμπειρία ή μακροχρόνια τριβή με τον χώρο της δημόσιας τάξης. Ωστόσο, από κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνεται ότι δεν δεσμεύονται οι υπουργοί να αξιοποιήσουν οπωσδήποτε πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον με την υποβολή αιτήσεων και βιογραφικών σημειωμάτων. Ενα από τα ζητήματα που θα παραμείνουν αναπάντητα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την κάλυψη των θέσεων, παρά μόνο συγκριτική επιλογή μεταξύ των υποψηφίων. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιλέξει κάποιος υπουργός ένα άλλο πρόσωπο για γραμματέα ή σύμβουλο, αν κρίνει ότι διαθέτει υψηλότερα προσόντα.