Η ΔΕΘ πάει αεροδρόμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) επεκτείνεται και το Σέιχ Σου κατεβαίνει στη θάλασσα! Την «τελευταία μεγάλη ευκαιρία της Θεσσαλονίκης» παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα». Μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προτείνει την ανταλλαγή κτιριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και μετατροπή τους σε πάρκο και χώρο εκπαίδευσης και πολιτισμού με παραχώρηση τμήματος του αγροκτήματος του ΑΠΘ, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου θα κατασκευαστεί η νέα, υπερσύγχρονη ΔΕΘ. Επιστημονικός υπεύθυνος της πρότασης είναι ο καθηγητής αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού κ. Ν. Καλογήρου .

«Το σενάριο της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στο αγρόκτημα με την παράλληλη δημιουργία πολιτιστικού και εκπαιδευτικού πάρκου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει ισχυρά πλεονεκτήματα για τους δύο ενδιαφερόμενους φορείς αλλά και για την κοινωνία της πόλης. Συγκεκριμένα η ΔΕΘ μεταφέρεται σε προνομιούχο παραθαλάσσια θέση κοντά στο αεροδρόμιο, μέσα σε ευρύτερη εμπορική και τουριστική περιοχή. Αυτή η επιλογή εξασφαλίζει άμεσα την οικονομική της βιωσιμότητα χωρίς εξάρτηση από τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες και επιλογές» αναφέρεται στο σχέδιο.

«Το ΑΠΘ με την παραχώρηση της χρήσης των περιπτέρων της ΔΕΘ που αξιολογούνται ως ικανά να διατηρηθούν εξασφαλίζει για άμεση χρήση εγκαταστάσεις υψηλής αξίας σε γειτνίαση με την κεντρική πανεπιστημιούπολη ώσπου να ωριμάσουν οι συνθήκες για την ενδεχόμενη μετεγκατάσταση των τμημάτων που θα φιλοξενηθούν στους χώρους. Παράλληλα αξιοποιεί την περιουσία του στο υπόλοιπο τμήμα του αγροκτήματος με τη σημαντική άνοδο των αξιών γης, η οποία εκτιμάται ότι θα υπάρξει με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ καθώς και των επενδύσεων που θα ακολουθήσουν» συμπληρώνει.

Πολλαπλά οφέλη
«Για την κοινωνία της πόλης και ειδικότερα για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν πολλαπλά οφέλη καθώς δίνεται βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, με τη δημιουργία πρότυπου εκθεσιακού κέντρου, σχεδιασμένου με αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της υπόλοιπης παραλιακής έκτασης του ΑΠΘ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης καθώς και εκτεταμένου πάρκου περιβάλλοντος, πολιτισμού και αναψυχής. Αυτό δημιουργεί ευδιάκριτη ενότητα-πύλη στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, οργανώνοντας τη διάχυτη αστικοποίηση της περιοχής, ενώ εξασφαλίζει παράλληλα την ανάδειξη και αξιοποίηση τμήματος του νοτιοανατολικού θαλάσσιου μετώπου, το οποίο παραμένει σήμερα απροσπέλαστο σχεδόν στο σύνολό του. Στο κέντρο της πόλης υλοποιείται η ενοποίηση των ανοικτών χώρων καθώς δημιουργείται εκτεταμένος χώρος πρασίνου με διάσπαρτες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές χρήσεις, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής» αναφέρει η μελετητική ομάδα.

Γιατί εκεί;
«Η θέση παρέχει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης όλων των κύριων δικτύων μεταφοράς καθώς βρίσκεται στην απόληξη της προγραμματισμένης εξωτερικής περιφερειακής οδού και των αξόνων προς τη Χαλκιδική και τις ακτές του Θερμαϊκού. Η άμεση γειτνίαση με το αεροδρόμιο που παρατηρείται σε πολλά από τα διεθνή εκθεσιακά κέντρα διευκολύνει μια ειδική κατηγορία διεθνών εμπορικών επισκεπτών καθώς και ιδιωτικών πτήσεων προσκεκλημένων υψηλού επιπέδου. Στο προτεινόμενο γήπεδο εφάπτεται η τελική επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης και η πολυσυζητημένη θαλάσσια συγκοινωνία. Η ενδεχόμενη επιλογή της θέσης αυτής θα κάνει βιώσιμη την υλοποίηση αυτών των συγκοινωνιακών υποδομών καθώς θα εξασφαλιστεί κρίσιμος αριθμός μετακινήσεων με δημόσια μέσα μεταφοράς. Σε αντίθετη περίπτωση απομακρύνονται ή και αναστέλλονται οι προοπτικές παράκτιας ή σιδηροδρομικής συγκοινωνίας με την περιοχή» αναφέρεται στην πρόταση. Πώς θα γίνει;
«Σε περίπτωση που θα επιλεγεί η προοπτική της παραχώρησης αντί αμοιβής ή κατασκευών για τη ΔΕΘ, διαφαίνονται μια σειρά χρήσεις οι οποίες κρίνονται ότι θα είναι ελκυστικές προς εξωτερικούς επενδυτές. Αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία κέντρων εστίασης- αναψυχής στο θαλάσσιο μέτωπο, την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της έκθεσης και του τοπικού τουρισμού, με εύκολη πρόσβαση στο αεροδρόμιο, τις ακτές του Θερμαϊκού και την πόλη της Θεσσαλονίκης, την κατασκευή συνεδριακού κέντρου για τις ανάγκες της ΔΕΘ, πανεπιστημίων, και άλλων φορέων της πόλης και τη δημιουργία μαρίνας και κέντρου θαλασσίων αθλημάτων» αναφέρεται στην πρόταση. Το μέγεθος της έκτασης στην οποία προτείνεται να εγκατασταθεί η ΔΕΘ είναι τέτοιο ώστε η θέσπιση ενός ήπιου συνεκτικού περιβαλλοντικά συντελεστή δόμησης επιτρέπει σημαντικά μεγαλύτερη συνολική δόμηση από αυτήν που απαιτείται για να φιλοξενήσει με άνεση τις εκθεσιακές δραστηριότητες της ΔΕΘ, δηλαδή περίπου 100.000τ.μ. Με αυτά τα δεδομένα εξασφαλίζονται δυνατότητες μελλοντικής επέκτασης και υπάρχουν ευκαιρίες για ποικίλες επενδυτικές δραστηριότητες, με στόχο η ΔΕΘ να μην εξαρτάται μόνο από τα έσοδα των εκθεσιακών χώρων της. Είναι προφανές ότι με δεδομένους τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς περιορισμούς η εγκατάσταση της ΔΕΘ στη συγκεκριμένη θέση θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί στο πλαίσιο ΣΔΙΤ/αντιπαροχής ή παραχώρησης, χωρίς να απαιτούνται αποκλειστικά δαπάνες του Δημοσίου» καταλήγει η ομάδα μελέτης.

Ανάσα στην πόλη

«Ησύνδεση και η τροφοδότηση ενός δικτύου αξόνων ενοποιεί την περιοχή με τους γειτονικούς ελεύθερους χώρους πρασίνου της πόλης, δημιουργώντας ένα δίκτυο ανοικτών χώρων και διαδρομών από τη θάλασσα ως το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Η συνολική διευθέτηση που προτείνεται έχει στόχο τη δημιουργία ενός ιδιότυπου αστικού πολιτισμικού και εκπαιδευτικού πάρκου, το οποίο θα παραμένει ζωντανό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς ενσωματώνει και χώρους αναψυχής. Με τον ποιοτικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των ανοικτών χώρων και την αποκατάσταση του κτιριακού αποθέματος, που διατηρείται, εξασφαλίζεται η συλλογική χρήση του και αποφεύγεται το ενδεχόμενο εμφάνισης προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί σε άλλους γειτονικούς χώρους πρασίνου της κεντρικής Θεσσαλονίκης» σημειώνει η μελετητική ομάδα (στη φωτογραφία μακέτα με τη διαμόρφωση του χώρου όπου φιλοξενείται ως τώρα η ΔΕΘ).