Δολοφονική επίθεση με «άρωμα» ρωσικής μαφίας και με θύματα δύο ειδικούς φρουρούς-μέλη της νεοσυσταθείσας ομάδας «Δέλτα» έγινε χθες πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στη συμβολή των οδών Σκιάθου και Σκόκου στην Κυψέλη. «Πρωταγωνίστρια» στο σκηνικό της βίας που στήθηκε και μια 50χρονη γυναίκα, κάτοικος της περιοχής, η οποία χθες επρόκειτο να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα γιατί επιτέθηκε και εξύβρισε τους αστυνομικούς. Την ίδια στιγμή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένας 30χρονος ειδικός φρουρός, ενώ για νοσηλεία παραμένει και ο 34χρονος συνάδελφός του που τραυματίστηκε πιο ελαφρά. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών. Εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσους ή Γεωργιανούς, τους οποίους χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σκληρούς κακοποιούς, και να βρέθηκαν εκείνη τη στιγμή στην Κυψέλη είτε για να εκτελέσουν «συμβόλαιο θανάτου» είτε για να προετοιμάσουν ανάλογο «χτύπημα». Στο πλαίσιο των ερευνών δείχνουν στον 34χρονο ειδικό φρουρό φωτογραφίες με υπόπτους, ενώ έχει ζητηθεί να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου καθώς οι κακοποιοί προτού διαφύγουν άρπαξαν από τους δύο αστυνομικούς τις ζώνες που είχαν κινητά τηλέφωνα και τα υπηρεσιακά τους όπλα. Παράλληλα από χθες το πρωί πηγαίνουν πόρτα πόρτα αναζητώντας κάποιον περίοικο που να είχε δει ύποπτες κινήσεις τις προηγούμενες ημέρες, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν και τα βίντεο από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης παρακείμενων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης δέχθηκε τηλεφώνημα από κάτοικο για παρουσία ύποπτου ατόμου σε αυτοκίνητο πίσω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Επρόκειτο για ΙΧ αυτοκίνητο τύπου Smart που ανήκει σε ιδιοκτήτη γραφείου κηδειών. Στην περιοχή έφθασαν αμέσως αστυνομικοί της νεοσύστατης ομάδας «Δέλτα» και συγκεκριμένα 10 άντρες με πέντε μοτοσικλέτες και ένας της ομάδας «Ζ» της Αμεσης Δράσης. Οταν έφθασαν εκεί δεν διαπίστωσαν κάποια ύποπτη κίνηση και άρχισαν αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Δύο ειδικοί φρουροί, ο 30χρονος Σπ.Θεοδώρου και ο 34χρονος Γ. Αναγνωστόπουλος, οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωρίζουν καλά την περιοχή καθώς έχουν υπηρετήσει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, στην οδό Σκιάθου εντόπισαν έναν άντρα να οδηγεί μια μοτοσικλέτα. Τον έκριναν ύποπτο και του έκαναν σήμα για έλεγχο. Εκείνος με σπαστά ελληνικά τους είπε ότι είναι Ρώσος, ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο και πως έχει άδεια παραμονής στην Ελλάδα βάζοντας τα χέρια στις τσέπες του. Ο 34χρονος οδηγός πλησίασε τον μοτοσικλετιστή ενώ ο 30χρονος συνάδελφός του έμεινε λίγο πιο πίσω. Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., και οι δύο φορούσαν κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Τη στιγμή εκείνη έκανε την εμφάνισή της μια 50χρονη γυναίκα η οποία κρατούσε σακούλες με σκουπίδια και άρχισε να ζητεί εξηγήσεις με έντονο ύφος από τους αστυνομικούς για τον έλεγχο που έκαναν γιατί, όπως έλεγε, ο αλλοδαπός ήταν γνωστός του συντρόφου της. Ο τρόπος συμπεριφοράς της «αποπροσανατόλισε» τους δύο ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι της ζήτησαν να αποχωρήσει για να συνεχίσουν τον έλεγχο που είχαν ξεκινήσει. Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., «παρ΄ ότι οι αστυνομικοί έλαβαν τα προβλεπόμενα μέτρα ελέγχου και εμπλοκής,υπήρξε αυθαίρετη παρέμβαση ημεδαπής γυναίκας στη διαδικασία του ελέγχου,η οποία με τη στάση της επηρέασε δυσμενώς την ασφαλή διεξαγωγή του».

Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε άγνωστος συνεργός του μοτοσικλετιστή, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι, πλησίασε από πίσω τους δύο ειδικούς φρουρούς και πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής. Τον 30χρονο τον τραυμάτισε πολύ σοβαρά στον αυχένα, ενώ δύο σφαίρες κατέληξαν στον 34χρονο, η μία στο κράνος και η άλλη πέρασε ξυστά από το τριχωτό μέρος στο κεφάλι του.

Από τη βαλλιστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι χτυπήθηκαν από δύο όπλα, ένα πιστόλι Μακάροφ των 9 χιλιοστών και ένα περίστροφο Ναγκάντ 7,62 χιλιοστών αντίστοιχα, ανατολικής προέλευσης. Το δεύτερο όπλο έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους αστυνομικούς καθώς πρόκειται για ένα πάρα πολύ παλιό όπλο, το οποίο μάλιστα ήταν υπηρεσιακό περίστροφο της σοβιετικής αστυνομίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πυροβόλησαν και δύο κακοποιοί, χωρίς να έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να κρατούσε δύο πιστόλια ο συνεργός του άγνωστου μοτοσικλετιστή.

O30χρονος ειδικός φρουρός αμέσως έπεσε στο οδόστρωμα μέσα σε μια λίμνη αίματος, ενώ ο συνάδελφός του έπεσε να προφυλαχθεί από τις σφαίρες. Μάλιστα, όπως υποστήριξε μετά στην κατάθεσή του, προσποιήθηκε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του για να μην τον πυροβολήσουν ξανά. Ακολούθως οι δράστες, αφού αφαίρεσαν τα όπλα και τα κινητά τηλέφωνα των δύο αστυνομικών, διέφυγαν με μοτοσικλέτα μικρού κυβισμού, ανοιχτού χρώματος, και όπως ανέφερε ο 34χρονος, ο αριθμός κυκλοφορίας ήταν 421, χωρίς να προσδιορίσει τα πλήρη στοιχεία της πινακίδας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν η πινακίδα ή και η μοτοσικλέτα έχουν κλαπεί.

Ολη αυτή την ώρα αυτόπτης μάρτυρας ήταν η 50χρονη γυναίκα, της οποίας άρπαξε το κινητό ο Αναγνωστόπουλος και αμέσως ενημέρωσε την Αμεση Δράση για το τι είχε συμβεί, ενώ παράλληλα τη συνέλαβε και λίγο αργότερα την παρέδωσε σε συναδέλφους του. Στους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας που ασχολούνται με την υπόθεση αρχικά ισχυρίστηκε ότι επενέβη γιατί θεώρησε πως ο αλλοδαπός ήταν γνωστός του συντρόφου της, τον οποίο περίμενε στο σημείο για να την παραλάβει. Ο σύντροφός της εντοπίστηκε και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσε πως επρόκειτο να μεταβεί στο σημείο για να τη μεταφέρει σε άλλη περιοχή.

Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας του 30χρονου
Ι διαίτερα σοβαρή αλλά σταθεροποιημένη κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της υγείας του 30χρονου ειδικού φρουρού Σπύρου Θεοδώρου, ο οποίος νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, «μετά την επιτυχή νευροχειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στις 12.45 μετά τα μεσάνυχτα,ο μέχρι τώρα κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος δεν καταδεικνύει επιδείνωση (αιμάτωμα ή εκσεσημασμένο οίδημα του εγκεφαλικού παρεγχύματος)». Σχετικά με τον 34χρονο συνάδελφό του που επίσης τραυματίστηκε από τα πυρά των κακοποιών Γ. Αναγνωστόπουλο, σύμφωνα με τους γιατρούς, «είναι εκτός κινδύνου και θα νοσηλευθεί για δύοτρεις ημέρες για παρακολούθηση και θεραπεία με αντιβιοτικά».

Στο νοσοκομείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Βασίλης Τσιατούρας, οι οποίοι παρέμειναν ως την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης και των εξετάσεων, ενώ χθες το πρωί, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους γονείς των δύο ειδικών φρουρών, πήγε ο πατέρας του Στάθη Λαζαρίδη που είχε τραυματιστεί σοβαρά στην ενέδρα των Ζωνιανών. Παράλληλα τον 34χρονο επισκέφθηκαν νωρίς το πρωί αντιπροσωπείες του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, καθώς επίσης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Νωρίτερα είχαν ενημερωθεί από τους γιατρούς για την πορεία της υγείας του 30χρονου συναδέλφου τους. Σε κοινή ανακοίνωση των δύο ομοσπονδιών σημειώνεται: «Το νέο κρούσμα εν ψυχρώ απόπειρας δολοφονίας αστυνομικών,που προκαλείγια άλλη μία φορά μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημασοκ και δέος στην ελληνική κοινωνία, δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση από κανένανπαρά μόνο για ενδελεχή ανάλυση των υπηρεσιακών- επιχειρησιακών παραμέτρων έτσι ώστε να γίνουμε όλοι “σοφότεροι” και αποτελεσματικότεροι».