από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

Το ΚΚΕ κάνει αυτοκριτική για την επανάσταση που δεν έγινε

Αποτιμά την ιστορία του και επιρρίπτει ευθύνες συλλογικά στην τότε ηγεσία, από τον Σιάντο έως τον Ζαχαριάδη, για τις ευκαιρίες που έχασε να πάρει την εξουσία
Το ΚΚΕ κάνει αυτοκριτική για την επανάσταση που δεν έγινε
Φεβρουάριος 1945. Συμφωνία της Βάρκιζας. Το ολέθριο λάθος του ΚΚΕ. Στο κέντρο, υπογράφει ο Γιώργης Σιάντος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Συλλογικές ευθύνες στην τότε κομματική ηγεσία η οποία δεν επεδίωξε τον σχεδιασμό και την οργάνωση της σοσιαλιστικής επανάστασης στη χώρα μας μετά την απελευθέρωσή της από τους γερμανούς κατακτητές, παρότι είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες «επαναστατικής κατάστασης», επιρρίπτει το ΚΚΕ, σύμφωνα με τις επεξεργασίες στις οποίες προχώρησε η Κεντρική Επιτροπή του, ξαναγράφοντας τον Α' τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του κόμματος από την ίδρυσή του, το 1918, έως και την ήττα των δυνάμεών του (ΔΣΕ) στον εμφύλιο πόλεμο το 1949.

Τα σχετικά κείμενα συζητήθηκαν στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και εμπλουτίζουν την ανάγνωση της ταραγμένης δεκαετίας του '40, η οποία σφράγισε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. «Η σημασία της περιόδου έγκειται στην εκτίμηση για διαμόρφωση επαναστατικής κατάστασης, δηλαδή ότι διαμορφώθηκαν αντικειμενικές συνθήκες ώστε ο υποκειμενικός παράγοντας, το επαναστατικό εργατικό κίνημα, υπό την καθοδήγηση του ΚΚΕ, να σχεδιάσει και να οργανώσει επαναστατική εξέγερση, εργατική (προλεταριακή), σοσιαλιστική επανάσταση με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας» διαπιστώνει ο Περισσός.Αναμέτρηση με τα λάθη


Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ αναμετριέται με τα λάθη του παρελθόντος, όπως θεωρούσε άλλωστε εδώ και δεκαετίες τις Συμφωνίες του Λιβάνου (1944), της Καζέρτας (1944) και της Βάρκιζας (1945) που κρίθηκαν ως συμβιβαστικές και υποχωρητικές, ζημιώνοντας το κυρίαρχο σε επιρροή ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Τώρα ο Περισσός πάει ένα βήμα παραπέρα διαπιστώνοντας ότι τα λάθη αυτά δεν οφείλονταν σε λανθασμένες εκτιμήσεις του συσχετισμού δυνάμεων ή σε λανθασμένους χειρισμούς συγκεκριμένων προσώπων της τότε ηγεσίας υπό τον Γιώργη Σιάντο (ο ηγέτης του κόμματος Νίκος Ζαχαριάδης βρισκόταν την επίμαχη περίοδο έγκλειστος στο Νταχάου, απ' όπου απελευθερώθηκε τον Μάιο του 1945), αλλά σε προβλήματα στη συνολική στρατηγική θεώρηση του κόμματος, στην οποία ωθούσαν άλλωστε και οι κατευθύνσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Η κριτική δεν περιορίζεται στην περίοδο Σιάντου, αλλά φτάνει και στον Ζαχαριάδη, ο οποίος, αν και προσανατολίστηκε προς τη λύση του ένοπλου αγώνα, ωστόσο αυτός είχε «περιορισμένο και αμυντικό χαρακτήρα» και δεν ήταν «γενικευμένα οργανωμένος, επιθετικός ενάντια στην αστική εξουσία», ενώ ακόμα και στη φάση της πλήρους ανάπτυξης του ΔΣΕ ο ένοπλος αγώνας στηριζόταν κυρίως στο αγροτικό στοιχείο «κι αυτό ήταν επόμενο, αφού δεν είχε έγκαιρα οργανωθεί και σχεδιαστεί ως κλιμακούμενη επαναστατική εργατική εξέγερση, στηριγμένη πρώτα απ' όλα στις πόλεις».Ισχυρά πλεονεκτήματα


Τα πλεονεκτήματα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ το 1944 ήταν ισχυρά. Η επιρροή του συντριπτική και η αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος καταφανής, παρά τη στήριξη των Βρετανών, αν και ήταν δεδομένο ότι θα έδινε σκληρή μάχη για την επανεδραίωσή του, επιχειρώντας να κερδίσει χρόνο και χώρο προκειμένου να ανατρέψει τον συσχετισμό των δυνάμεων προς όφελός του. Ενας λόγος παραπάνω για το ΚΚΕ, που θεωρεί ότι το κόμμα όφειλε τότε να τολμήσει το επαναστατικό βήμα και να καταλάβει την εξουσία καθώς συνέτρεχαν όλες οι προϋποθέσεις «επαναστατικής κατάστασης».

«Το "χτες πολύ νωρίς, αύριο πολύ αργά, η μόνη στιγμή είναι σήμερα" της πείρας των μπολσεβίκων ισχύει απόλυτα» αναφέρεται με νόημα στην εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής. Μάλιστα, συμπεραίνεται ότι συνθήκες «επαναστατικής κατάστασης» εξακολουθούσαν να υπάρχουν, «αν και όχι με την ίδια ένταση της περιόδου Οκτώβρη - Δεκέμβρη 1944 και με σαφώς δυσμενέστερο συσχετισμό μετά την ήττα του 1944 (σ.σ. Δεκεμβριανά και ήττα του ΕΛΑΣ από τους Βρετανούς), την παράδοση των όπλων (σ.σ. που προέβλεπε η Συμφωνία της Βάρκιζας) και την εξελισσόμενη ανασυγκρότηση του αστικού κράτους», και το 1946 που συγκροτήθηκε ο ΔΣΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οργανωμένη δύναμη - και επιρροή - του ΚΚΕ παρέμενε και τότε μεγάλη, παρότι αριθμητικά εμφανιζόταν κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με το 1944, αφού τα κομματικά μέλη ανέρχονταν σε περίπου 45.000 από 430.000 στην Κατοχή (20.000 - 25.000 είχαν διαγραφεί μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και ένας αριθμός μελών είχε «διαρρεύσει» μετά τα Δεκεμβριανά), ενώ 250.000 μέλη είχαν περάσει στο Αγροτικό Κόμμα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ.
Ομως, όπως διαπιστώνεται, «από το Κόμμα δεν υπήρξε συλλογική εκτίμηση για την ύπαρξη "επαναστατικής κατάστασης", ούτε σχεδιάστηκε - οργανώθηκε η σοσιαλιστική επανάσταση», καθώς «το ΚΚΕ στρατηγικά ήταν εγκλωβισμένο στον στόχο της συνεργασίας με αστικές δυνάμεις για τον αστικό εκδημοκρατισμό» («Λαϊκή Δημοκρατία»).

Αλλά και οι προσπάθειες που έγιναν στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος του 1945 εκτιμάται ότι δεν ανταποκρίθηκαν «στις απαιτήσεις των συνθηκών», ούτε οι Ολομέλειες που ακολούθησαν «δείχνουν διόρθωση της στρατηγικής του Κόμματος, αν και φαίνεται να προσανατολίζονται στον ένοπλο αγώνα, γύρω από τον χαρακτήρα του οποίου συνεχίζονται η ασάφεια και η αντιφατικότητα». Η άποψη που κυριαρχούσε το 1946 (2η Ολομέλεια) «έβλεπε την αντάρτικη δράση ως μέσο πίεσης για ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις και προοδευτική γενίκευσή της μόνο σε περίπτωση που αυτές δεν επιτυγχάνονταν».

Απόφαση η οποία «είχε κατά βάση τη σύμφωνη γνώμη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, το οποίο τη συνόδευε με τη σύσταση προς το ΚΚΕ να πάρει μέρος στις βουλευτικές εκλογές της 31ης Μάρτη 1946». Ομως, όπως αποφαίνεται ο Περισσός, «η ηγεσία του ΚΚΕ σωστά απέρριψε τη συμμετοχή στις εκλογές».


Η ταλάντευση στις αποφάσεις


Υστερα από τόσες δεκαετίες το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες για την «ταλάντευση στις αποφάσεις του Κόμματος σχετικά με την ένοπλη λαϊκή εξέγερση» λόγω της μη εκτίμησης της «επαναστατικής κατάστασης» και της μη έγκαιρης διόρθωσης της στρατηγικής «με στόχο την εργατική εξουσία». Συνέπεια ήταν «να θεωρείται ο ένοπλος αγώνας ως μαζική λαϊκή αυτοάμυνα και πίεση για “ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις”», ενώ ο καθοδηγητικός πυρήνας του ΚΚΕ «προσανατολιζόταν σε δυναμική αναμέτρηση με τον ταξικό αντίπαλο, δίχως όμως να έχει ξεκάθαρη στρατηγική επαναστατικής κατάκτησης της εργατικής εξουσίας, ενώ εξαρτούσε την υλοποίηση του σχεδίου από τη σύμφωνη θέση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και από την πολεμική βοήθειά του».

Αποφασιστικό σημείο στην πορεία αυτή ήταν ότι το κόμμα «εμπόδισε την έγκαιρη μετατροπή του ΕΛΑΣ σε επαναστατικό εργατικό στρατό, την αποφασιστική επιλογή της κατάλληλης στιγμής για σύγκρουση - κατάληψη της Αθήνας». Σχέδιο κατάληψης της Αθήνας είχε εκπονήσει εγκαίρως ο Αρης Βελουχιώτης, ο οποίος αποκηρύχθηκε από το κόμμα του επειδή εναντιώθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας. Εβδομήντα τρία χρόνια μετά, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ προχώρησε στην κομματική αποκατάστασή του, κλείνοντας έτσι μια θλιβερή ιστορική εκκρεμότητα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  recalcitrans | 11/07/2018 15:35
  Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν διδαχτεί τίποτα. Και ούτε πρόκειται. Ποιά Βάρκιζα και ποιό 46. Ο Εμφύλιος είχε αρχίσει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν φύγουν οι Γερμανοί.
  Θανάσης
  απάντηση20
   
   
  Ζομπι | 10/07/2018 20:12
  Το ΚΚΕ ειναι ενα τεραστιο ζομπι που τρεφεται με τα μυαλα των οπαδων του.
  Ολυμπιος
  απάντηση30
   
   
  Ο μεγαλυτερος προδοτης του ελληνισμου | 10/07/2018 15:29
  Ο Νικος Ζαχαριαδης αν το θεσουμε σε απολυτα νουμερα, ειναι ο μεγαλυτερος προδοτης που περασε ποτε απο την ελλαδα στην μακραιωνη ιστορια της. Πολυ χειροτερος απο τον Εφιαλτη, τον Πηλιο Γουση, και αλλους. ΠΟτε η Ελλαδα δεν θρηνησε τοσα θυματα. Αυτη η μαυρη ψυχη πηρε στον λαιμο της πολυ περισσοτερους ελληνες απο ολους τους πολεμους μαζι συγκεντρωτικα. Τα δε αποτελεσματα και τις στρεβλωσεις του εμφυλιου που εγινε απο δικη του ευθυνη, τα πληρωνουμε ακομη και σημερα, και θα τα πληρωνουμε για πολυ ακομη. Οσο για το αμετανητο ΚΚΕ, θα επρεπε να μην υπαρχει καν εφοσον δεν δεχεται τον κοινοβουλευτισμο και επιμενει σε χρηση βιας. Οι Ελληνες μονοι μας βγαζουμε τα ματια μας και μετα μας φταινε οι ξενοι.
  Ολυμπιος
  απάντηση31
   
   
  δουλειά δεν είχε.... | 09/07/2018 13:18
  Με τι ασχολούνται οι άνθρωποι και καταναλώνουν φαιά ουσία. Αντί να πουν ευτυχώς που δεν γίναμε Λαϊκή Δημοκρατία του χειρότερου επιπέδου και να αλληλοσφαζόμαστε για καμιά 30 χρόνια.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση154
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 09/07/2018 12:14
  1) Ποιά συγκεκριμένα μέτρα έπρεπε να είχε πάρει τότε το ΚΚΕ? Πάνω σε αυτό δεν λένε τίποτα...Φαντάζονταν, ότι οι Αγγλοαμερικανοί θα δέχονταν τα όποια "τετελεσμένα" και δεν θα αντιδρούσαν? 2) Ηλίθιο λάθος του ΚΚΕ που δεν συμμετείχε στις εκλογές του 1946 έδωσε την ευκαιρία στο κράτος και στο παρακράτος να ξεσκεπάσει του οπαδούς του ζητώντας τους απλώς το βιβλιάριο ψήφου..Φαίνεται, πως η "Διεθνής" έβλεπε πιό σωστά....
  Frixos
  απάντηση92
   
   
  ΓΚΑΝΤΙ.... | 09/07/2018 10:33
  Μεγάλοι ηγέτες οδήγησαν στην επανάσταση και χωρίς την ΒΙΑ που όλοι τους οι έλλληνες κομμουνιστές θεώρησαν σαν απαραίτητητη τότε. Τώρα έιναι αργά και ευτυχώς που βρέθηκαν έλληνες και οδήγησαν την Ελλάδα μας σε σωστό δρόμο και παρά τις θυσίες που ήταν απαραίτητες. Το άρθρο είναι σωστό και λέει όλοι την αλήθεια. Οι εγγλέζοι ήλθαν στην Ελλάδα τότε για να μην γίνει αιματοχυσία και σφαγές. Ευτυχώς που ο Τσωρστσιλ ηλθε για να αποφευχθεί το αιματοκύλυσμα που ήταν προγραμμματισμένο το 1944.
  ΜΕΓΑΡΧΗ
  απάντηση177
   
   
  Εκτός χρόνου | 09/07/2018 08:47
  Ποιόν ενδιαφέρει σήμερα στην Ελλάδα ,εκτός από τους λίγους ...πιστούς και αφελώς συνοδοιπορούντες εν οις και ο συντάκτης , αν το ΚΚΕ έπρεπε να είχε κάνει την "επανάσταση" (sic) , σε απλά ελληνικά να είχε καταλαβει βίαια την εξουσία και εγκαθιδρύσει ολοκληρωτικό καθεστώς; Το μόνο που μπορούν να κάνουν για το καταστροφικό παρελθόν τους ,είναι ένα μεγάλο mea culpa.
  kb
  απάντηση206
   
-