Τα στενά ρούχα και το πολύ φαγητό ως γνωστόν δεν πάνε μαζί, εκτός και αν είναι εξοπλισμένα με ένα Zipperbot. Ένα ρομποτικό φερμουάρ το οποίο είναι σε θέση να… ανεβοκατεβαίνει αυτόματα ανακουφίζοντας τον κάτοχό του.

Το επαναστατικό φερμουάρ που αναπτύχθηκε από τον ερευνητή Ανταμ Γουάιτον, με τη βοήθεια αισθητήρων αναγνωρίζει τυχόν αυξομειώσεις στην περιφέρεια της μέσης και όταν οι ενδείξεις φτάσουν στο «κόκκινο» αναλαμβάνει δράση, προσφέροντας στον κάτοχό του τη δυνατότητα να… αναπνεύσει.

Hi-tech μόδα

Σύμφωνα με τον επινοητή του, το Zipperbot θα μπορούσε να προστεθεί σε υπερβολικά στενά ρούχα π.χ. παντελόνια, φούστες και φορέματα, επιτρέποντας πιο άνετες κινήσεις κυρίως όταν ο/η κάτοχός τους βρίσκεται σε καθιστή θέση.

«Το Zipperbot αποτελεί ένα ρομποτικό σύστημα το οποίο ενώνει τις δύο άκρες ενός υφάσματος και αναπτύχθηκε με σκοπό τη μελέτη του αυτόνομου ελέγχου που μπορεί να προσφέρει ένα “φορετό” ρομπότ, μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον» αναφέρει ο ερευνητής.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας CES 2015, που πραγματοποιήθηκε (6-9 Ιανουαρίου) στο Λας Βέγκας, παρουσιάστηκε το Belty: μια «έξυπνη» ζώνη αυτόματης προσαρμογής με στόχο την άνεση του κατόχου της.

Μπορεί σε πρώτη φάση τα νέα hi-tech αξεσουάρ μόδας να διατυμπανίζουν την άνεση που προσφέρουν στους χρήστες τους, η αλήθεια είναι όμως ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα τα οποία για παράδειγμα, δυσκολεύονται να ντυθούν μόνα τους.