Το Πεκίνο επιβεβαίωσε και επίσημα τις αναφορές για δοκιμή ενός πυραύλου που κινείται με ταχύτητα Mach 10 ή 12.360 χιλιόμετρα την ώρα. Το υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει ότι η δοκιμή είχε επιστημονικό χαρακτήρα, σύμφωνα όμως με δυτικά ΜΜΕ η νέα τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Επιστήμη ή…

«Οι προγραμματισμένες ερευνητικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός μας […] Οι δοκιμές αυτές δεν έχουν στόχο οποιαδήποτε χώρα» ανέφερε το υπουργείο με φαξ που απέστειλε στο Reuters. H δήλωση αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενο δημοσίευμα του Free Beacon, με έδρα την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το οποίο ο πύραυλος έγινε αντιληπτός να πετά με ταχύτητα δεκαπλάσια του ήχου την περασμένη εβδομάδα.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε αργότερα ότι η δοκιμή έγινε αντιληπτή από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Free Beacon, η δοκιμή αφορά ένα σύστημα υπερηχητικής προώθησης, σχεδιασμένο να εγκαθίσταται στην κορυφή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Ο πύραυλος ανεβαίνει σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων, οπότε αρχίζει να πέφτει και ενεργοποιεί το νέο σύστημα. Μπορεί έτσι να κινείται οριζόντια σε υπερ-υπερηχητικές (hypersonic) ταχύτητες.

Το σύστημα

Το νέο σύστημα, το οποίο φέρεται ικανό να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, εικάζεται ότι θα δυσκόλευε την ανίχνευση του πυραύλου από εχθρικές δυνάμεις. Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι συνήθως βγαίνουν από τη γήινη ατμόσφαιρα και στη συνέχεια πέφτουν ελεύθερα ακολουθώντας μια σχεδόν προκαθορισμένη καμπύλη διαδρομή. Δεν μπορούν όμως να πετούν σε σταθερό ύψος όπως το νέο σύστημα.

Ανάλογες τεχνολογίες για ταχύτητες άνω των Mach 5 αναπτύσσονται εξάλλου και στις ΗΠΑ. To ερευνητικό σκέλος του Πενταγώνου πειραματίζεται με το όχημα HTV-2, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση όπλων που έχουν την ικανότητα να φτάνουν σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη εντός 2 ωρών. Στο μεταξύ η Boeing αναπτύσσει το X-51 Waverider, ένα όχημα που βασίζεται σε κινητήρα scramjet. Ανάλογα συστήματα φέρεται να αναπτύσσει και η Ρωσία.