Τα Σπήλαια Σταλακτιτών του Ομπιρ (Obir Tropfsteinhöhle) στην Ανατολική Αυστρία αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα αλλά και ένα εξαιρετικό πεδίο προς επιστημονική διερεύνηση. Οι επιστήμονες διεξάγουν εκεί μελέτες για να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με το πολύπλοκο σύστημα κυκλοφορίας του νερού στα πετρώματα που κρύβονται μέσα στα «έγκατα» των Αυστριακών Αλπεων. Παράλληλα αναζητούν σε αυτά στοιχεία που ενδεχομένως θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα την κλιματική αλλαγή.

Η επίσκεψη των σπηλαίων για το κοινό γίνεται με ραντεβού και, φυσικά, η ξενάγηση είναι συγκεκριμένη. Ο βρετανός φωτογράφος Ρόμπι Σόου ακολούθησε όμως τουε επιστήμονες «βλέποντας» με τον φακό του σημεία που δεν μπορεί να δει ο απλός επισκέπτης. Οι φωτογραφίες του, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, είναι παραπάνω από εντυπωσιακές.

«Τα σπήλαια αποτελούν ένα δύσκολο, ανελέητο και επίπονο περιβάλλον» δήλωσε ο κ. Σόου μιλώντας στη «Daily Mail». «Είναι θεοσκότεινα, χωρίς φως, πρέπει να προσέχεις συνεχώς πού πατάς. Πολύ σπάνια μπορεί να τα δει κάποιος έτσι όπως φαίνονται σε αυτές τις φωτογραφίες, οι εξερευνητές των σπηλαίων έχουν μόνο τον μικρό φακό του κράνους τους για να φωτίσουν ό,τι βρίσκεται μπροστά τους και όχι τα μεγάλα φλας που χρησιμοποιούμε εμείς για να βγάλουμε τέτοιου είδους φωτογραφίες».