Στον απόηχο των εικόνων ντροπής που καταγράφηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πριν την έναρξη, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη του δεύτερου τελικού της Basket League (GBL), ανάμεσα στους αιώνιους αντιπάλους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό,  η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα αντίστοιχα με εκείνα που είχαν επιβληθεί στο ποδόσφαιρο.

Κατά την εισαγωγή του στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για μηδενική ανοχή από την κυβέρνηση σε φαινόμενα που τροφοδοτούν την οπαδική βία, σημειώνοντας ότι οι όποιες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες θα αποδοθούν όπου πρέπει.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την αναβολή του τρίτου αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο κλειστό του ΟΑΚΑ, που ήταν προγραμματισμένος για την Τετάρτη.

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το πρωί εκείνης της ημέρας, οι ιδιοκτήτες των δυο ΚΑΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος θα κληθούν, προκειμένου να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και στον οποίο θα πρέπει να δώσουν διαβεβαιώσεις για την ομαλή ολοκλήρωση των αγώνων, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει οριστική διακοπή της σειράς των τελικών.

Τι είπε ο Χρυσοχοΐδης

«Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο», είχε δηλώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη του το πρωί στον ΣΚΑΪ για «αξιόποινες συμπεριφορές παραγόντων», δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, μετά τα έκτροπα της Κυριακής, συμπληρώνοντας: «Ερευνώ  πάντα, μέσα από την άσκηση των νομίμων καθηκόντων μου, με τους αστυνομικούς, κατά πόσο οι Αρχές κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οι αστυνομικοί κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Αναλυτικά για την αθλητική βία και το συγκεκριμένο περιστατικό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε:

«Και εγώ ορισμένες φορές απορώ πώς ακριβώς συμπεριφερόμαστε συνολικά. Τον τελευταίο καιρό, έτσι και από την εμπειρία μου, παρατηρώ ένα πολύ μεγάλο φανατισμό, μεγάλη ένταση. Για τί πράγμα; Για ένα παιχνίδι. Έχουμε παιχνίδια στα οποία υπάρχει ο ανταγωνισμός μέσα στο πλαίσιο των σπορ, και έχουμε αυτό το φανατισμό και από ανθρώπους που τους βλέπω, τους γνωρίζω κάποιους από αυτούς, και αναρωτιέμαι γιατί, τι συμβαίνει.

Εν πάση περιπτώσει, ό,τι έχει συμβεί στα γήπεδα τον τελευταίο χρόνο ήταν θετικό για την Ελλάδα, για τον αθλητισμό. Εννοώ, δηλαδή, δεν είχαμε επεισόδια, δεν είχαμε εγκληματικές οργανώσεις, δεν είχαμε όλα εκείνα τα οποία ουσιαστικά ντρόπιαζαν το ποδόσφαιρο και την Ελλάδα. Η κατάσταση εξελίχθηκε ομαλά.

Είχαμε χθες ένα παιχνίδι εδώ δίπλα στο ΣΕΦ, το οποίο εξελίχθηκε, σε ό τι αφορά την τάξη μέσα στο γήπεδο και την τελική εξέλιξη του αγώνα καλά, ευτυχώς, γιατί και εκεί υπήρχε φανατισμός. Είχαμε συμπεριφορές παραγόντων, οι οποίες είναι αξιόποινες και αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο και εγώ ερευνώ πάντα, μέσα από την άσκηση των νομίμων καθηκόντων μου, με τους αστυνομικούς, κατά πόσο οι Αρχές κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οι αστυνομικοί κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Καταρχήν πρέπει να συνέλθουν τα δικαιοδοτικά όργανα του αθλητισμού, προκειμένου να αξιολογήσουν δικαιοδοτικά όλο αυτό που έγινε. Αυτό που χρειάζεται σίγουρα είναι η αστυνομία πάλι θα κάνει τη δουλειά της, πάλι θα πάρει μέτρα.

Το χθεσινό περιστατικό στο ΣΕΦ με τον παράγοντα, θα το ξαναδούμε, να δούμε αν πράγματι έχουν ληφθεί σε όλα τα επίπεδα, όλα τα μέτρα. Καταρχήν, νιώθω μια ικανοποίηση ότι ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, με τόσο μεγάλη ένταση, έληξε με τάξη. Σε ό,τι αφορά τις συμπεριφορές και τη διαχείριση των προσώπων, αυτά θα τα διερευνήσουμε».

Το χρονικό των εικόνων ντροπής

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, δια του Παύλου Μαρινάκη, ήρθαν σε συνέχεια των όσων συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής (1/6) στο ΣΕΦ: από την άφιξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο φαληρικό Παλέ με το περίφημο t-shirt ως και αρκετά μετά τη λήξη του δεύτερου τελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε να παραβρεθεί στον δεύτερο τελικό της Basket League και μοιραία η παρουσία του πυροδότησε την αντίδραση της «ερυθρόλευκης κερκίδας, για την οποία αποτελεί persona non grata.

Πώς ξεκίνησαν τα έκτροπα

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εμφανίστηκε με ισχυρή συνοδεία στον αγωνιστικό χώρο και κάθισε δίπλα στον πάγκο του «τριφυλλιού». Η είσοδός του συνοδεύτηκε από σωρεία υβριστικών συνθημάτων εις βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του.

Ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού βγήκε εκτός εαυτού και αντέδρασε έντονα. Έφυγε από τη θέση του, πάτησε στο παρκέ, ζητώντας από τη γραμματεία την καταγραφή των συνθημάτων και επιδόθηκε σε διαφόρων ειδών χειρονομίες, μερικές εκ των οποίων άσεμνες, καθώς και σε λεκτικές προσβολές.

Εξαιτίας της απρεπούς συμπεριφοράς του, τού ζητήθηκε ν’ αποχωρήσει από το γήπεδο, προκειμένου ο αγώνας να αρχίσει στην ώρα του.

Έκτοτε, η ένταση συνεχίστηκε στα αποδυτήρια. Ο κ. Γιαννακόπουλος ήθελε να επιστρέψει στο γήπεδο. Ήρθε σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς, που δεν του επέτρεπαν την είσοδο και τους ζητούσε, είτε να παραμερίσουν είτε να τον συλλάβουν.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε επισήμως, είχε ήδη προβεί σε μήνυση, θεωρώντας ότι ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός υποκινούσε σε πράξεις βία με την απρεπή στάση του, άρα έπρεπε να έχει συλληφθεί. Ακόμη κι αυτεπαγγέλτως. Στο παρκέ του ΣΕΦ κατέβηκαν και οι ιδιοκτήτες των Πειραιωτών, ζητώντας εξηγήσεις από τους διαιτητές για όσα είχαν προηγηθεί.

Εν τέλει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αποχώρησε με τη συνοδεία του λίγο αργότερα, από το πάρκινγκ του ΣΕΦ. Υλικό από κάμερες και κινητά τον απεικονίζει να επιβιβάζεται στο όχημά του και να φεύγει γρήγορα από τον περιβάλλοντα χώρο.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ενημέρωσαν ότι αποχώρησε άρον άρον για να μη συλληφθεί. Επιτελείς του Παναθηναϊκού διέψευσαν έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Ένταση και στον αγώνα

Ο δεύτερος τελικός ήταν εξίσου επεισοδιακός. Σημαδεύτηκε από τις επτά τεχνικές ποινές κι ένα αντιαθλητικό φάουλ, που χρέωσε η τριάδα των ρέφερι σε μέλη των ομάδων, όπως κατεγράφη στο αναλυτικό φύλλο αγώνα μετά τη λήξη. Οι δύο εξ αυτών επιβλήθηκαν στον προπονητή του Παναθηναϊκού Εργκίν Αταμάν για την απρεπή συμπεριφορά του, με αποτέλεσμα την αποβολή του από τον αγώνα.

Σε δημόσιες δηλώσεις του μετά το τέλος του ματς, ο τούρκος κόουτς χαρακτήρισε «μπ…ους» όσους οπαδούς του Ολυμπιακού έβριζαν εν χορώ την πατρίδα του. Μίλησε για «τσίρκο» κι αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν στο αγωνιστικό σκέλος.

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού εξέφρασαν έντονα παράπονα για τη διαιτησία, κάνοντας λόγο για μεροληπτικά σφυρίγματα που επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Οι καταγγελίες των Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου

Η επεισοδιακή βραδιά στο ΣΕΦ έκλεισε με τις δηλώσεις του Γιώργου και του Παναγιώτη Αγγελόπουλου στα Μέσα Ενημέρωσης. Οι πρόεδροι της ΚΑΕ Ολυμπιακός κατήγγειλαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ισχυρίστηκαν πως ο ομόλογός τους ήταν εξ αρχής προκλητικός, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και ότι είχε προχωρήσει σε σοκαριστικές απειλές ενώπιον μαρτύρων. Τόσο κατά της κόρης του Γ. Αγγελόπουλου όσο και κατά της εισαγγελέως.

Ενημέρωσαν για την υποβολή μήνυσης εκ μέρους της ΚΑΕ Ολυμπιακός και ότι ο κ. Γιαννακόπουλος αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου. «Όχι δεν ξέρουμε πού μένει, να τελειώσει αυτό το παραμυθάκι», είπε ο Γ. Αγγελόπουλος.

Ζήτησαν παράλληλα την παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας, θεωρώντας πως «αυτό δεν είναι αθλητισμός». Ο Νίκος Λεπενιώτης, γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, επιβεβαίωνε τα λεγόμενα των αδερφών Αγγελόπουλων, καθώς ήταν αυτός που είχε διάλογο με τον κ. Γιαννακόπουλο.

Η απάντηση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός απάντησε με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 02:45, ξημερώματα Δευτέρας πλέον. Με αυτήν, καταφέρθηκε κατά των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός, προτρέποντας «κάποιος να τους μαζέψει». Όπως κατέληξαν, «ήρθε η ώρα να επέμβουν τα αρμόδια όργανα, ο ΕΣΑΚΕ, η ΕΟΚ και η Κυβέρνηση για ένα γήπεδο που προσβάλλει σε κάθε αγώνα μας, τα ιερά και τα όσια των οικογενειών».

Νωρίτερα, η νομική σύμβουλος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε προχωρήσει σε ανάρτηση – δήλωση, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας εκ μέρους των «ερυθρόλευκων».

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξακολουθεί ν’ αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Δεν βλέπει η ποινική δικαιοσύνη ποιος είναι ο μηνυόμενος και αναλόγως πράττει. Είτε είναι αστυνομία είτε δικαιοσύνη, η διαδικασία είναι μία και πρέπει να ακολουθείται για όλους τους πολίτες το ίδιο» τόνισε χαρακτηριστικά. Η εις βάρος του μήνυση αφορά σε έργο – εξύβριση και υποκίνηση πράξεων βίας.

Εν τω μεταξύ, συλλέγεται προανακριτικό υλικό, υλικό από κάμερες και καταθέσεις για το σύνολο των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο ΣΕΦ προκειμένου τεθούν υπόψη του Αθλητικού Εισαγγελέα.