Η Volvo που παραδοσιακά καινοτομεί στα συστήματα ασφαλείας παρουσίασε το V40, ένα μοντέλο που διαθέτει τον πρώτο αερόσακο για…πεζούς. Το V40 παρουσιάστηκε στο πρόσφατο σαλόνι αυτοκινήτου που έγινε στην Γενεύη και διαθέτει δύο νέα συστήματα ασφαλείας που αποτελούνται από κάμερες και αισθητήρες.

Ο αερο-προστάτης των πεζών

Το ένα σύστημα ελέγχει συνεχώς τον δρόμο, εντοπίζει πεζούς που βρίσκονται στην πορεία του οχήματος και ειδοποιεί τον οδηγό. Αν αυτός δεν καταφέρει να αντιδράσει έγκαιρα το σύστημα δίνει εντολή στο αυτοκίνητο να μειώσει την ταχύτητά του. Αν παρόλα αυτά η σύγκρουση με τον πεζό είναι αναπόφευκτη τίθεται σε λειτουργία το δεύτερο σύστημα που ενεργοποιεί ένα αερόσακο που βρίσκεται στο καπό του αυτοκινήτου.

Το σύστημα ανασηκώνει το πίσω μέρος του καπό μειώνοντας έτσι την ισχύ του χτυπήματος ενώ ταυτόχρονα ξεδιπλώνεται ο αερόσακος μπροστά από το παρμπρίζ ώστε ο πεζός να πέσει πάνω σε αυτόν. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρίας το νέο σύστημα ασφαλείας μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ο άτυχος πεζός να υποστεί βαρύ τραυματισμό από τη σύγκρουση και πολύ περισσότερο να χάσει τη ζωή του.