Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο υλικό καθαρισμού της θάλασσας από πετρελαιοκηλίδες. Το νέο υλικό όχι μόνο μπορεί να εξαφανίζει τις πετρελαιοκηλίδες αλλά επιπλέον δεν αφήνει πίσω του χημικές ουσίες που είναι βλαβερές για τη χλωρίδα και την πανίδα της μολυσμένης περιοχής κάτι που συμβαίνει με τις υπάρχουσες μεθόδους καθαρισμού.

Το νέο καθαριστικό

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διέλυσαν σωματίδια σιδήρου σε νερό που περιείχε χλώριο και ιόντα βρωμίου. Όλα αυτά τα υλικά υπάρχουν σε διάφορα προϊόντα που βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια όπως παραδείγματος χάριν σε καθαριστικά στόματος, σε καθαριστικά υφασμάτων κ.α.Το διάλυμα που έφτιαξαν οι ερευνητές ήταν στην ουσία ένα είδος σαπουνιού τα σωματίδια του οποίου έφεραν μεταλλικό κέντρο. Ετσι, το σαπούνι μπορούσε να επηρεαστεί και να κατευθυνθεί από ένα μαγνητικό πεδίο.

Τα πειράματα

Οι ερευνητές δοκίμασαν το νέο καθαριστικό τοποθετώντας το σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Πάνω από το καθαριστικό τοποθέτησαν νερό και μια ουσία παρόμοια με πετρέλαιο. Χρησιμοποιώντας ένα μαγνήτη κατάφεραν να περάσουν το «σαπούνι» μέσα από το νερό και το πετρέλαιο και τελικά να το βγάλουν έξω από τον σωλήνα.

Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων και στη συνέχεια να μένει πάνω από την επιφάνεια του νερού ώστε να απομακρυνθεί με ευκολία από τα συνεργεία καθαρισμού. Τα υπάρχοντα καθαριστικά για περιβαλλοντικές καταστροφές παραμένουν στην περιοχή σε μια νέα επικίνδυνη για τα τοπικά οικοσυστήματα μορφή. Κάτι που όπως φαίνεται δεν συμβαίνει με το μαγνητικό «σαπούνι».