Εάν πιστεύετε ότι η υγεία της καρδιάς σας εξαρτάται μόνο από τον δείκτη της ζυγαριάς σας, τότε μάλλον απατάσθε οικτρά. Μια νέα ελληνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας δείχνει ότι το φυσιολογικό βάρος δεν αποτελεί απαραιτήτως εγγύηση καρδιακής υγείας εάν το άτομο δεν ακολουθεί έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει σωστή διατροφή και φυσική δραστηριότητα.

Απενοχοποίηση της παχυσαρκίας

Την ίδια στιγμή τα καινούργια ανατρεπτικά ευρήματα που ανήκουν σε ειδικούς της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο καθώς και της Α΄Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Λαΐκό» «απενοχοποιούν» την υγιή παχυσαρκία. Τι εννοούμε με αυτό; Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, ένα παχύσαρκο άτομο το οποίο δεν έχει παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιοπαθειών μπορεί να διαθέτει μια πολύ πιο υγιή καρδιά από ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος το οποίο όμως πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να εισαχθεί στη λίστα των …καρδιοπαθών.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές με επικεφαλής την παθολόγο – διαβητολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Χριστίνα Βούλγαρη, παρακολούθησαν επί έξι έτη 550 άνδρες και γυναίκες, το ένα τέταρτο εκ των οποίων ήταν παχύσαρκοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των εθελοντών ήταν τα 55 έτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (αποτελεί δείκτη παχυσαρκίας και υπολογίζεται με βάση το πηλίκο του βάρους σε κιλά δια το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) δεν φάνηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρβαρα άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους τα οποία όμως έπασχαν από το αποκαλούμενο μεταβολικό σύνδρομο (πρόκειται για σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση και ινσουλινοαντίσταση).

«Κλειδί» το μεταβολικό σύνδρομο

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 63% των ατόμων φυσιολογικού βάρους με μεταβολικό σύνδρομο εμφάνισε καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με ποσοστό 16% των ατόμων που δεν έπασχαν από το σύνδρομο.

Όπως ανέφερε στο «Βήμα» η κυρία Βούλγαρη «τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι το φυσιολογικό βάρος δεν μεταφράζεται απαραιτήτως και σε υγεία». Σύμφωνα με την ειδικό ακόμη και τα άτομα που δεν δίνουν… μάχη με τη ζυγαριά αλλά κατά τα άλλα δεν προσέχουν την υγεία τους οφείλουν να λάβουν υπόψη τους ότι πραγματική «ασπίδα» για την καρδιά αποτελεί ο υγιεινός τρόπος ζωής. «Σωστή διατροφή και φυσική δραστηριότητα είναι η ‘συνταγή’ για υγιή καρδιά. Πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε τον χρυσό κανόνα των 10.000 βημάτων ημερησίως, να τρώμε σωστά, να μην καπνίζουμε».

Η κυρία Βούλγαρη επισημαίνει ότι η φυσική δραστηριότητα δεν θέλει απαραιτήτως κόπο αλλά τον σωστό τρόπο. «Ακόμη και μια βόλτα, ακόμη και οι δουλειές στο σπίτι, ακόμη και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ με τα πόδια μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά».

Μην δίνετε λοιπόν βάση μόνο στον πόλεμο με τα περιττά κιλά – αν και η ειδικός υπογραμμίζει ότι τα νέα στοιχεία δεν πρέπει να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση δικαιολογία για στροφή προς την ανθυγιεινή διατροφή. Πολεμήστε όχι τόσο για την εξωτερική αλλά για την… εσωτερική οργανική εικόνα σας και η καρδιά σας θα σας ανταμείψει επί μακρόν.