Ομάδα ερευνητών εντόπισε ένα γονίδιο που συνδέεται με τον πρόωρο τοκετό, εξέλιξη η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας εξέτασης που θα δείχνει αν μια έγκυος κινδυνεύει να γεννήσει πρόωρα. Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν διάφορα προβλήματα υγείας. Τη μελέτη διεξήγαγαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Φινλανδία .

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Ουάσιγκτον και του Ελσίνκι καθώς και του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ εντόπισαν μια παραλλαγή του γονιδίου FSHR το οποίο ρυθμίζει μια ορμόνη που δρα στα ωοθυλάκια των ωοθηκών, επιταχύνοντας την παραγωγή οιστρογόνων και τελικά την πρόωρη γέννηση.

Η επιταχυνόμενη εξέλιξη

Σε σύγκριση με τα άλλα πρωτεύοντα και θηλαστικά ο άνθρωπος έχει μεγάλο κεφάλι και ταυτόχρονα στενές οδούς τοκετού. Οι ερευνητές υποπτεύονταν ότι για να φθάσουμε σε αυτά τα χαρακτηριστικά σε κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν θα πρέπει να ασκήθηκαν ορισμένες εξελικτικές πιέσεις οι οποίες «προσάρμοσαν και μετατόπισαν τον χρόνο του τοκετού» ώστε να γεννιούνται μικρότερα μωρά

Για να τις εντοπίσουν οι ειδικοί έψαξαν να βρουν στο DNA ενδείξεις «επιταχυνόμενης εξέλιξης» _ γονίδια τα οποία έχουν μεταλλαχθεί περισσότερο στους ανθρώπους από ό,τι στα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Εντόπισαν συνολικά 150. Το επόμενο στάδιο ήταν να ερευνήσουν για πιθανές συνδέσεις κάποιων εξ αυτών των γονιδίων με τον πρόωρο τοκετό. Τελικά κατέληξαν στο FSHR,το οποίο όπως διαπίστωσαν συνδέεται άμεσα με την πρόωρη γέννα.

Ο πρόωρος τοκετός θεωρείται από τους επιστήμονες ότι αποτελεί συνέπεια ενός συνδυασμού γενετικών αλλά και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η ανάπτυξη μιας εξέτασης η οποία θα εξακριβώνει αν μια γυναίκα αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο για μια τέτοιου είδους επιπλοκή θα βοηθήσει στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και των προβλημάτων υγείας που παρουσιάζονται σε παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα.