22 Ιανουαρίου



STEM στο Γκάζι
Τεχνοπολις, Πειραιως 100, Μετρο Κεραμεικος
Ο STEM Education, ο WRO Hellas και το Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά την εκδήλωση «Πατάμε Γκάζι στο STEM!». Σήμερα, Κυριακή, από τις 10.00 ως τις 17.00, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα έρθουν σε επαφή με τα εργαστήρια STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από τους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διεξάγει ο WRO Hellas. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, πίστες επίδειξης με ρομποτικές κατασκευές, πολυμεσικό υλικό, διαδραστικά εκθέματα, πρότυπα κατασκευών, εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής. Είσοδος ελεύθερη.


23 Ιανουαρίου



Escher στο Hub
Τhe hub events, Αλκμηνης 5, Κ. Πετραλωνα, Μετρο Κεραμεικος
Η τρίτη εκδήλωση της σειράς των επιστημονικών διαλέξεων που πραγματοποιεί ο πολυχώρος «The Hub Events» είναι αφιερωμένη στα μοναδικά έργα του χαράκτη Εσερ. Συγκεκριμένα, αύριο στις 20.00, ο μαθηματικός και συγγραφέας Ανδρέας Λύκος, μέσα από την ομιλία του με θέμα «Πόσες είναι οι διαστάσεις στα έργα του χαράκτη Εσερ;», θα μας δείξει πώς ο διακεκριμένος χαράκτης απεικόνισε τον χωρόχρονο στα έργα του, πώς τα μαθηματικά μάς βοηθούν να κατανοήσουμε ένα έργο τέχνης και πώς ένα έργο τέχνης μπορεί να οδηγήσει σε μαθηματικά παράδοξα. Είσοδος ελεύθερη.
24 Ιανουαρίου



Η σχέση επιστήμης και θρησκείας
Εθνικο Ιδρυμα Ερευνων, Λεωφ. Βας. Κωνσταντινου 48, Αθηνα
Στον β’ κύκλο ομιλιών του προγράμματος μορφωτικών εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία» του ΕΙΕ το θέμα υπό συζήτηση είναι «Επιστήμη και Θρησκεία: μια περίπλοκη σχέση». Μεθαύριο, στις 19.00, πρώτος θα εισηγηθεί το «Επιστήμη και θρησκεία στη νεοελληνική εκπαίδευση – Αναθεωρώντας έναν άγονο ανταγωνισμό υπό το φως της ορθόδοξης θεολογίας» ο σύμβουλος α’ του υπουργείου Παιδείας, Σταύρος Γιαγκάζογλου. Θα ακολουθήσει η επιστημονική συνεργάτις του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Γιάννα Κατσιαμπούρα, με την ομιλία «Επιστήμες, Εκπαίδευση και Εκκλησία στη σύγχρονη Ελλάδα». Είσοδος δωρεάν.
25 Ιανουαρίου



Αρχιτεκτονική τοπίου και IoT
Κεντρο Πολιτισμου Σταυρος Νιαρχος, Ευριπιδου & Λ. Συγγρου, Καλλιθεα
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Τετάρτη στο νεότευκτο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από 18.00 έως 20.00. Η πρώτη αφορά ομιλία της αρχιτέκτονος Ελένης Τσιριντάνη με θέμα «Σχεδιάζοντας το σύγχρονο τοπίο», κατά την οποία θα επιχειρήσει κριτική ανάλυση των σύγχρονων τάσεων στον τομέα της αρχιτεκτονικής τοπίου μέσα από τη διερεύνηση υλοποιημένων παραδειγμάτων από τη διεθνή πρακτική. Η δεύτερη είναι ένα εργαστήριο-εισαγωγή στον κόσμο του IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων), όπου θα εξηγηθεί το υπό διαμόρφωση πάντρεμα του φυσικού χώρου με τον ψηφιακό κόσμο. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τηλεφωνήστε στα 2168091-001, -002, -003.