Ο μεγαλύτερος ινδουιστικός ναός στον κόσμο αναμένεται να υψώσει «ανάστημα» 70 ορόφων και 210 μέτρων στην περιοχή Ουτάρ Πραντές στην Ινδία. Η κατασκευή του εντυπωσιακού μπλε ναού Vrindavan Chandrodaya Mandir, αφιερωμένου στη δημοφιλή θεότητα Κρίσνα, έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2022.
Ο καινοτόμος ναός θα συνδυάζει τα παραδοσιακά ινδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία με τη μοντέρνα αισθητική, ενώ θα προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες θρησκευτικού προσανατολισμού, μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο hi-tech θεματικό πάρκο, ένα κέντρο θρησκευτικής κληρονομιάς, ένα μουσείο και τέσσερις συνολικά ναούς λατρείας.

«Ανάμεσα στις ατραξιόν του θεματικού πάρκου συγκαταλέγονται οι ξεναγήσεις με τρενάκι, animatronics (ρομπότ), παραστάσεις με φώτα, ήχους, ειδικά εφέ και λέιζερ»
εξηγεί ο Ναρασίμχα Ντας, διευθυντής του πρότζεκτ. «Ο ναός έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτελέσει μια ζωντανή πλατφόρμα για την αναβίωση της ξεχασμένης αίγλης της πλούσιας κληρονομιάς μας, μέσα από φεστιβάλ, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις μέσα στο έτος».
Ερχεται η οδοντόβουρτσα… Dyson
Μια «έξυπνη» οδοντόβουρτσα διαφορετική από τις άλλες προσπαθεί να αναπτύξει ο διάσημος μηχανικός και εφευρέτης σερ Τζέιμς Ντάισον. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οδοντόβουρτσα από το μέλλον ανάμεσα στα τριχίδιά της θα κρύβει μικροσκοπικούς αλλά δυνατούς πίδακες νερού, προκειμένου να προσφέρει στους χρήστες μια υδάτινη μορφή «νήματος».
Το νερό που θα εκτοξεύεται με πίεση θα είναι σε θέση να απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών που σφηνώνονται ανάμεσα στα δόντια, προλαμβάνοντας έτσι αποτελεσματικά τον σχηματισμό πέτρας και τερηδόνας στα πιο δυσπρόσιτα σημεία.
Η πατέντα έχει ήδη κατατεθεί, ωστόσο δεν αποκλείεται η νέα οδοντόβουρτσα να στοχεύει… παχουλές τσέπες, αν λάβει κανείς υπόψη το πρόσφατο υπερηχητικό πιστολάκι μαλλιών του Ντάισον με τιμή-«φωτιά» στα 405 ευρώ!
Υπεράνθρωποι αχθοφόροι


Τη συνεργασία του με την ιαπωνική εταιρεία Cyberdyne ξεκίνησε το διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα στο Τόκιο προκειμένου να προσφέρει «υπερδυνάμεις» στους αχθοφόρους που εργάζονται στον αερολιμένα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι απέκτησαν εξωσκελετούς HAL –Hybrid Assistive Limb -, οι οποίοι τούς επιτρέπουν να μεταφέρουν τις αποσκευές των επιβατών με ευκολία ενώ παράλληλα τους προστατεύουν από τυχόν τραυματισμούς.

Ο HAL λειτουργεί με τη βοήθεια αισθητήρων και ανιχνεύει το σήμα που «ταξιδεύει» από τον εγκέφαλο στους μυς για την κίνηση, από το δέρμα του χρήστη. Βάσει των σημάτων αυτών, ο εξωσκελετός γνωρίζει ποια άρθρωση θα κινηθεί, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει και να ενισχύει τη φυσική μυϊκή δύναμη του κατόχου του.
«Σε αεροδρόμια, όπου η διαχείριση των αποσκευών αποτελεί μια βασική διαδικασία, οι άνθρωποι που απασχολούνται στις συγκεκριμένες θέσεις επιβαρύνονται ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται συχνά από μυοσκελετικούς τραυματισμούς. Ο εξωσκελετός HAL μπορεί να τους προστατεύσει προσφέροντάς τους σημαντική βοήθεια» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Cyberdyne Γιοσιγιούκι Σνακάι.
«Μπουκαλο-σέλφι»
Ποιος είπε ότι η selfie δεν μπορεί να συνδυαστεί με την απόλαυση; Αυτό σκέφτηκαν και οι υπεύθυνοι της Coca-Cola και σχεδίασαν μια βάση με ενσωματωμένη κάμερα και αισθητήρες για τα μπουκάλια της εταιρείας. Μόλις ο καταναλωτής σηκώσει το μπουκάλι του σε γωνία 70 μοιρών για να πιει μια γουλιά, ο αισθητήρας ενεργοποιεί την κάμερα και βγάζει selfie.
Το λεγόμενο Selfie Bottle αναπτύχθηκε από την ομάδα της Coca-Cola στο Ισραήλ, με αφορμή το φεστιβάλ Coca-Cola Summer Love. Ολες οι «μπουκαλοσέλφι» που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του event αναρτήθηκαν αυτόματα στις επίσημες σελίδες της εταιρείας στο Snapchat, στο Instagram και στο Facebook.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ