Πριν από περίπου δύο χρόνια, από τη Νέα Ζηλανδία, η Google είχε στείλει στη στρατόσφαιρα 30 πιλοτικά μπαλόνια «δικτύωσης», όπως τα είχε χαρακτηρίσει. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός οικονομικού δικτύου πρόσβασης στο Διαδίκτυο ακόμη και για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.
Το λεγόμενο πρότζεκτ Loon αφορούσε την απελευθέρωση «αερόστατων» υπερυψηλής πίεσης στην ατμόσφαιρα. Τα μπαλόνια άνοιξαν… τα πανιά τους κάνοντας τον γύρο του κόσμου σε υψόμετρο διπλάσιο από εκείνο των αεροσκαφών. Από τότε ο αμερικανικός κολοσσός καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διατηρήσει τα μπαλόνια δικτύωσης στον αέρα. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι η τεχνολογία που συνοδεύει το τολμηρό εγχείρημα θα μπορούσε να γίνει διαθέσιμη για τους απανταχού χρήστες του Διαδικτύου μέσα στο 2016.
Στην παρούσα φάση, μηχανικοί της Google πραγματοποιούν δοκιμές σε εγκαταστάσεις της πολεμικής αεροπορίας στη Φλόριδα, που θυμίζουν γιγάντια κατάψυξη εξαιτίας των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν εκεί. Στόχος τους είναι η μελέτη της συμπεριφοράς των μπαλονιών σε συνθήκες… στρατόσφαιρας, προς αποφυγήν μελλοντικών προβλημάτων.
Το πρότζεκτ Loon αναπτύχθηκε από το Lab X της Google, το ίδιο εργαστήριο που βρίσκεται πίσω από τα έξυπνα γυαλιά και τα αυτόνομα οχήματα της εταιρείας.
Ενα κράνος φωτίζει τη νύχτα
Ενα φωτεινό κράνος σχεδιασμένο ώστε να αυξάνει την ασφάλεια των ποδηλατών στον δρόμο δημιούργησε αμερικανική εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη. Το Lumos, όπως ονομάζεται, διαθέτει τρεις διαφορετικούς τύπους φωτισμού ώστε ο ποδηλάτης να γίνεται ορατός από τους υπόλοιπους οδηγούς μέσα στο σκοτάδι.
Συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος του το κράνος διαθέτει κόκκινα φώτα φρεναρίσματος με σχήμα προειδοποιητικού τριγώνου, τα οποία επικοινωνούν εμφανώς τις προθέσεις του ποδηλάτη στο όχημα που ακολουθεί. Στο πλάι το κράνος έχει επίσης φωτεινή σήμανση κίτρινου χρώματος η οποία υποδεικνύει τη φορά της πορείας του ποδηλάτη σχηματίζοντας ένα βέλος.
Η σήμανση ως προς την κατεύθυνση της πορείας ενεργοποιείται, σύμφωνα με τους επινοητές του κράνους, με τη βοήθεια μιας ασύρματης συσκευής η οποία στερεώνεται στο τιμόνι του ποδηλάτου. Τέλος, το μπροστινό μέρος του κράνους κοσμούν 14 LED.
«Αφιερώσαμε πολύ χρόνο για την ανάπτυξη μιας λύσης με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των ποδηλατών, οι οποίοι αισθάνονται αόρατοι και ευάλωτοι στον δρόμο» υπογραμμίζει ο ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας Γιου-γουέν Ντινγκ.
Αεροδιάδρομοι στην πόλη
Οταν οι αερομεταφορές γίνονται… αστικές, τότε ξεκινάει το φουτουριστικό όραμα του φοιτητή αρχιτεκτονικής Αλεξ Σάτον. Σύμφωνα με το concept του, οι αεροδιάδρομοι για την απογείωση και την προσγείωση των αεροσκαφών μπλέκονται στο αστικό τοπίο και γίνονται ένα με αυτό.
Η πρόταση του σχεδιαστή αφορά τη Στοκχόλμη, εντάσσοντας τις αερομεταφορές στο δίκτυο των αστικών μέσων της πόλης. Σε μερικά χρόνια από σήμερα η σουηδική πρωτεύουσα θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να φιλοξενεί στην καρδιά της αεροσκάφη έτοιμα προς επιβίβαση και αναχώρηση.
«Η ζήτηση στον τομέα των αερομεταφορών αναμένεται να διπλασιαστεί ως το 2030 και θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τα επόμενα χρόνια» σχολιάζει ο Σάτον. «Η ιδέα μου αφορά έναν αερολιμένα ο οποίος βρίσκεται ενσωματωμένος στο αστικό περιβάλλον».
Η φουτουριστική προσέγγιση αποτελεί μέρος άσκησης της Σχολής Αρχιτεκτονικής Bartlett στο Λονδίνο, κατά την οποία οι φοιτητές έπρεπε να αναπτύξουν τις ιδέες τους γύρω από ένα ουτοπικό όνειρο και στη συνέχεια να βρουν τρόπους εφαρμογής του.
Διδάσκοντας τα ρομπότ μέσω Minecraft
Η διαδικασία τού να θέτουμε στόχους μπορεί να μοιάζει εύκολη για εμάς, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και στην περίπτωση των ρομπότ, τα οποία φαίνεται ότι δεν τα πάνε και τόσο καλά με τη διαδικασία της δρομολόγησης προτεραιοτήτων.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράουν ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο ο οποίος επιτρέπει στα ρομπότ να θέτουν στόχους παίζοντας… Minecraft. Πρόκειται για ένα βιντεοπαιχνίδι με στόχο το χτίσιμο κατασκευών με τη βοήθεια κύβων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίπλοκη «σκέψη» των ρομπότ και η έλλειψη ενστίκτου και διαίσθησης δεν τους επιτρέπει να λαμβάνουν άμεσα μια απόφαση αλλά αντιθέτως η όλη διαδικασία γίνεται μέσω… Λαμίας, καθώς παραθέτουν όλα τα πιθανά αντικείμενα και όλες τις πιθανές πράξεις προς επεξεργασία προτού λάβουν την τελική τους απόφαση.
Ο νέος αλγόριθμος βοηθάει τα ρομπότ να θέτουν προτεραιότητες και να εκτελούν πράξεις με μια λογική σειρά, όπως π.χ. να αδειάζουν τα σκουπίδια, να βάζουν μπουγάδα κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ