Πλούτο θρεπτικών για τον οργανισμό ουσιών κρύβει στο εσωτερικό της η εξωτική καρύδα σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών και καλίου που εντοπίζονται στον χυμό της, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιδανικό «σύντροφο» για όσους ακολουθούν πρόγραμμα γυμναστικής ήπιας έντασης.
Σε αντίθεση με πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, το «φυσικό» ισοτονικό ποτό έχει λίγες θερμίδες και χαμηλά επίπεδα σακχάρων. Το διάφανο υγρό που αποκαλείται και νερό εντοπίζεται στο εσωτερικό της καρύδας όταν ακόμη αυτή είναι πράσινη. Σε τροπικά μέρη αποτελεί δημοφιλές δροσιστικό ρόφημα και σερβίρεται συνήθως προσθέτοντας ένα καλαμάκι μέσα στο ίδιο το κέλυφος της καρύδας.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ωστόσο ότι το (κανονικό) νερό θα πρέπει να αποτελεί την κύρια πηγή ενυδάτωσης του οργανισμού, ακόμη και σε περίπτωση άθλησης.
Ηπια άσκηση με άρωμα καρύδας


Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Νοτιοανατολικής Ιντιάνα συνέκριναν τη σύσταση του διάφανου χυμού της καρύδας με εκείνη γνωστών ισοτονικών ποτών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι το νερό καρύδας περιέχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα, καθώς αγγίζει περίπου τα 1.500 mg/λίτρο, τη στιγμή που η ίδια ποσότητα ισοτονικών ποτών δεν ξεπερνάει σε κάλιο τα 300 mg/λίτρο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόσληψη καλίου βοηθάει στον περιορισμό των μυϊκών σπασμών που συνοδεύουν κάποιες φορές τη σωματική άσκηση. Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι η ένταση και η χρονική διάρκεια του προγράμματος γυμναστικής που ακολουθεί κάποιος παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αν ο χυμός καρύδας αποτελεί κατάλληλη πηγή ενυδάτωσης.
Η επικεφαλής της μελέτης δρ Τσαντάσρι Μπατατσάρια υποστηρίζει ότι σε περίπτωση ενός προγράμματος γυμναστικής υψηλής έντασης που συνοδεύεται από έντονη εφίδρωση ένα ισοτονικό ποτό ίσως θα ήταν καλύτερο από το νερό καρύδας καθώς «ρυθμίζει» αποτελεσματικά τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών του οργανισμού.
«Αυτό συμβαίνει γιατί το νερό της καρύδας δεν επαρκεί για την αναπλήρωση των επιπέδων νατρίου του οργανισμού, καθώς περιέχει περίπου 400 mg/λίτρο, τη στιγμή που τα ισοτονικά ποτά περιέχουν σχεδόν 600 mg/λίτρο» υποστηρίζει η ερευνήτρια. Υπογραμμίζει παρ’ όλα αυτά ότι η διατροφή στον δυτικό κόσμο τείνει να είναι υψηλή σε νάτριο –εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης άλατος –και χαμηλή σε κάλιο.
«Το νερό της καρύδας είναι φυσικό και περιέχει όλα όσα περιέχει ένα μέσο ισοτονικό ποτό –και πολύ περισσότερα» προσθέτει η δρ Μπατατσάρια. «Οπως είδαμε από τη μελέτη μας, τα επίπεδά του σε κάλιο είναι πενταπλάσια από εκείνα που εντοπίζονται σε γνωστά ισοτονικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νερό καρύδας κρύβει σημαντικά οφέλη ακόμη και για άτομα που δεν ασκούνται.

HeliosPlus