Εχετε σκεφθεί κάθε φορά που αγοράζετε ένα λαχείο πόσες πιθανότητες έχετε για να κερδίσετε; Για να κερδίσετε λόγου χάρη το 1 δισ. δρχ. του Πρωτοχρονιάτικου Κρατικού Λαχείου οι πιθανότητες είναι μία στα 70 εκατομμύρια, αν οι πωλήσεις του πρωτοχρονιάτικου λαχείου κυμανθούν στα περισυνά επίπεδα. Αν πουληθούν περισσότερα λαχεία τότε έχετε ακόμηα λιγότερες πιθανότητες να είστε ο πρώτος τυχερός.


Στο Λαϊκό Λαχείο οι πιθανότητες για να κερδίσετε τον πρώτο λαχνό είναι μία προς 1 εκατομμύριο. Αν επιλέξετε να παίξετε ΠΡΟ-ΠΟ, για να πετύχετε 13άρι για κάθε στήλη που παίζετε έχετε πιθανότητες ένα προς 1,6 εκατ., αν φυσικά όλοι οι αγώνες του δελτίου είναι ανοικτοί σε όλα τα αποτελέσματα. Στο ΛΟΤΤΟ πάλι οι πιθανότητες για να επιτύχετε εξάρι με μια στήλη είναι μία προς 14 εκατομμύρια!


Παρά ταύτα, στο Λαϊκό Λαχείο κερδίζει ένας στους επτά λαχνούς, στο Εθνικό κερδίζουν τρεις στους τέσσερις και στο Ξυστό κερδίζει περίπου ένας στους πέντε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα κερδίσετε οποσδήποτε χρήματα. Στους λαχνούς που κερδίζουν υπολογίζονται και αυτοί που «πληρώνουν» π.χ. 100 δρχ. στο Ξυστό ή την αξία του λαχείου αν σας τύχει ο «λήγοντας» σε κάποιο από τα κρατικά λαχεία.


Στο Λαϊκό μοιράζεται το 60% των εσόδων, στο Εθνικό το 64%, στο Ειδικό το 49% ενώ στο Ξυστό το 44%.


Στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ το ποσοστό κέρδους δεν μπορεί να υπολογιστεί, γιατί μεταβάλλεται ανάλογα με τις στήλες που συμπληρώνονται. Το πρώτο 11μηνο του 1997 στα πέντε παιχνίδια του ΟΠΑΠ οι Ελληνες διέθεσαν 134 δισ. δρχ. και κέρδισαν συνολικά 62,1 δισ. δρχ. Αναλυτικά το ΛΟΤΤΟ διένειμε στους τυχερούς περίπου 43% των συνολικών εισπράξεων, το ΠΡΟΤΟ διένειμε το 58%, το ΠΡΟ-ΠΟγκόλ 45,01%, το ΠΡΟ-ΠΟ 46,38%, και το Τζόκερ διένειμε το 49,98% των εσόδων του.