από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 
 

Εξώσεις μέσα σε 20 μόνο ημέρες!

Δέσμη μέτρων προβλέπει: αλλαγές στο Εκλογοδικείο, ρυθμίσεις για τις στάσεις στις φυλακές, καινοτομίες στην εκδίκαση αστικών διαφορών
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Δικαιοσύνης

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «σκούπα» από το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει: Ρυμθίσεις για τις δίκες, τους δικαστές και τα δικαστήρια. Καινοτομίες και διατάξεις που θα συζητηθούν. Εξωδικαστική επίλυση των αστικών διαφορών, ταχύτατη εκκαθάριση των δικών για τις εξώσεις. Οι προτεινόμενες διατάξεις που αλλάζουν το εσωτερικό τοπίο της Δικαιοσύνης συγκροτούν δέσμη μέτρων με ένα στόχο: ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δικαιοσύνη.

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

* Εξωδικαστικά θα λύνονται όλες οι αστικές διαφορές. Οι δικηγόροι των δύο πλευρών θα αναλαμβάνουν την «εκδίκαση» της υπόθεσης και μόνο σε περίπτωση αποτυχίας του συμβιβασμού ο πολίτης θα μπορεί να απευθυνθεί στα δικαστήρια.

* Σε χρόνο ρεκόρ θα εκδικάζονται και θα εκτελούνται οι αποφάσεις για έξωση ενοικιαστών από κατοικίες και επαγγελματικές στέγες. Με αίτηση του ιδιοκτήτη το δικαστήριο θα αποφασίζει το αργότερο σε 20 ημέρες και σε σύντομο χρόνο από την έκδοση της απόφασης, πλην εξαιρέσεων, η έξωση θα είναι γεγονός.

* Αυστηρότατες ποινές για τις εξεγέρσεις, τις στάσεις και τις αποδράσεις των κρατουμένων.

* Ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας θα δικάζουν και στη Θεσαλονίκη.

* Αλλαγές στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης και στα πειθαρχικά των δικαστών.

* Σύντομες οι δίκες και στο Εκλογοδικείο.

* Μέτρα για την επιτάχυνση των δικών σε όλα τα δικαστήρια.

Και άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν τα πάντα σχεδόν για τις δίκες, τους δικαστές και τα δικαστήρια της χώρας.

ΔΙΚΕΣ - ΕΞΠΡΕΣ και στις μισθωτικές διαφορές. Με σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου, για πρώτη φορά, καθιερώνεται ειδική και ταχύτατη διαδικασία δικαστικής εκκαθάρισης των υποθέσεων που αφορούν την έξωση ενοικιαστών από κατοικίες αλλά και επαγγελματικές στέγες. Η διαδικασία, η οποία θα εφαρμόζεται στο εξής, θα είναι ανάλογη με εκείνη που τώρα εφαρμόζεται για τους πιστωτικούς τίτλους (γραμμάτια). Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, για την έξωση ενός ενοικιαστή δεν θα χρειάζεται να κατατίθεται αγωγή και να ακολουθείται η χρονοβόρα διαδικασία της εκδίκασής της.

Μια αίτηση, που θα συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα, θα κατατίθεται στο δικαστήριο και χωρίς, κατά κανόνα, να γίνεται δίκη σε ακροατήριο, ο δικαστής θα εκτιμά αν η αίτηση είναι νόμιμη και θα εκδίδει την απόφασή του, με την οποία θα διατάσσεται η έξωση του ενοικιαστή. Η απόφαση θα κοινοποιείται με δικαστικό κλητήρα και η διαδικασία αυτή δεν θα κρατά περισσότερο από έναν μήνα, πλην εξαιρέσεων, από τότε που κατατέθηκε η αίτηση.

Παραθέτουμε, όμως, αναλυτικά τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο και σε ποιες περιπτώσεις θα εφαρμόζονται οι διατάξεις στις εξώσεις:

* Με αίτηση που θα κατατίθεται στο δικαστήριο, όπως γίνεται τώρα για τα γραμμάτια, ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου θα ζητεί την έξωση του ενοικιαστή του και θα αναφέρει τους λόγους, θα περιγράφει το ακίνητο, τον χρόνο της μίσθωσης αλλά και κάθε άλλο στοιχείο που είναι απαραίτητο για να ενημερωθεί το δικαστήριο και να κρίνει αν η αίτηση για έξωση είναι σύμφωνη με τον νόμο.

* Πότε θα ζητεί την έξωση; Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, στις παρακάτω περιπτώσεις: Οταν επικαλείται ο ιδιοκτήτης, και το αποδεικνύει, καθυστέρηση στην καταβολή του ενοικίου, που οφείλεται σε δυστροπία του ενοικιαστή. Σε αυτή την περίπτωση, μαζί με την αίτηση για έξωση θα προσκομίζει και εξώδικο που οφείλει να έχει στείλει στον ενοικιαστή τουλάχιστον 1Ο ημέρες προτού απευθυνθεί στο δικαστήριο για να του πληρώσει τα οφειλόμενα μισθώματα.

* Με αίτηση θα απευθύνεται, επίσης, ο ιδιοκτήτης και θα ζητεί την έξωση του ενοικιαστή του όταν έχει καταγγείλει τη μίσθωση εγγράφως (και έχει επιδώσει με δικαστικό κλητήρα) εξαιτίας καθυστέρησης του ενοικίου.

* Με αίτηση και στις περιπτώσεις όπου ο χρόνος της μίσθωσης έχει λήξει, όταν ήταν συγκεκριμένου χρόνου ή όταν είχε καταστεί η μίσθωση αορίστου χρόνου, δηλαδή είχε λήξει το συμβόλαιο και είχε ανανεωθεί σιωπηρά. Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να έχει αποστείλει ­ και να προσκομίζει στο δικαστήριο τα ανάλογα έγγραφα ­, με δικαστικό κλητήρα, σχετική ειδοποίηση στον ενοικιαστή.

* Η απόφαση εκδίδεται σχεδόν αμέσως, όπως γίνεται και στους πιστωτικούς τίτλους. Δηλαδή, το αργότερο σε 10 ή 20 ημέρες. Αμέσως κοινοποιείται με δικαστικό κλητήρα στον ενοικιαστή και εκτελείται μετά από 10 ημέρες.

* Δίκη δεν θα γίνεται στο ακροατήριο. Ο δικαστής που θα χρεώνεται τον φάκελο θα ελέγχει τα έγγραφα, αν η αίτηση είναι νόμιμη και, ανάλογα, ή θα την κάνει δεκτή και θα εκδίδει απόφαση ή θα την απορρίπτει.

* Ο ενοικιαστής, αν έχει επιχειρήματα και θέλει να ακουστεί από το δικαστήριο, θα έχει δικαίωμα να καταθέσει, μόλις εκδοθεί η εξωστική απόφαση, μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών, ανακοπή. Η ανακοπή δεν αναστέλλει, όμως, την εκτέλεση της εξωστικής απόφασης παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις! Κατ' εξαίρεση, λοιπόν, μπορεί με διάταξή του ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση να δώσει παράταση τουλάχιστον ενός μηνός για την έξωση ώσπου να εκδικαστεί η ανακοπή.

* Αν απορριφθεί η αίτηση για έξωση, μπορεί να υποβληθεί νέα για άλλο ή παρεμφερή λόγο.

Οπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, οι ρυθμίσεις που προτείνονται για ταχύτατη εκδίκαση των μισθωτικών διαφορών στοχεύουν στη σύντομη εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών, κάτι που είχε θεσμοθετηθεί και το 1981 και εγκαταλείφθηκε, ενώ το σύστημα αυτό ίσχυε ως το 1971.ΘΕΜΑ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  εξωση ενοικιαστη | 27/03/2018 13:14
  Ειμαι η ιδιοκτητρια ενος διαμερισματος και το πουλαω.Ο ενοικιαστης δεν θελει να φυγει ,αν και εχει ληξει το συμβολαιο που εγινε τον Φεβρουαριο του 2013.Τι κανω?
  Xristina
  απάντηση00
   
   
  Μας απειλούν με έξωση | 08/08/2015 22:22
  Είμαι άνεργη μητέρα τριών παιδιών ,δύο από τα παιδιά μου είναι με ειδικές ανάγκες.Ο άντρας μου είναι αγρότης Χρωστάμε 5 ενοικία μετά από τέσσερα χρόνια που πλήρωναμε . Τώρα όχι τα ενοίκια δεν μπορώ να πληρώσω θεραπείες των παιδιών μου . Ο ιδιοκτήτης αρνητικά απειλή με την έξωση...Δεν ξέρω τι να κάνω.. Πραγματικά αν είχα λεφτά θα του πλήρωνα . Δεν τελείωσε και το σπίτι που φτιάχνουμε και εκεί Δεη ζητούν 5500 για να μας βάλουν ρεύμα. Αυτή είναι ιστορία μου...
  Marina
  απάντηση6226
   
   
  ερωτηση | 10/04/2015 17:20
  από ποτε θα ισχυει υτή ηδαιαδικασια
  Ανώνυμος / η
  απάντηση4817