Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο Καστελλόριζο όπου και μετέδωσε το μήνυμα ότι η χώρα φθάνει στο τέλος του Μνημονίου. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις σιγά-σιγά ψαλιδίζεται, ενώ ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες ετοιμάζονται για φουλ επίθεση σε όλα τα μέτωπα, κινούμενοι σε σκληρή γραμμή με στόχο τους αναποφάσιστους.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει μεγάλη έμφαση στην αύξηση του κατώτατου μισθού, για την οποία μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ θα διεκδικήσει και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από το 2018.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ευρύτερη συζήτηση για την πορεία του κόμματος και της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο, αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αν και υπάρχει και εσωτερική ζύμωση –μειοψηφική κυρίως στην ομάδα των «53» –για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.
Σε αυτή τη λογική είναι εκτός από τον Αλ. Τσίπρα, ο Δ. Τζανακόπουλος, ο Ν. Παππάς, ο Ι. Δραγασάκης, ο Ν. Βούτσης, ο Π. Σκουρλέτης και άλλοι, που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει χρόνο μπροστά του να ωφεληθεί από την οικονομική ανάκαμψη και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Χαμηλές πτήσεις

Στις αναλύσεις που γίνονται, κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι με τόσο μεγάλο αριθμό αναποφάσιστων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κερδίσει και όχι να χάσει δυνάμεις, παρά την πίεση εξ αριστερών που δέχεται και τις εσωτερικές γκρίνιες.
Η στρατηγική εκτός από τους αναποφάσιστους θα στοχεύει στους δημοσίους υπαλλήλους και σε κατηγορίες εργαζομένων με χαμηλά εισοδήματα που θα ενισχυθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι «είναι ανοιχτό το πολιτικό παιχνίδι», αλλά το ανησυχητικό είναι η χαμηλή πτήση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου του Αλ. Τσίπρα, καθώς οι θετικές κρίσεις είναι χαμηλά για τον Πρωθυπουργό.
Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης εστιάζει στο στοιχείο ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται κοντά στο 28% και, όπως λένε όλα τα κυβερνητικά στελέχη, το 1/3 των ψηφοφόρων αυτών που είναι στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν μεγάλη σημασία στη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (είναι περίπου στο 40%-45%) πιστεύοντας πως έχει περιθώριο να αυξήσει τις δυνάμεις του. Επίσης, στέκονται στο 80%-85% συσπείρωση της ΝΔ, που κατά τα κυβερνητικά στελέχη έχει πιάσει «ταβάνι». Ακόμα, τονίζουν ότι οι ποιοτικοί δείκτες για τη ΝΔ δεν βελτιώνονται, παρά την πρωτιά της, και ότι η αυξημένη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απόρροια του θετικού κλίματος για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στις έντονες διεργασίες στα δεξιά της ΝΔ με τις διάφορες κινήσεις που γίνονται και ενδέχεται να πλήξουν το στρατηγικό σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη και να του στερήσουν εκλογικές δυνάμεις.

Στοχευμένες κινήσεις

Ακόμη, εμμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί τα ποσοστά του, αν και παραδέχονται τη σημαντική μείωση της δύναμής του, ενώ δεν αγνοούνται και οι διαμαρτυρίες διαφόρων κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Και διευκρινίζουν ότι υπάρχει περιθώριο αντιστροφής του αρνητικού κλίματος με στοχευμένες κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, όπως π.χ. της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ξεπαγώματος των μισθολογικών κλιμακίων που θα οδηγήσει και σε αύξηση μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους.
Ηδη έγιναν δύο κινήσεις με σαφή εκλογική στόχευση: η πρώτη αφορά τη διαγραφή χρεών για τους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και η δεύτερη την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών που έχουν «κλειδώσει» λόγω χρεών.

Η απλή αναλογική

Ο Πρωθυπουργός δεν αγνοεί ένα βασικό στοιχείο που εντοπίζεται στις δημοσκοπήσεις και αφορά τη σχέση πολιτών και πολιτικής. Επενδύει πολλά στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ένα πεδίο στο οποίο ευελπιστεί στη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων σε προοδευτική βάση. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν και πάλι τη συζήτηση για την απλή αναλογική στις βουλευτικές εκλογές, ενώ συζητούν κατάτμηση περιφερειών, ακόμα και μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή, από το 3% στο 2%.
Η συζήτηση επανήλθε στη σκιά της εξαγγελίας του Πάνου Σκουρλέτη για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Η λογική είναι να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» στην Κεντροαριστερά, η οποία πρέπει να αποφασίσει αν θα συμπράξει με τη ΝΔ ή θα ενισχύσει τον προοδευτικό πόλο. «Αν δεν αλλάξει στάση το Κίνημα Αλλαγής, δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση» λένε κυβερνητικά στελέχη. Γι’ αυτό και στέκονται στις παρασκηνιακές επαφές που κάνουν στελέχη της Κεντροαριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με φόντο τη δημιουργία «οχυρών» σε δήμους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ