«Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμπεται είναι ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφάλειας, ειδικά αυτό το καλοκαίρι, το οποίο, για τον τουρισμό, αναμένεται ευοίωνο, αφού οι αφίξεις υπολογίζονται να καταγράψουν επιπλέον αύξηση έως και πάνω από 20%». Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι: «Αυτό που αναδείχθηκε μετά το περιστατικό στη Ρω- ένα επεισόδιο που δεν κρίνω ως μείζον- είναι ότι οι ελληνικές δυνάμεις απέδειξαν ετοιμότητα και ψυχραιμία…Σκοπός μας, σαν χώρα, είναι να αποτελέσουμε για την ευρύτερη περιοχή, δύναμη σταθερότητας και ειρήνης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εδαφική μας ακεραιότητα. Λειτουργούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, προστατεύοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.»

Και πρόσθεσε: «Το δόγμα μας είναι αμυντικό και δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση. Θέλουμε να ζούμε αρμονικά με τους γείτονες μας και να διατηρήσουμε την καλή σχέση που έχουν οι δύο λαοί».

Για το προσφυγικό τόνισε ότι: «Με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Συρίας, υπάρχει ανησυχία για αύξηση των προσφυγικών ροών. Για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας πιθανότητας, πρέπει, από τη μια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία θα τηρήσει την συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας και από την άλλη εμείς πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, τις διαδικασίες επανεγκατάστασης αλλά και αυτές των επιστροφών, εννοείται μέσω των νόμιμων οδών, έτσι όπως περιγράφονται στη Συμφωνία».

Υπογράμμισε ακόμη ότι: «Πρόσφατα ζήσαμε ένα τραγικό ατύχημα έξω από το Αγαθονήσι που ανάμεσα στα θύματα ήταν παιδιά. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία, από τις κοινωνίες των νησιών, ούτε όμως και από τις γυναίκες και τους άντρες του Λιμενικού Σώματος που είναι επιφορτισμένοι με την έρευνα και τη διάσωση στο Αιγαίο. Τα στελέχη του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ έχουν αποδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του Σώματος, δίνουν καθημερινά μάχη για να σώσουν ζωές και παράλληλα επιτηρούν τα σύνορά μας. Όλοι μας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα πληρώματα των σκαφών ΛΣ- ΕΛΑΚΤ που τρέχουν σε κάθε περιστατικό να συνδράμουν, όπως και στους ντόπιους ψαράδες και αυτοδύτες που συμβάλλουν κάθε φορά εθελοντικά για να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».