Ανησυχία για τα εθνικά θέματα και ειδικά για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα εκφράστηκε στη συνάντηση των τομεαρχών της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξαν μετριοπάθεια στον δημόσιο διάλογο.

«Εχουμε αποδείξει διαχρονικά την υπευθυνότητα μας στα εθνικά θέματα και αυτό μας αναγνωρίζεται από την κοινωνία. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής παρασυρθεί στον δημόσιο λόγο μας. Πρέπει να είμαστε μετρημένοι, σοβαροί, και υπεύθυνοι καθώς ότι λέμε ακούγεται εκτός Ελλάδας».

«Δεν δέχθηκα πιέσεις» από έξω για το Μακεδονικό

Ειδικά σε ότι αφορά το Μακεδονικό, ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε οτι δέχθηκε πιέσεις από τον ξένο παράγοντα. «Δεν μας έχουν ασκηθεί πιέσεις για τη στάση μας και όταν εξηγούμε την επιχειρηματολογία μας γίνεται απολύτως κατανοητή», είπε στα στελέχη του κόμματος του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, είχε από νωρίς ενημερώσει την ηγεσία της ΕΕ για τη στάση που θα τηρούσε και τα ίδια επιχειρήματα διατύπωσε στις επαφές που είχε στις ΗΠΑ. Οτι, δηλαδή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της πΓΔΜ ώστε να εξαληφθεί κάθε υποψία αλυτρωτισμού από την πλευρά των γειτόνων.

«Η οικονομική σταθερότητα και η ισχυρή γεωπολιτική παρουσία είναι η ασπίδα μας», επισήμανε.

«Και σε αυτήν τη συγκυρία χρειάζεται η συστράτευση όλων των δυνάμεών της χώρας μας, είτε πρόκειται για το στράτευμα, τη Διπλωματία, την κοινωνία. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε κάθε γωνιά της χώρας. Όπως διαπίστωσα και στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Ομογένεια, επιβάλλεται να έχουμε πάντα δίπλα μας, σε αυτές τις κρίσιμες συγκυρίες, ενωμένη και την Ομογένεια.»

» Πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση ικανή να ‘διαβάζει’ σωστά τις εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή μας, να μπορεί να διακρίνει τα μικρά από τα μεγάλα. Το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω και σήμερα: Απαιτείται ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, ενότητα. Είναι οι τρεις αρετές που σήμερα τις χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ».

Η κυβέρνηση θυμίζει Βαβέλ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο θέμα των Σκοπίων η κυβέρνηση θυμίζει βαβέλ και ότι ο Πάνος Καμμένος, στα υπόλοιπα ζητήματα της αρμοδιότητας του «είναι εξαφανισμένος, εκτός αν πρόκειται να περάσει για λίγο από τις κάμερες προκειμένου να πετάξει λάσπη. Είναι με τη λάσπη αυτή που χτίστηκε η παράγκα της σχέσης του με τον κ. Τσίπρα – μην έχετε καμία αμφιβολία – κι έτσι θα πάνε μέχρι τέλους.»

»Είναι προφανές πια σε όλους τι συμβαίνει ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Ο ένας κρατάει τον άλλον. Ο ένας είναι όμηρος του άλλου. Και δυστυχώς και οι δύο μαζί κρατάνε όμηρο τη χώρα. Αποδεικνύονται, κατά συνέπεια, λίγοι. Όταν μιλάμε όμως για τα εθνικά θέματα, το ‘λίγος’ δεν σημαίνει, απλά, ανεπαρκής. Σημαίνει επικίνδυνος», είπε.

Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στους δύο στρατιώτες που παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία λέγοντας ότι όλος ο ελληνικός λαός είναι βαθιά ανήσυχος αλλά στέκεται στο πλευρό τους.

«Σε ό,τι με αφορά κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την επιστροφή των δύο αξιωματικών στην πατρίδα μας. Αυτό θα πράξω και στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έχω ήδη ενημερώσει τους ομολόγους μου. Το ίδιο έπραξα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίδιο έκανα και στο Κατάρ. Αυτό είναι το χρέος μου», τόνισε.

Η Τουρκία έχει γίνει απρόβλεπτη

Στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μάκης Βορίδης και Βασίλης Κικίλιας.

Τα κυριότερα σημεία των παρεμβάσεων τους ήταν ότι η Τουρκία έχει γίνει απρόβλεπτη, ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι σχέσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ελλάδας, αλλά να αναζητηθούν και άλλες περιφερειακές συμμαχίες, ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τη μετάλλαξη της Τουρκίας, η οποία ενισχύει και τον εξοπλισμό της, και ότι το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα έχει καταρρεύσει σε όλα τα πεδία.

Συζήτηση για το νομοσχέδιο Σπίρτζη

Στη σύσκεψη των τομεαρχών έγινε συζήτηση και για το νομοσχέδιο του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για τις εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου Taxibeat και Uber.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Αχ. Καραμανλής εισηγήθηκε να καταψηφίσει η ΝΔ το «αναχρονιστικό νομοσχέδιο» του κ. Σπίρτζη και έκανε σκληρή επίθεση στον Θύμιο Λυμπερόπουλο ζητώντας από το κόμμα του να μην ενδώσει σε συνδικαλιστικές πιέσεις.

Επιπλέον χαρακτήρισε τα νέα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ ταξικά, ανεφάρμοστα και αντισυνταγματικά.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του είπε ότι υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στην Taxibeat και στην Uber και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες και λειτουργούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τους τομεάρχες του κόμματος του να στείλουν εντός των προσεχών ημερών τις προτεραιότητες ανά τομέα.