Η πολιτική ζωή μπορεί να κυριαρχείται από την υπόθεση της πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία αλλά η ΝΔ δεν εγκαταλείπει και την υπόλοιπη ατζέντα της.
Συνεχίζει τις προσυνεδριακές διαδικασίες, με θέμα τον «Νέο Πατριωτισμό», το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα πηγές της Πειραιώς «για τη Νέα Δημοκρατία, ο διεθνής προσανατολισμός της Ελλάδας και η συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα των ανεπτυγμένων κρατών είναι αδιαμφισβήτητες αξίες. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη και συνεπή παρουσία σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, για να αποκαταστήσει το κύρος της και να αποκτήσει ξανά η φωνή της βαρύτητα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην κοινή αμυντική πολιτική, ένα θέμα που τον ενδιαφέρει πολύ και το ανέπτυξε στην ομιλία που έκανε στην Ομομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Στρασβούργο. Το 7ο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «Για ένα νέο πατριωτισμό» περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Για μία στιβαρή εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων», θα μιλήσουν οι:
Λουκάς Κατσώνης Δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Foreign Affairs The Hellenic Edition
Κώστας Υφαντής Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης. Το 2017 συνεπιμελήθηκε το συλλογικό έργο The Syrian Imbroglio: Regional and International Strategies, που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.
Δημήτρης Καιρίδης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».
Στη δεύτερη ενότητα οι ομιλητές θα τοποθετηθούν για την «Προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας – πολιτιστικής διπλωματίας».Η συντονίστρια Ολγα Κεφαλογιάννη θα μιλήσει για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι οι:
Βασίλης Λαμπρινουδάκης Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιγραφών και Γραμμάτων των Παρισίων και της Ακαδημίας Επιστημών της Βιέννης. Είναι μέλος του Δ.Σ.του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας διεθνώς.
Κατερίνα Μαυρομιχάλη Διδάκτωρ αρχαιολογίας – μουσειολόγος. Εργάζεται στον χώρο του Πολιτισμού από το 1996. Από το 2003 εργάζεται ως επιμελήτρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα ως Υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας, Δια βίου μάθησης και Συνεδρίων.
Κωνσταντίνος Λάβδας Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει καθηγητής στην έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Είναι μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Στην τρίτη ενότητα με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη: Μια ουσιαστική συμβολή στο διάλογο για την Ευρώπη του μέλλοντος», ομιλητές θα είναι οι:
Μαριέττα Γιαννάκου πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώην Yπουργός Παιδείας και Υγείας
Λουκάς Τσούκαλης Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς επίσης και με πολλές άλλες επιστημονικές διακρίσεις.
Δημήτρης Σκιαδάς Αναπληρωτής Καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Εμπορίου.
Την τέταρτη ενότητα, με θέμα «Μια Ελλάδα Ισχυρή και Ασφαλής: Η Άμυνα απέναντι στις προκλήσεις της εποχής», συντονίζει η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι οι:
Θάνος Ντόκος Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Ιωάννης Ζούκας Αντιστράτηγος ε.α.και επίτιμος Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού με μεγάλη ΝΑΤΟϊκή εμπειρία.
Σωτήρης Σέρμπος Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και εταίρος ερευνητής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής στο Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μακάριος Λαζαρίδης Δημοσιογράφος, πρώην Διευθυντής Ενημέρωσης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Υποκριτική η ευαισθησία της κυβέρνησης για την Υεμένη – Πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη
Στο μεταξύ, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία. «Οι πλειστηριασμοί είναι το πιο ισχυρό δείγμα της αναλγησίας αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη. «Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα πλαίσιο προστασίας για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει και είχε προστατεύσει μέχρι τέλους την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητά τη σωτηρία της οικονομίας στους πλειστηριασμούς, την ώρα που ανέχεται τον παράνομο τζόγο και συνάπτει, κατά συρροή, σχέσεις με διαπλεκόμενους παλιούς και νέους βαρόνους και μεσάζοντες».
Την Παρασκευή, η Πειραιώς έδωσε για μια ακόμα φορά συνέχεια στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Κ. Τασούλας επισήμανε τις αντιφάσεις στη σχέση Τσίπρα – Καμμένου. «Στη Βουλή», είπε, «ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Καμμένο. Ήταν μεν έτσι ως εικόνα, αλλά στην ουσία, 14 ώρες μετά, στην Επιτροπή Εξοπλισμών, είχαμε άδειασμα του κ. Καμμένου. Με την επίκληση της, όχι πλέον αναιμικής όπως νόμιζα στην αρχή, αλλά υποκριτικής επίκλησης της Υεμένης του κ. Φίλη, που υιοθέτησαν πλήρως οι συνάδελφοι, ζητούν την επανεξέταση της απόφασης του Ιανουαρίου του ’17, λόγω του ότι αυτές οι σφαίρες, αυτά τα βλήματα θα πλήξουν αθώους. Θα γίνει μια συνεδρίαση την μεθεπόμενη εβδομάδα με θέμα την επανεξέταση της επίμαχης απόφασης. Η επίμαχη απόφαση αφορά 300.000 εκρηκτικά βλήματα. Δεν είναι μόνο αυτή η απόφαση. Υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, σε άλλες ημερομηνίες που έχουν αποφασισθεί μέσω πάλι διακρατικής συμφωνίας μεταβιβάσεις πυρομαχικών προς την ίδια χώρα. Γιατί οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησαν την ανάκληση, την επανεξέταση και αυτών των αποφάσεων;»
Στη συνέχεια ο Γ. Κουμουτσάκος έθεσε εξίσου σοβαρά ζητήματα: Από τη χθεσινή – μετά από πολλά εμπόδια – ανάγνωση δύο μόνο τηλεγραφημάτων, ελάχιστο και επιλεκτικό υποσύνολο μιας πολυσέλιδης αλληλογραφίας, όπως είπα και χθες τα ερωτήματα και αυξάνονται και ενισχύονται. Και τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά για την κυβέρνηση. Συμπέρασμα πρώτο: Η Σαουδική Αραβία ήθελε οπωσδήποτε απευθείας συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων. Διότι, όπως έλεγε, ήθελε να πληρώσει οποιαδήποτε πραγματική τιμή του υλικού, αλλά όχι μίζα. Είτε σε μεσάζοντες είτε σε ενδιάμεσες χώρες. Συμπέρασμα δεύτερο: Οι διπλωμάτες έκαναν άριστα τη δουλειά τους. Επιτέλεσαν το καθήκον τους με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα και με εντιμότητα. Και, όμως: Μια αδίστακτη εξουσία τους λοιδόρησε και τους διέσυρε δημόσια. Την ίδια ώρα, που δεν τους επιβάλλει και καμία ποινή.
Υπάρχουν δύο ερωτήματα καταλυτικά, πρόσεθεσε: Ή οι διπλωμάτες αυτοί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και τότε γιατί δεν τιμωρούνται; Ή την έκαναν καλά – όπως εμείς πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό – τότε γιατί λοιδορούνται; «Έδωσε μια συνέντευξη ο κ. υπουργός των Εξωτερικών πριν λίγο, την οποία πληροφορήθηκα, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, και λέει ότι ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για κανέναν διπλωμάτη δημόσια. Από αυτή την πρόταση βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα. Πρώτο συμπέρασμα ότι αδειάζει τις λοιδορίες που εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εναντίον του προξένου, παίρνει αποστάσεις από αυτόν. Και δεύτερον ότι κάνει το ίδιο για αυτά τα οποία υπονόησε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός».
Ο κ. Κουμουτσάκος, ζήτησε, αν γίνει ΕΔΕ για τη διαρροή επίσημων εγγράφων να πραγματοποιηθεί από ανώτατο δικαστικό, όπως προβλέπεται από τον νόμο, και όχι «από έναν υφιστάμενο και ευννοούμενο του κ. Κοτζιά», δήλωσε.
«Η κυβέρνηση», επισήμανε η κυρία Σπυράκη, «έρχεται στη Βουλή και στην Ειδική Επιτροπή και ζητά αναστολή αυτής της συμφωνίας. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα με τη γίδα υπάρχει. Φαίνεται και αναζητείται πρόσχημα και προπέτασμα καπνού. Το βάρος της ευθύνης για αυτή την επιλογή ανήκει στην κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά το βάρος της ευθύνης είναι στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αποφάσισε στο ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τη σχετική συμφωνία, η κυβέρνηση πάει τώρα για μια από τις συμφωνίες που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη να την περάσει από τη Βουλή με όψιμη επιλεκτική ευαισθησία, η κυβέρνηση θα την ακυρώσει και θα μας δώσει και μια εξήγηση για το τι απέγιναν τα 66 εκ. ευρώ»