Ένας ιδιότυπος…«κλεφτοπόλεμος» της κυβέρνησης με τους πιστωτές είναι σε πλήρη εξέλιξη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση των θεσμών και την ουσιαστική έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

Η συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, αλλά και η προβολή περί αποφασισμένης διανομής υψηλότατου κοινωνικού μερίσματος σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προκάλεσαν νευρική κρίση στους κόλπους των θεσμών, με βάση τα όσα μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες.

Στον απόηχο της ευχής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για παραμονή του ΔΝΤ μέχρι τη λήξη του τρίτου μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε αρνητικό σήμα από τους θεσμούς και μηνύματα έκπληξης για τις δυο προαναφερθείσες κινήσεις.

Μάλιστα, οι θεσμοί ετοιμάζονται να ζητήσουν εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως διαμηνύει ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία (αυτή θα γίνει την Άνοιξη του 2018) και πως από τα 2,4 δισ., το 1,1 δισ. είναι το καθαρό κόστος που θα επιβαρυνθεί η ελληνική πλευρά σε βάθος δεκαετίας.

Επίσης, από την κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι προφανώς θα δοθούν απαντήσεις σε όσους ζητούν, όπως π.χ. στους θεσμούς, και συμπληρώνουν τη διάθεση του Πρωθυπουργού να ενημερώσει και τη Βουλή και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την αρνητική στάση των θεσμών, από την κυβέρνηση, υπογραμμίζουν ότι δεν σχετίζεται με το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα και δεν επηρεάζει την υλοποίηση του μνημονίου. Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, αρνούμενα πως η Ελλάδα συμμετέχει σε ράλι εξοπλισμών, όπως το παρελθόν, λένε, ότι είναι μια συμφωνία που θα αρχίζει να υλοποιείται όταν η χώρα θα έχει εξέλθει των μνημονίων και δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη η επιβάρυνση, διότι αφορά ποσό που θα δοθεί σε βάθος δεκαετίας, δηλ. 110 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όμως το θέμα είναι βαθύτερα πολιτικό και αφορά και τη σχέση Ε.Ε. και ΗΠΑ, ειδικά σε μια στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα που είναι σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ανάγκη τους Ευρωπαίους πιστωτές, οι οποίοι έχουν αμυντική βιομηχανία. Η επιλογή της ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας με στήριξη της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας ήδη δημιουργεί τριβές με τους Ευρωπαίους και μένει να φανεί πως αυτές θα επηρεάσουν και την πορεία της αξιολόγησης.

Παράλληλα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο προτάσσουν την καταβολή περίπου 1 δισεκ. ευρώ ως κοινωνικό μέρισμα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιμένουν ότι οι θεσμοί είναι ενήμεροι, οι οποίοι βεβαίως πέρυσι για την αντίστοιχη κίνηση δεν είχαν ενημερωθεί.

Από την πλευρά των θεσμών, όμως δίνεται σήμα ότι φέτος, εάν συμφωνηθεί η καταβολή μερίσματος, το ποσό θα πρέπει να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, αλλά και για εκκρεμείς συντάξεις. «Επίσημα δεν έχουμε όχληση» ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.