Το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά με την υπόθεση Καμμένου. Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιβάλλον του πρωθυπουργικού γραφείου, έλεγε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παρά τις διαφωνίες τους μπορούν να διατηρήσουν τον πολιτικό πολιτισμό, και η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εκτροχιαστεί. Το Μέγαρο Μαξίμου με διαδοχικές ανακοινώσεις του στρέφεται κατά της ΝΔ κατηγορώντας την ότι στοχοποιεί τον Πάνο Καμμένο «μην τολμώντας να φανερώσει τον εντολέα της», αλλά και προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συμπεριλαμβάνει στους «εντολοδόχους ύποπτων συμφερόντων». Η ΝΔ από την πλευρά της εγείρει σειρά ερωτημάτων για τον υπουργό Αμυνας και για την πλήρη κάλυψη που του προσφέρει ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «έφτασαν στο έσχατο σημείο αθλιότητας να αφήνουν χυδαίους και αδιανόητους υπαινιγμούς για να δικαιολογήσουν τις έκνομες συμπεριφορές τους».
Ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Καμμένο, η οποία καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συζητηθεί αύριο, Δευτέρα. Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για «σικελοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου».
Οι τόνοι δεν πρόκειται να πέσουν ως τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, που έχει προγραμματιστεί η προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία, την οποία ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ωστόσο το πράγμα φάνηκε από την Τρίτη ότι δεν θα εξελιχθεί καλά. Στη συνάντηση του αρχηγού της ΝΔ με τον Πρωθυπουργό, την Τρίτη, οι κάμερες κατέγραψαν την ψυχρότητα ανάμεσά τους, η οποία στη συνέχεια έφτασε θερμοκρασία Σιβηρίας. Η ατμόσφαιρα δεν ήταν καθόλου ευχάριστη. Ηδη είχαν γίνει οι αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με ισοβίτη καταδικασμένο για την υπόθεση του «Noor 1». Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισήμανε στον κ. Τσίπρα ότι έχει βαριές ευθύνες για το κλίμα που διαμορφώνεται και ότι δεν πρόκειται να του χαριστεί, ότι θα έρθουν όλα στο φως και θα γίνει ο απολογισμός για την οικονομία στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετέδιδαν συνεργάτες του, δεν μπορούσε να αποδεχθεί τη σκηνοθεσία του Μεγάρου Μαξίμου, που επεδίωκε να δείξει ότι όλα είναι καλά μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ενώ έξω από αυτό επικρατούσε εμπόλεμη κατάσταση. «Η χορογραφία του καναπέ δεν του ταιριάζει» προσέθεταν. Επιπλέον χαρακτήριζαν «επικοινωνιακό σόου για να εξαπατηθεί ακόμα μια φορά η κοινή γνώμη» τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και αποτυχημένη την προσπάθειά του «να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, να βρει συνομιλητές προκειμένου να χτίσει το νέο αφήγημά του και να δημιουργήσει την αίσθηση ότι γίνεται ξανά πόλος του πολιτικού συστήματος». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να μπει καν σε συζήτηση για το Eurogroup, παραπέμποντας στη συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστεί τοξικό πολιτικό προϊόν» τόνιζαν.
Η Βουλή είναι το πεδίο που έχει επιλέξει η ΝΔ για την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, προκειμένου να τονιστεί ο θεσμικός χαρακτήρας των παρεμβάσεών της, σε αντίθεση, όπως παρατηρούν στην Πειραιώς, με τον τρόπο που κινούνται ενίοτε κυβερνητικοί παράγοντες. Κανένας όμως δεν μπορεί να διασφαλίσει πλέον το επίπεδο της συζήτησης. Οι αποκαλύψεις για τον κ. Καμμένο συνεχίζονται, και από την Πειραιώς διαμηνύουν ότι «το θέμα έχει βάθος» και ότι δεν θα επιτρέψουν να κρυφτεί η αλήθεια κάτω από τόνους λάσπης. «Τι έχει να πει ένας υπουργός Αμυνας σε έναν κατάδικο για ναρκωτικά;» διερωτάτο ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος καταλόγιζε ευθύνες και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για τη στάση που κρατάει στο θέμα.
Με τη στήριξη Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή

Η πρώτη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στα νέα γραφεία της ΝΔ, στο Μοσχάτο, την περασμένη Δευτέρα, πήρε δημοσιότητα δυσανάλογη με την ουσία της. Και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τακτική επικοινωνία με τον προκάτοχό του. Τον επισκέπτεται στο γραφείο του στην οδό Δημοκρίτου και συνομιλεί μαζί του τηλεφωνικά όταν κάτι επείγει. Η μεταξύ τους οικειότητα αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες που μοίρασε το γραφείο του προέδρου της ΝΔ. Στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Κώστα Καραμανλή, τον Απρίλιο, στο γραφείο της Παναγή Κυριακού άλλα έλεγαν τα εκατέρωθεν χαμόγελα και άλλα η τυπική στάση του σώματος. Η σχέσεις των νυν και των πρώην αρχηγών, όχι μόνο στη ΝΔ αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα, είναι πάντα πολύ ιδιαίτερη. Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να σβήσει εγκαίρως τις εσωτερικές εστίες αμφισβήτησης, όμως εξελέγη αρχηγός του κόμματός του μόλις πριν από 17 μήνες μέσα από μια έντονη διαδικασία, στην οποία ο κ. Σαμαράς τον στήριξε, ενώ ο κ. Καραμανλής πόνταρε τις μάρκες του στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Οι μνήμες δεν σβήνουν, όμως ο χρόνος που κύλησε βοήθησε να δέσει η μία σχέση και να εξομαλυνθεί η δεύτερη. Με τον κ. Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να μην είχε συναντηθεί καθόλου, δεδομένης της προϊστορίας του πρώην πρωθυπουργού με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ωστόσο, όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τα παρασκήνια της ΝΔ, όταν τον Ιούνιο του 2013 ο κ. Σαμαράς έκανε τον πρώτο ανασχηματισμό αναζήτησε ικανά πρόσωπα και ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε «άριστος υπουργός». Τη δύσκολη περίοδο της διαδοχής στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς δεν ανακατεύτηκε στον πρώτο γύρο, μολονότι πολλοί δικοί του στήριξαν τον Αδωνι Γεωργιάδη. Στον δεύτερο γύρο στήριξε ανοιχτά τον κ. Μητσοτάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμμεριζόταν τότε τις απόψεις όσων απέρριπταν τη λογική της συναίνεσης και τώρα ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν εκλογές σύντομα για να αλλάξει η κυβέρνηση. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να υποθέσει κανένας ότι οι δύο πολιτικοί ταυτίζονται σε όλα. Ο κ. Σαμαράς, παραδείγματος χάριν, θέλει ακόμα πιο σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση.
Με τον κ. Καραμανλή η κατάσταση ήταν από την αρχή περίεργη. Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως και οι βουλευτές που βρίσκονται στον περίγυρό του, εκτιμούσαν πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του δύο τετραετίες, επειδή είναι άφθαρτος και αγαπητός στον λαό. Αυτό θεωρούσαν ότι θα ήταν και το απαραίτητο διάστημα ώστε να ανασυνταχθεί η ΝΔ με έναν μεταβατικό αρχηγό, κατά προτίμηση τον κ. Μεϊμαράκη. Προέβαλλαν τη θεωρία της «συναίνεσης» ώστε να εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα. Η στάση τους δεν άλλαξε ακόμη και όταν ο κ. Τσίπρας απέρριπτε προεκλογικά συνεχώς τις προτάσεις Μεϊμαράκη για συναίνεση.
Ο κ. Καραμανλής έπεσε έξω στις περισσότερες εκτιμήσεις του και εδώ και κάποιους μήνες φέρεται να έχει αποδεχθεί την αλλαγή των δεδομένων. Συνομιλητές του μεταφέρουν ότι προεξοφλεί νίκη της ΝΔ όποτε γίνουν εκλογές και συμβουλεύει τα στελέχη του κόμματος να στηρίξουν τον κ. Μητσοτάκη γιατί θα έρθουν δύσκολες στιγμές μετά. Επιπλέον, κρατά όλο και περισσότερο αποστάσεις από τον Προκόπη Παυλόπουλο, για τον οποίο λέει ότι έχει αυτόνομη πορεία, αλλά και από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «καραμανλικός». Ο κ. Καμμένος φέρεται να υπολόγιζε στην εκλογή Μεϊμαράκη ώστε να βρει συνομιλητές για να χτίσει γέφυρες με τη ΝΔ. Το σενάριο «κάηκε» αλλά λέγεται ότι ακόμη και τώρα δεν αρνείται καμία από τις χάρες που του ζητούν βουλευτές της ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ