από metereologos.gr
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018
 
 

Το χάσμα Σόιμπλε - Λαγκάρντ και οι προοπτικές του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Ανάμεσα στα αντεπιστημονικά σενάρια των οικονομολόγων του ΔΝΤ και τις γερμανικές εμμονές
Το χάσμα Σόιμπλε - Λαγκάρντ και οι προοπτικές του Eurogroup της 15ης Ιουνίου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Oσοι συνομιλούν με τους επιτελείς του οικονομικού επιτελείου γνώριζαν ότι οι πιθανότητες για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου ήταν μικρές.

Επίσης ήταν ενήμεροι ότι η συζήτηση θα παραταθεί και πως κρισιμότερο θα ήταν το επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 15ης Ιουνίου. Κάτι που επιβεβαιώθηκε έπειτα από τη μακρά συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, η οποία αφού εξήρε την πρόοδο στο σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης μετέθεσε τις αποφάσεις έπειτα από τρεις εβδομάδες, ώστε να δοθεί χρόνος στις διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και αυτό γιατί χάσμα χωρίζει τους Τόμσεν και Λαγκάρντ με τους Ευρωπαίους και ιδιαιτέρως με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Η όλη επεξεργασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις ελληνικές οικονομικές επιδόσεις στηρίζεται σε πολύ απαισιόδοξες υποθέσεις.

Λαμβάνοντας πιθανώς υπ' όψιν τα αποτελέσματα της μεγέθυνσης στα χρόνια της μεταπολίτευσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία, με τις παραγωγικές και άλλες υστερήσεις που την συνοδεύουν, δεν μπορεί να επιτύχει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πράγμα που γι' αυτούς σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς γενναία ρύθμιση του χρέους, γιατί απλούστατα είναι ανθρωπίνως αδύνατον να επιτυγχάνει σε συνθήκες περιορισμένης ανάπτυξης υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο, ικανά να στηρίζουν την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δυσθεώρητου δημοσίου χρέους.

Απ' αυτή τη βασική απαισιόδοξη υπόθεση πηγάζουν βεβαίως κι όλες οι υπόλοιπες που συνδέονται με τη συμμετοχή η μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ενδεικτική της απαισιοδοξίας του Ταμείου είναι η υπόθεση ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο του 1% το χρόνο μέχρι το 2060 και άρα δεν μπορεί να επιτυγχάνει ετησίως πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα του 1,5% του ΑΕΠ. Παραβλέπουν ωστόσο οι ιθύνοντες του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα μετά τον πόλεμο, έπειτα δηλαδή από μια μεγάλη καταστροφή σαν τη σημερινή, επέτυχε για πάνω από μια δεκαετία και συγκεκριμένα στη δεκαετία του '60, πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σαν κι αυτούς που επιτυγχάνουν σήμερα οι ασιατικές οικονομίες.

Συνδυαστικά πάντως οι δύο υποθέσεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος το 2060 δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 226% του ΑΕΠ. Έτσι το Ταμείο αντιμετωπίζει το ελληνικό χρέος ως μη βιώσιμο και απαιτεί γενναίο περιορισμό του.

Στον αντίποδα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι με ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,6% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος μπορεί να υποχωρήσει στο 49% του ΑΕΠ το 2060. Όπως διαπιστώνει κανείς το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο και φανερώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο μερών. Για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, για τον κ.Σόιμπλε δηλαδή, μια πειθαρχημένη και ανταγωνιστική οικονομία δύναται να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ικανή μεγέθυνση για την απομείωση του χρέους.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι στην περίπτωσή μας συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικές οικονομικές κουλτούρες, η ορθότητα και η ακρίβεια των οποίων αμφισβητούνται, γιατί όπως έχουμε ξαναπεί τα κατά καιρούς μοντέλα προσέγγισης των οικονομικών προοπτικών συνήθως αποτυγχάνουν, επειδή απλούστατα η οικονομική ζωή εξελίσσεται δυναμικά, είτε ανοδικά είτε καθοδικά, καθώς εξαρτάται από πλήθος μη ελεγχόμενων κάθε φορά παραγόντων και συνθηκών.

Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια των οικονομολόγων να ασφαλισθούν έναντι κινδύνων σε τόσο μακροπρόθεσμη βάση - μέχρι το 2060 στην προκειμένη περίπτωση - φαντάζει αν μη τι άλλο ανόητη.

Όπως και να έχει στις συζητήσεις που έγιναν στο Eurogroup κατεδείχθη το χάσμα, όπως και η αντιεπιστημονικότητα της διαφοράς.

Γεγονός που δημιουργεί την πεποίθηση ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να επιμένει χωρίς έκθεση και κόστος σε σενάρια ακραία. Πολύ περισσότερο όταν είναι κοινώς παραδεκτό και επιβεβαιωμένο από την έγκριση της έκθεσης συμμόρφωσης, ότι η Ελλάδα έχει ικανοποιήσει ένα ευρύ φάσμα υποχρεώσεων απέναντι σε εταίρους και δανειστές.

Κακά τα ψέματα η Ελλάδα μέσα στη δυσκολία της αφαίρεσε κάθε επιχείρημα άρνησης μιας σχετικά λογικής διευθέτησης του χρέους.

Κάτι που επιτρέπει αισιοδοξία ότι στις τρεις βδομάδες που ακολουθούν μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα βρεθεί κάποιο σχήμα που θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και θα προσφέρει τη δυνατότητα επανένταξής της στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα διαψεύσει στην πράξη τα καταθλιπτικά σενάρια του κ.Τόμσεν.

Η Ελλάδα αν υποτυπωδώς ελευθερωθεί και ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της μπορεί να επαναλάβει το οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του '60 και να αποτελέσει ξανά παράδειγμα αναπτυσσόμενης χώρας για τον ΟΟΣΑ, όπως αναφερόταν τότε στις εκθέσεις του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα στη μέση της διαμάχης ΔΝΤ -Βερολίνου για την ελάφρυνση χρέους 
Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup 
Σόιμπλε: Η κυβέρνηση της Ελλάδας επιμένει να επιβαρρύνει τους αδύναμους 
 
 
σχόλια (18)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ | 24/05/2017 08:39
  Θελω Κουλη πρωθυπουργο ,Αδωνη στις διαπραγματευσεις και δημοσιογραφισκους να γλυφουν χαχαχαχαχαααχχχαχαχααχαχαχχααχαχαχ
  .....
  απάντηση01
   
   
  Υπέρ ολιγαρχών | 23/05/2017 23:48
  Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 1% έχει να κάνει με την άρνηση του καθεστώτος, συμφωνούντων των Ευρωπαίων (δηλαδή των Γερμανών), να προβεί στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα προσέλκυαν μεγάλες διεθνείς επενδύσεις. Επομένως, λέει το ΔΝΤ, αφού δεν προχωράτε σε επιλογές που ευνοούν την ανάπτυξη μέσα από μια αποτελεσματική ενσωμάτωση στις διεθνείς αγορές, ενώ ταυτόχρονα επιμένετε στη δική μου συμμετοχή στο πρόγραμμα, προχωρήστε σε διαγραφή χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, γιατί τα πλεονάσματα που επικαλείστε δεν είναι εφικτά. Οι ντόπιοι όμως ολιγάρχες, ευθυγραμμισμένοι με τη Γερμανία, αποκρούουν το ΔΝΤ, γιατί η έλευση μεγάλων επενδύσεων τους περιθωριοποιεί. Εγγυητής, ο ΣΥΡΙΖΑ!
  Μελάνιππος
  απάντηση20
   
   
  ΛΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑΤΖΕΣ | 23/05/2017 18:18
  H Ελλάδα με φωτιά και τσεκούρι πηγαινε τούρμπο μεχρι την Αλλαγή. Μετα οι αριστεροί έκαναν την Ελλάδα σαν τα μουτρα τους. Σωστά λέει το ΔΝΤ ότι η μεση αναπτ θαναι 1%. Αφου εχουμε εμφυλιο κι εξοδο κεφαλαίων και αστών. Οι πασης φυσεως αριστεροι είναι ακομη 36-7% Επι 35 χρόνια ήταν 60%!!!!!!!!! Ο Συριζα πρέπει να πεσει στο 19% για να ξανακτίσουμε την Ελλάδα. Αλλοιως ολοι ειμαστε με το ένα παιδί ή με το ένα ποδι σε Λονδινο, Μοναχο, ή Σοφια, Κων/λη και Λευκωσια.
  21 AION
  απάντηση00
   
   
  "το οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του 60" | 23/05/2017 16:25
  δεν το άντεξαν οι ίδιοι οι Έλληνες κι μετανάστευαν μαζικά... ήταν τόσο ευτυχισμένοι στη χώρα τους ώστε δούλεψαν αγόγγυστα στις φάμπρικες της Γερμανίας, στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου κι τα εστιατόρια της αμερικής.... έλεος κ. Καρακούση. τη δεκαετία του 60 η Ελλάδα ήταν Μπαγκλαντές...
  όχι άλλο κάρβουνο
  απάντηση282
   
   
  Η δεκαετία του 60 | 23/05/2017 15:20
  Κύριε Καρακούση μου ήταν αυτό ακριβώς, μία δεκαετία. Μέχρι το 2060 είναι 4 δεκαετίες. Έιναι αντιεπιστημονική ενδεχομένως η προσέγγιση του Δ.Ν.Τ . Η προβολή της δεκαετίας του 60 στα επόμενα 40 χρόνια που κάνετε εσείς τι είναι;
  Idiot buster
  απάντηση212
   
   
  Εμεις ποιο σεναριο εχουμε ?Του σανου? | 23/05/2017 15:10
  Σιγουρα είναι αβεβαια η εξελιξη μεχρι το 2060 αλλα απ καπου πρεπει να ξεκινησουν για να βρουσ ποσο και από ποτε υα πρεπει να αναδιαρθωθει το χρεοσ .Καταλαβαίνω ότι η ελληνικη αποψη είναι η δικη σας ότι αφου μετα τον πολεμο πετυχαμε μεγαλη αυξηση αρα εχει αδικο το ΔΝΤ και δικαιο ο Σοιμπλε .Η όχι ?.Είναι ευολο να κατηγορείτε ολους για αντεπειστημονικοτητα αλα ποια είναι η ελληνικη παραδοχή σεναριου ?Δεν υπαρχει γιατι κοροϊδεύουν τον κοσμο ριχνοντας την ευθυνη στους αλλουσ που πληρωνουν και εχουν κάθε δικαίωμα να εχουν δικες τους εκτιμησεισ .Εμεις ?Μονο σανο?Τα ιδια κανουν οι μετα χριστον προφήτες που εκαναν καριερα μετα το 2010 κατηγορώντας παντα τον προηγουμενο και ιδιως τα ΜΜΕ.!
  pan montr
  απάντηση182
   
   
  Αυταπατες .. συνεχεια-τελος | 23/05/2017 14:33
  Οι εξελιξεις λοιπον δεν ειναι ακριβως οπως περιγραφονται στον ελλην, τυπο. Θα υπαρξει μια σταθμισμενη προβλεψη με παμπολλους και συχνους σταθμους παρα- και επι-τηρησης της εξελιξης της ελλην. οικονομιας. Οι δανειστες - και κατ επεκταση οι επενδυτες - κ. Καρακουση ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ, γιατι με κραγκιοζιλικια και λεβαντινικα παζαρια δεν γινονται πλεον δουλειες. Οταν πχ μας λενε να κανουμε τα προγραμματα ιδιοκτησιες μας, αυτο εννοουν ... εφαρμοστε τις μεταρρυθμισεις. Δειτε πχ το Ελληνικο, τις ΔΕΚΟ, το Δημοσιο και την ηλεκτρον. διακυβερνηση και συγκρινετε με τους αντιπαλους μας ... θα καταλαβετε τους ενδυασμους, Οσο οι "Τσακαλωτοι" κυβερνανε με τσιτατα του Μαρξ μην περιμενετε "ανοιξη".
  αμερικανος
  απάντηση297
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 23/05/2017 14:32
  ¨Ηταν μικρές, αλλά δημοσίως έλεγαν άλλα..Μέχρι και για...".γραβάτες " έλεγαν κάποιοι.....Είχαν τόση αξία τα λόγια τους όσο και τα "νταούλια" που θα έπαιζαν στις αγορές....Μόνο με κάτι βίαιο και εξωτερικό θα απαλλαγούμε πλέον από αυτό το "σύστημα".....
  Frixos
  απάντηση216
   
   
  Αυταπατες ... συνεχεια 3 | 23/05/2017 14:18
  Εν ολιγοις ... με αυτα τα δεδομενα το ΔΝΤ σταθμιζει την προοπτικη αναπτυξης και τισ δυνατοτητες για πλεονασματα. Ας μην ξεχναμε, οτι οσον αφορα τις πολιτικες σκοπιμοτητες και συγκυριες το ΔΝΤ ειναι περισσοτερο απελευθυερωμενο απο τις δυναμεις της ΕΕ, που ειναι δεσμιες ειδικα αυτην την εποχη λογω εκλογων και κρισης. Απο την αλλη, η μεχρι τωρα εμπειρεια με την Ελλ. διοικηση ειναι οτιι ναι μεν ψηφιζει μετα απο πολλα ζωρια και πιεσεις ορισμενα μετρα και οχι ολα οσα εχει συμφωνησει αλλα εφαρμοζει πετσοκομμενα λιγοτερα απο τα μισα. Κια για αυτο ο Σοιμπλε μας το τονιζει οτι ειναι και θεμα εμπιστοσυνης και θελει να 'ναι "πισω απο το ταμειο". Μηπως εχει αδικο? Σε αλλα αρθρα σας συμφωνειτε μαζι του!
  Αμερικανος
  απάντηση144
   
   
  Αυατπατες ... συνεχεια | 23/05/2017 14:11
  Σωστα, λοιπον, το ΔΝΤ σθγκρινει τα πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα της συγχρονης, μετα-κριτικης Ελλαδας, μεσα στο σημερινο και μελλοντικο περιβαλλον. Σε αυτο συμφωνουν και ο Σοιμπλε αλλωστε, λεγοντας οτι η Ελλαδα δεν ειναι ανταγωνιστικη, Επομενως η πακτωλως των επενδυσεων, που ευαγγελιζονται τα συριζοπουλα, ειναι για βραχυπροθεσμες επενδυσεις σε υποδομες, αλλα σαν οικονομια ειμαστε πολυ, παρα πολυ πισω. Η διοικηση παραμενει γραφεικρατικη και αντι-επενδυτικη, η κυριαρχη πολιτικη σκεψη κοιταζει πισω (και καμαρωνει για τα παλια μεγαλεια παραβλεποντας τα χαλια μας!) και ο κοσμος εχει χασει το μπουσουλα. Το ρευμα μεταναστευσης εχει πλεον επεδωθει. Και οι προοπτικες των υδρογονανθρακων ειναι λιγες
  Αμερικανος
  απάντηση172
   
   
  Αυταπατες κ. Καρακουση... | 23/05/2017 14:05
  Κατ' αρχην ας ξεκαθαρισουμε οτι δεν ειμαστε στην δεκαετια του '50 και '60 με τα προγραμματα ΤΡΟΥΜΑΝ και το εξαιρετικα θετικο για την Ελλαδα επενδυτικο κλιμα, Ουτε καν στις δεκαετιες της μεταπολτευσης, που τα δανεια, τα "προγραμματα" και οι επιδοτησεις ετρεχαν να συντηρησουν μια γραφεικρατικη διοκηση. Πανε αυτα ... Οτι αναπτυξη επιζουμε υα ερθει απο την ορθολογκη συγκριση του πλεονεκτιματος Ελλαδα σε σχεση με μια αλλη χωρα! Και αυτο σε ολους τους τομεις. Ετσι χασαμε πχ το στοιχημα των ναυπηγειων αλλα και της επισκευαστικης και της υποστηρικτικης ναυτιλιακης τεχνολογιας και οικονιμιας. Και ετσι φερ ειπειν χασαμε τα πρωτεια στον τουρισμο η το γιωτινγκ ...
  αμερικανος
  απάντηση203
   
   
  Και η Pigeone πού είναι; | 23/05/2017 14:03
  Να τους στρώσει!! Να τους τα πει ένα χεράκι! Εις άπταιστον μπουρδολογί
  Είναι μια αυτή!
  απάντηση85
   
   
   
  άι σιχτίρ | 23/05/2017 13:52
  Σόιμπλε τι θέλεις επιτέλους;; Έχεις τα λογικά σου ή πρέπει κάποιος να σε μαζέψει; Μας έχεις κουράσει πλέον 80χρονε γέροντα!
  Έλεοοοος
  απάντηση1129
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Eμμονες κατα μονας | 23/05/2017 12:54
  Οι μοναδικες εμμονες ειναι του Τσιπρα και των τσαμπα μαγγιορων της Ψωροκωστενας που απαιτουν οι αλλοι να πληρωνουν για να τρωνε και να καθονται στον πισινο τους...Αλλα οπως φαινεται τωρα ειναι οι μονοι που το πιστευουν... Η ανικανοτητα τους φουσκωσε το χρεος τους ... αφου πηραν τα δανεια φροντισαν να τα φανε αντι να τα επενδυσουν ... Και τωρα με κατεβασμενα βρακια μοιραζουν ελπιδες στους τσοπανηδες...Κανεις δεν τους φταιει.
  Εμμονιακος Μνημονιακος Αμνησιακος
  απάντηση209
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-