Στα μέσα της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε το προεδρείο της ΟΝΝΕΔ και συζήτησαν για πολλά. Πέρα από τα όσα ειπώθηκαν σε αυτήν τη χαλαρή σύναξη σε στέκι του Αλίμου, συζήτησαν και για τη «Νίκη», το βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη. Στο βιβλίο αυτό περνάει όχι απλώς η ιστορία της μητέρας του αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, από το 1922 έως πρόσφατα, και ζωντανεύουν τα πάθη, οι εξάρσεις και τα τραύματα του τελευταίου αιώνα.
Στη σύναξη αυτή κατατέθηκε και η ιδέα για να πάνε και στη θεατρική παράσταση που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Χωμενίδη καθώς η ιστορία, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, διδάσκει. Αυτό δε που τονίζει και ο ίδιος στους συνομιλητές του είναι ότι «αρκετά τα πολιτικά πάθη ταλαιπώρησαν τον τόπο» και «αποτέλεσαν τροχοπέδη για την αναγκαία εθνική συναίνεση και συνεννόηση».
Για αυτό και λέει ότι η αναμενόμενη, κατά τον ίδιο, νίκη της ΝΔ στις εκλογές, όταν αυτές γίνουν, δεν θα είναι απλώς νίκη του κόμματός του αλλά των υγιών πολιτικών δυνάμεων του τόπου που θέλουν να αλλάξει η χώρα και να προχωρήσει μέσα από συνθέσεις και συνεννοήσεις στην αναγκαία ανασυγκρότηση.
Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν τυχαίο ότι την περασμένη Τετάρτη, κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε για τη μεγάλη παράταξη που ενώνει όλους τους Ελληνες και αφού καλωσόρισε ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου τον Ιάσονα Φωτήλα, μέχρι πρότινος ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας (προηγουμένως ήταν στην ΚΟ του Ποταμιού), κάλεσε και άλλους να συμπορευτούν με το κόμμα.
Η συμπόρευση του κ. Φωτήλα με τη ΝΔ ήταν απλώς ένα ακόμα σήμα ότι προχωρεί με γοργούς ρυθμούς το άνοιγμα του κόμματος προς το Κέντρο. Η επιλογή αυτή είναι στρατηγικής σημασίας για τον κ. Μητσοτάκη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς νομούς από πρόσωπα που χαρακτηρίζονται κεντρώα και τα οποία προσέρχονται στις τάξεις της ΝΔ. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, προ ημερών, έσπευσε να ζητήσει από τα στελέχη, τα μέλη και τους βουλευτές του κόμματος να υπερασπιστούν το προσκλητήριο που απευθύνει και πραγματικά να κάνουν πράξη το καλωσόρισμά τους στο νέο τους «πολιτικό σπίτι».
Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη ήταν αυτονόητη καθώς στόχος του είναι να εξουδετερώσει την αμηχανία και κατά μεγάλο μέρος τον αρνητισμό στελεχών και της κομματικής βάσης που βλέπουν να ενσωματώνονται ή να συμπορεύονται με τη ΝΔ πρόσωπα εκτός των τειχών της Κεντροδεξιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών που στις τελευταίες εκλογές δεν στήριξαν ΝΔ αλλά το τελευταίο διάστημα έρχονται στις κομματικές εκδηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αγκαλιάστε τους. Καλωσορίστε τους στο νέο τους σπίτι. Ολοι χρειάζονται για να έρθει η μεγάλη πολιτική αλλαγή» είναι το μήνυμα Μητσοτάκη που επιθυμεί να ενδυναμώσει πάση θυσία στην κοινωνία το επιχείρημα ότι η ΝΔ είναι ανανεωμένη σε πρόσωπα και ιδέες, ανοιχτή σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Διεύρυνση σε όλα τα μέτωπα
Πλέον το βασικό για την ηγεσία είναι σε κάθε νομό να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια και ένα πρόσωπο που θα έχει αναγνωρισιμότητα και θα προέρχεται από τοΚέντροκαι την Κεντροαριστερά, ώστε να σηματοδοτηθεί το άνοιγμα. Σε αυτή τη διαδικασία έχουν βοηθήσει πάρα πολύ το Μητρώο Στελεχών και η Πολιτική Ακαδημία, ενώ από την Πειραιώς μεταδίδεται προς διάφορες πλευρές: «Ξεχάστε τι γινόταν παλαιά. Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων δεν θα γίνει με τον γνωστό, παλαιοκομματικό τρόπο και με τη λογική των ισορροπιών και των τοπικών συσχετισμών».

«Η ΝΔ διευρύνει τους ορίζοντές της και φτιάχνει μια μεγάλη παράταξη που ενώνει και δεν διχάζει τους Ελληνες. Αυτό αρχίζει να αποδίδει»
τονίζουν ηγετικά στελέχη του κόμματος. Και συμπληρώνουν: «Σήμερα, στη ΝΔ εντάσσονται άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Ανθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, με κοινό όραμα να δουν ξανά την Ελλάδα μια κανονική χώρα».
Ακόμη, και στη στελέχωση του κράτους θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή διεύρυνση καθώς σύμφωνα με την αντίληψη του κ. Μητσοτάκη «ακόμη και στην περίπτωση που η ΝΔ είναι αυτοδύναμη θα επιδιώξει διευρυμένη κυβέρνηση». Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα ορισμένα πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια αλλά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και εκεί, μετά από εκλογική νίκη, αποφασίζει ο πανίσχυρος αρχηγός που έχει πάρει νωπή λαϊκή εντολή, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους συσχετισμούς και τις εσωκομματικές ισορροπίες.
Την ίδια στιγμή όμως, εκτός από το άνοιγμα στο Κέντρο που υπηρετούν με συνέπεια σταθερά επί πολλά χρόνια κεντρικά στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν μένει και η δεξιά πλευρά ακάλυπτη και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, με τον πρώτο προχθές να κλείνει και πληγές του παρελθόντος με τη σημαντική κίνησή του να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα για τα όσα έχει πει στο παρελθόν για το Ολοκαύτωμα και τους Εβραίους.

«Εμπιστευθείτε μας. Είμαστε έτοιμοι»

«Η Νέα Δημοκρατία διευρύνεται, ανανεώνεται, αλλάζει και απευθύνεται στους δύσπιστους ψηφοφόρους» λένε από την Πειραιώς, απ’ όπου εκπέμπεται το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συσπειρώνει τις δυνάμεις του μέτρου, του ορθού λόγου, της ελπίδας που στηρίζεται στην αλήθεια.
Ο βασικός στόχος όμως είναι να υπάρξει σχέση εμπιστοσύνης με τους δύσπιστους, στους οποίους η ηγεσία λέει ότι απευθύνεται με ειλικρίνεια. «Η ΝΔ γνωρίζει ότι υπάρχει μερίδα ψηφοφόρων που είναι δύσπιστη απέναντι στο σύνολο των κομμάτων. Σε αυτούς τους πολίτες απευθύνεται με απόλυτη ειλικρίνεια, αναγνωρίζοντας τους λόγους της δυσπιστίας τους» υπογραμμίζεται από το επικοινωνιακό επιτελείο.
Και όπως διευκρινίζουν, το μόνο που ζητάει από τους πολίτες η ΝΔ είναι να την ακούσουν, να μετρήσουν την αξιοπιστία του λόγου της, να την αξιολογήσουν και «να συγκρίνουν τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τα ψέματα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Το κρίσιμο για τον κ. Μητσοτάκη είναι τι θα γίνει την επόμενη ημέρα των εκλογών καθώς ο ίδιος και το επιτελείο του θεωρούν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, αν και ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το εάν θα επιτευχθεί ή όχι αυτοδυναμία. «Αυτό θα φανεί καθαρά μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές και τεθεί το δίλημμα ευθέως στους πολίτες. Τότε ουδείς μπορεί να κρυφτεί» λένε από το επιτελείο του.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να εξουδετερώσει την επικοινωνιακή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν είναι έτοιμη η αξιωματική αντιπολίτευση να κυβερνήσει και δεν έχει λύσεις. Υπό τη σκιά αυτής της κυβερνητικής επιχείρησης, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την επαύριον του Eurogroup να παρέμβει και με δημόσια δήλωσή του να δώσει προσωπικό τόνο, ζητώντας εκ νέου άμεσα εκλογές.

«Είμαι έτοιμος. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε με αξιόπιστο και αξιοπρεπή τρόπο τον δύσκολο αλλά καλό αγώνα για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας μας»
τόνισε, ενώ η δήλωσή του είχε και ένα σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης ξέκοψε, εν τη γενέσει της, οποιαδήποτε σκέψη του πρωθυπουργικού επιτελείου να ζητήσει την ψήφιση των νέων μέτρων που ζητούν οι δανειστές, με αυξημένη πλειοψηφία (τουλάχιστον 180 βουλευτών) στη Βουλή.
Μάλιστα επέλεξε να απευθυνθεί προσωπικά στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «πρέπει να καταλάβει ότι πάνω από τα δικά του συμφέροντα βρίσκονται τα συμφέροντα της πατρίδας και του ελληνικού λαού». Και συμπλήρωσε: «Αφού δεν μπορεί να τα διαφυλάξει, ας δώσει στους Ελληνες την ευκαιρία να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να προχωρήσουν».

Προετοιμασία εκλογών
Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ και ήδη υπάρχει κινητοποίηση για να «κλειστούν» και εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με γαλάζιο ενημερωτικό σημείωμα από την κεντρική διοίκηση του κόμματος προς τις νομαρχιακές οργανώσεις.

«Δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε εξελίξεις, αλλά όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα»
λένε από την ηγετική ομάδα, ενώ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup όλα είναι πιθανά, όπως τονίζουν.
Το σενάριο των εκλογών συζητήθηκε εκτενώς και σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπου καταγράφηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το εάν ο κ. Τσίπρας έχει εκλογικό σχεδιασμό, αν και κανείς δεν αποκλείει τον αιφνιδιασμό.
Ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει το τρίπτυχο για τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι η παρακαταθήκη που κληροδοτεί είναι: «Ψέματα, αναξιοπιστία, φόροι». Κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο, αλλά θέτει και το ζήτημα των ευθυνών των εταίρων, λέγοντας «οι εταίροι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.Ομως, σημασία σήμερα έχει να βρεθεί λύση».
Ο πρόεδρος της ΝΔ εντείνει τις περιοδείες του (ήδη βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη), ακολουθούν η Μυτιλήνη και άλλες περιοχές, ενώ ήδη προετοιμάζεται η επίσκεψή του στο Βερολίνο (έχει κάνει σημαντική προεργασία η κυρία Μπακογιάννη), όπου θα συναντηθεί με την Ανγκελα Μέρκελ. Εν συνεχεία θα επισκεφθεί τη Μάλτα (συνέδριο του ΕΛΚ), τη Γαλλία (συνάντηση με Φρανσουά Φιγιόν) και πιθανότατα την Ισπανία (συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι).
Το μήνυμα που θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα θα είναι από το επικοινωνιακό επιτελείο το εξής: «Η ΝΔ είναι με τους πολλούς. Και οι πολλοί είναι πλέον με τη ΝΔ». Παράλληλα, σύμφωνα και με τις αναλύσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου, όσο περνάει ο χρόνος η ΝΔ κερδίζει βήμα – βήμα την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Στην τελική ευθεία των εκλογών, η εμπιστοσύνη και η αλήθεια θα δημιουργήσουν μια πανίσχυρη πολιτική δυναμική» τονίζουν από την Πειραιώς.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει, και θα το λέει με μεγάλη ένταση από εδώ και πέρα, ότι υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί εγκαίρως η πολιτική αλλαγή προκειμένου η χώρα που μπήκε πρώτη «στον φαύλο κύκλο της πολιτικής του ψέματος» να εισέλθει πρώτη «στον δημιουργικό κύκλο της πολιτικής της αλήθειας».
Η ανησυχία είναι έκδηλη στο οικονομικό επιτελείο της ΝΔ καθώς ο φόβος τέταρτου μνημονίου είναι υπαρκτός όσο ποτέ. Οπως λένε δε από την Πειραιώς αυτό το σενάριο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και αυτό θα γίνει μόνο εάν προκηρυχθούν εκλογές και αλλάξει η κυβέρνηση.
Η σύναξη των καραμανλικών

Τα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της διετούς διακυβέρνησης, θα… «εορταστούν» από τη μεγάλη ομάδα των «καραμανλικών» με μια μεγάλη εκδήλωση για την παρουσίαση της αγγλόφωνης έκδοσης του βιβλίου «Η Ελληνική Πολιτική Οικονομία 2000-2015». Στην κεντρική αίθουσα του ΕΒΕΑ, αύριο το απόγευμα στις έξι και μισή, θα συζητηθεί, με βάση το βιβλίο, η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς τα μνημόνια, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και πλήθος «καραμανλικών». Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Κωστής Μαγουλάς (καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος του Κύκλου Προβληματισμού «Ρεύμα Σκέψης» –είναι καραμανλικής γραμμής) και ο «καραμανλικός» Κωνσταντίνος Μίχαλος (πρόεδρος ΕΒΕΑ) που συμμετέχει και στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που έχει τη σφραγίδα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τους επιμελητές της έκδοσης Παντελή Σκλιά (καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τακτικό συνομιλητή του κ. Καραμανλή) και Σπύρο Ρουκανά (επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς). Το ενδιαφέρον είναι ότι θα μιλήσει ο Παναγιώτης Λιαργκόβας (συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής το οποίο προχθές έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έλευση του τέταρτου μνημονίου), ο Γιώργος Χουλιαράκης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών), αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και εκ των τακτικών συνομιλητών του κ. Καραμανλή και του Προκόπη Παυλόπουλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ