Δεν αρκούν πλέον οι εκδηλώσεις όπου λίγα λέγονται και περισσότερα εννούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αυτό δείχνει η απόφαση του Γιώργου Φλωρίδη να πει τα πράγματα με το όνομά τους. «Κινδυνεύει να σαπίσει η υπόθεση της ίδρυσης ενός νέου κόμματος στο χώρο του μεταρρυθμιστικού, προοδευτικού κέντρου. Είναι ώρα δράσης και οριστικών απόφάσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, ο χώρος αυτός, ο κόσμος του οποίου δεν εκπροσωπείται πολιτικά, είναι προφανές ότι θα λεηλατηθεί είτε από τη ΝΔ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι καιροί – κατά την άποψη μου – ου μενετοί» δήλωσε μιλώντας στον «Αθήνα 9.84»

Είναι ώρα, πρόσθεσε, πρόσωπα και κινήσεις να προχωρήσουν ή να δηλώσουν αν έχουν απόφασίσει να πάνε στο ιδρυτικό συνέδριο αυτού του καινούργιου πολιτικού φορέα, επαναλαμβάνω όχι απλώς ενός καινούργιου κόμματος, αλλά ενός μεταρρυθμιστικού κόμματος του προοδευτικού κέντρου, το οποίο θα βάλει την ατζέντα της χώρας. «Οι συντελεστές είναι συγκεκριμένοι. Θα μπορούσαν να είναι με βάση τουλάχιστον τη δημόσια παρουσίαση και έκφρασή τους και ο κ.Βενιζέλος και η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κ. Θεοδωράκης με Το Ποτάμι και οι Κινήσεις πολιτών καθώς και όποιοι άλλοι κατανοούν αυτή την ανάγκη», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση γιατί εξαιρεί το ΠαΣοΚ, απάντησε ότι μιλά βάσει δημόσιων αυτοτοποθετήσεων. «Είναι σαφές ότι το ΠαΣοΚ όπως εκφράζεται από την ηγεσία του το τελευταίο διάστημα και βάσει της απόφασης της περασμένης Κυριακής, λέει ότι όποιος θέλει, να έρθει εδώ. Είναι σαφές επίσης, ότι το ΠαΣοΚ προσανατολίζεται να ακολουθήσει μια πολιτική επιτήδειου ουδέτερου, με την έννοια του όχι με τη ΝΔ όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, του επιτήδειου ουδέτερου, ο οποίος δεν είναι ούτε από εδώ ούτε από εκεί και στην πραγματικότητα παίζει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώ για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Προχθές είδα και μια υπερφίαλη ανακοίνωση που έλεγε ότι το ΠαΣοΚ και όστις θέλει οπίσω μου ελθείν και θέτει τον εκλογικό του μηχανισμό, η μάλλον τις οργανώσεις του σε εκλογική ετοιμότητα. Αυτό βέβαια ακούγεται και ως πλάκα. Ένα κόμμα του 4% να είναι σε εκλογική ετοιμότητα. Είναι υπεκφυγή».

Προς άρσην παρεξηγήσεων συμπλήρωσε ότι «εάν το ΠαΣοΚ αποφάσιζε να διαθέσει τον εαυτόν του στη δημιουργία αυτού που περιγράφω, είναι προφανές ότι είναι αποδεκτό. Αλλά να διαθέσει τον εαυτό του, αυτοδιαλυόμενο. Αν το θελήσει απο μηδενική βάση, να πάμε. Εναπόκειται σε αυτό να κάνει τις επιλογές, μέχρι στιγμής δεν είναι σε αυτή τη κατεύθυνση».

Αυτοδιάλυση προτείνει ο κ. Φλωρίδης και για το Ποτάμι. «Για να πάμε σε κάτι μεγάλο,οι συνθήκες απαιτούν να αρθούμε πέραν των εαυτών μας, μικρών, μεσαίων ή μεγαλύτερων. Αυτό ζητάει ο κόσμος και αυτό που απομένει είναι να συμπράξουν όλοι στη δημιουργία του καινούργιου. Να θυμίσω ότι στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1974 προσφέρθηκε η Ένωση Κέντρου. Εκείνος είπε ότι η χώρα χρειάζεται κάτι καινούργιο, αντελήφθη το ριζοσπαστισμό της κοινωνίας και της εποχής, τις ανάγκες των καιρών και σε 7 χρόνια το ΠαΣοΚ έφθασε στο 48%.Οι εποχές είναι και τώρα ιδρυτικές. Όταν όμως σήμερα δεν υπάρχει Ανδρέας Παπανδρέου, απαιτείται ισχυρή ομάδα στο χώρο του μεταρρυθμιστικού, προοδευτικού κέντρου», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του κ. Φλωρίδη έγιναν μία ημέρα μετά την κοινή εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, προς τιμή του καθηγητή Κωνσταντίνου Σοφούλη. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι επικεφαλής των δύο think tanks Άννα Διαμαντοπούλου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος για το μετα – μνημονιακό μοντέλο ανάπτυξης. «Να απαντήσουμε δηλαδή μέσα από αυτή την ειδική γωνία της σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και παιδείας με την πλήρη έννοια του όρου, με την ανάπτυξη, με το αίτημα για ανάπτυξη, με το ευρύτερο ερώτημα αν μπορεί αυτός ο τόπος να κερδίσει το χαμένο χρόνο, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αποκτήσει την ανταγωνιστικότητα του, την ουσιαστική ισοτιμία του μέσα στην Ευρώπη, τη θέση του μέσα στην παγκόσμια οικονομία».

Από την πλευρά της η κυρία Διαμαντοπούλου, επισήμανε ότι η κρίση μας άλλαξε και μας ωρίμανσε όλους. «Η κρίση άλλαξε διέβρωσε ζωές και την ίδια τη χώρα. Είναι αυτονόητη πια η διάθεση και η πρόθεση να ξεπεράσουμε «τον κομματικό τρόπο ερμηνείας των πραγμάτων» και να ενώσουμε δυνάμεις ιδέες με καινοτόμο και ανυστερόβουλο τρόπο. Υπάρχει όμως στόχος. Μέσα απο την όσμωση τους πολιτικής με την κοινωνική και τεχνοκρατική εμπειρία να επαναπροσδιορίσουμε με όρους μέλλοντος τον Προοδευτικό λόγο και χώρο στην Ελλάδα», παρατήρησε.