Συνεχίζεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Χθες, Πέμπτη, ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς η διαδικασία επεξεργασίας του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με σύσσωμη την αντιπολίτευση να «κανονιοβολεί» την κυβέρνηση για την σύντμηση των διαδικασιών συζήτησης και ψήφισης εξαιρετικά κρίσιμων διατάξεων, όπως η εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων για 99 χρόνια και μάλιστα δίχως να έχουν κατατεθεί εξ αρχής τα σχετικά παραρτήματα, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Σε κλίμα εξαιρετικά φορτισμένο με αντεγκλήσεις και ακραίες αλληλοκατηγορίες, όπως μεταξύ του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη και του προεδρεύοντα της συνεδρίασης Μ. Μπαλαούρα, η εικόνα της επιτροπής μοιάζει με φοιτητικό αμφιθέατρο υπό διάλυση. Είναι ενδεικτικό του χάους που επικρατεί ότι στην αίθουσα βρίσκεται πληθώρα συμβούλων βουλευτών, παρότι τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν, καθώς η παρουσία τους δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό. Υπήρξε εξ αρχής μεγάλη ένταση με τον κ. Κασιδιάρη να ζητεί φωνάζοντας να του δοθεί ο λόγος μετά τη ΝΔ ως εκπροσώπου του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος και ενώ είχε ζητήσει νωρίτερα τον λόγο ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Ι. Κουτσούκος. Ο προεδρεύων ακούστηκε να του λέει ότι «θα μιλάει όποιος πω εγώ» ενώ ο κ. Κασιδιάρης του είπε «μας λέτε φασίστες, αλλά πιο φασιστικό από αυτό που κάνετε δεν υπάρχει». Ο κ. Μπαλαούρας του ζήτησε να κάτσει κάτω και να μην φωνάζει, ενώ ο κ. Κασιδιάρης συνέχισε να απαιτεί τον λόγο. Ο προεδρεύων του είπε: «Δεν φοβηθήκαμε ομοίους σου με τανκς, θα φοβηθούμε εσένα;». «Δεν κάθομαι κάτω. Φέρε τη φρουρά να με βγάλουνε, βλάκα», ακούστηκε να του λέει ο χρυσαυγίτης βουλευτής ζητώντας να αναβληθεί επ’ αόριστον η συζήτηση. Η ένταση μεταξύ τους επαναλήφθηκε και λίγο αργότερα με τον κ. Κασιδιάρη να φωνάζει όρθιος εν εξάλλω «να σταματήσει τώρα αυτό το θέατρο» και τον κ. Μπαλαούρα να του λέει: «Άσε τους τραμπουκισμούς. Κάτσε κάτω ρε! Τραμπούκε! Κάτσε κάτω ρε!».

Η ένταση ήταν διάχυτη εξ αρχής με τη ΝΔ να θέτει ζήτημα παραβίασης των κοινοβουλευτικών και συνταγματικών διαδικασιών, όπως τόνισε ο Ι. Τραγάκης, ενώ ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε με έμφαση ότι το νομοσχέδιο είναι χωρίς τα παραρτήματα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, όπως εξάλλου τόνισε και εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Κουτσούκος και εκ μέρους του Ποταμιού ο Γ. Αμυράς. Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για «περιβάλλον πολιτικού αυταρχισμού και απαξίωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», τονίζοντας ότι «πλεονάζει η φτηνή σκοπιμότητα». Ενώ και ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης κατήγγειλε την «σύντμηση διαδικασιών και προθεσμιών» ενώ μίλησε για «ελλιπές νομοσχέδιο -οποία ξεφτίλα πια- που περιέχει τα προς αποκρατικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου». Ενώ κατηγόρησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελο, ο οποίος είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν γνωρίζουμε το θέμα και ότι έχει έλθει αιφνιδιαστικά», λέγοντας: «Λέει ότι είναι γνωστά. Τι; Ότι θα κάνετε Ταμείο που θα βάλετε μέσα το σύνολο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια;».

Πάντως ο κ. Φάμελος τόνισε ότι «από την διαδικασία κρίνεται η αξιολόγηση για πρώτη φορά με επιτυχία και η διέξοδος» και ζήτησε «να μην δημιουργούμε καθυστερήσεις σε αυτό που έχει η Ελλάδα ανάγκη: την πρόοδο και όχι την καθυστέρηση που είχατε καταδικάσει την χώρα». Για «φοροκαταιγίδα made in SYRIZA-ANEL» και για «πρόωρη άρπα κόλα υπόπτως χαοτική νομοθέτηση», έκανε λόγο το Ποτάμι, ενώ η Ένωση Κεντρώων μίλησε για «ρώσικη σαλάτα» και για «μίγμα διαφορετικών σκοπιμοτήτων δίχως συνοχή», ενώ το ΚΚΕ κατήγγειλε τις απαράδεκτες διαδικασίες που δρομολογεί η κυβέρνηση για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Το κομφούζιο συνεχίστηκε παρά την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος κατέθεσε και τα δυο παραρτήματα που δεν συνόδευαν το νομοσχέδιο. Ωστόσο, η ΝΔ ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θέμα με τα παραρτήματα καθώς θεωρεί ότι δεν έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία για τις εταιρείες του δημοσίου που θα εκχωρηθούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. «Δεν έχετε ξεκαθαρίσει πλήρως τι ψηφίζουμε», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, ενώ πολλοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης όρθιοι αντιδρούσαν στο να συνεχίσει η διαδικασία δίχως να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. «Πρέπει να δούμε στο παράρτημα που εξακολουθεί να λείπει, τι είναι εκείνο που μεταβιβάζεται», τόνισε ο κ. Βορίδης, ενώ αντιδρώντας ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης διαβεβαίωνε ότι υπάρχουν όλα μέσα στα παραρτήματα που δόθηκαν. «Δεν υπάρχουν», επέμεινε ο κ. Βορίδης, ενώ ο κ. Χατζηδάκης ρώτησε «ποιο λόγο έχετε να το κρύβετε;». «Θέλετε να πάρετε την ευθύνη; Τότε να προχωρήσει η διαδικασία με ψηφοφορία χωρίς τα παραρτήματα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

«Η ΝΔ ξώμεινε από επιχειρήματα. Έχει όλα τα παραρτήματα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Αν υπονοείτε κάτι άλλο, θα φανεί στην συζήτηση. Δεν υπάρχει κανένα παράρτημα να κατατεθεί και προχωράμε», απάντησε ο κ. Σταθάκης.

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή, γύρω στις 10 μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης, το πολυνομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε δίχως τον προληπτικό μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης –τον περιβόητο «κόφτη»- που τελικά ήρθε ως τροπολογία τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Οι επιτροπές ξεκίνησαν τις κοινές εργασίες τους το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Μαίου.

Το πολυνομοσχέδιο αριθμεί τις 465 σελίδες, ενώ μαζί με τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων (που μοιράστηκαν στους βουλευτές-μέλη των συναρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών σε μορφή cd-rom) φτάνει τις 5.000 σελίδες.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές θα συνεχιστούν την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα γίνει η συζήτηση και ψήφισή τους στην Ολομέλεια.


Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε τον πίνακα καταργούμενων και τροποποιούμενων διατάξεων

Διαβάστε τις διατάξεις του σχεδίου νόμου

Διαβάστε τις διατάξεις για το ΤΑΙΠΕΔ

Διαβάστε τις διατάξεις για εγγυητικές επιστολές δεσμευτικής επένδυσης (ελληνικό κείμενο)

Διαβάστε τις διατάξεις για εγγυητικές επιστολές δεσμευτικής επένδυσης (αγγλικό κείμενο)

Διαβάστε τις διατάξεις για τα περιφερειακά αεροδρόμια (ελληνικό κείμενο)

Διαβάστε τις διατάξεις για τα περιφερειακά αεροδρόμια (αγγλικό κείμενο)

Διαβάστε τις διατάξεις για εγγυητικές επιστολές δεσμευτικής επένδυσης (αγγλικό κείμενο) (Γ)


Διαβάστε την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων

Διαβάστε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους


Διαβάστε την ειδική έκθεση