Την στρατηγική της διευθέτησης των ενδοκομματικών εκκρεμοτήτων αρχίζει να μελετά ο Αλ. Τσίπρας και υπό αυτό το πρίσμα, ως «γενική πρόβα» αντιμετωπίστηκε στο εσωτερικό του κόμματος η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Παρά τις δηλώσεις της ιδίας, που μίλησε για κλίμα «συνροφικότητας», οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε να καταστήσει σαφές στην πρόεδρο της Βουλής ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμβάλλει στην διαιώνιση της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας εντός κοινοβουλίου για το προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο Πρωθυπουργός ζήτησε εμφατικά από την πρόεδρο της Βουλής να κλείσει το κοινοβούλιο τις αμέσως προσεχείς ημέρες και έως τις ημέρες μετά το Δεκαπανταύγουστο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες νομοθετικές εκκρεμότητες που να καθιστούν αναγκαία την λειτουργία της ολομέλειας.
Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας θέλησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να δείξει στην πρόεδρο της Βουλής ότι δεν επιθυμεί να μετατραπεί το κοινοβούλιο σε πεδίο προσωπικών επιδιώξεων και μεθοδεύσεων (είτε της ιδίας είτε άλλων στελεχών και ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ). Η σχετική συζήτηση έγινε ενώ αιωρείται η σκέψη κατάθεσης πρότασης μομφής σε βάρος της Προέδρου της Βουλής από την αντιπολίτευση.
Κατά την ίδια πηγή πληροφόρησης, η κυρία Κωνσταντοπούλου αντέδρασε έντονα στην εισήγηση του Πρωθυπουργού όμως το αν θα επιδιώξει να τραβήξει το σχοινί και να πυροδοτήσει μία ανοιχτή πολιτική σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου θα φανεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Πάντως, η ηγεσία της κυβέρνησης αμέσως μετά την συνάντηση εκδήλωσε επισήμως την αποδοκιμασία της για την πρόεδρο της Βουλής. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονιζόταν μεταξύ των άλλων ότι ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στην κ. Κωνσταντοπούλου τον προβληματισμό του «για την θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει».
Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Τσίπρας τις επόμενες εβδομάδες και παράλληλα με την προτοιμασία για το επόμενο στάδιο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θα επιχειρήσει να καταστρώσει το σχέδιο για το ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Με βάση τα όσα αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, στόχος του Πρωθυπουργού είναι να αξιοποιήσει τον χρόνο των επόμενων εβδομάδων, προκειμένου να διαμορφώσει κλίμα υπέρ της κυβέρνησης στην οργανωτική βάση του κόμματος, ούως ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε σύγκληση των οργάνων και να δώσει την «τελική μάχη» με τους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας ή και άλλους.
Με αυτον τον σκοπό αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστεί το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εξελίξεων για το αμέσως προσεχές διάστημα.