Οι διαθέσεις των μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την κρισιμότερη αστάθμητη παράμετρο για τις εξελίξεις σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για επίτευξη συμφωνίας και αυτή έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Η εντύπωση που κυριαρχεί είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει καμία βεβαιότητα για το αν και πόσοι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Παράλληλα, κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος εκφράζουν τον φόβο ότι εκείνοι που δεν θα είναι εν τέλει διατεθειμένοι να δώσουν την ψήφο τους πιθανόν να είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι δείχνουν οι αρχικοί υπολογισμοί.
Αρχής γενομένης από την Αριστερή Πλατφόρμα, η κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση υπολογίζεται μεταξύ 25 και 32 βουλευτών, αν και ο ακριβής προσδιορισμός είναι δύσκολος, καθώς κάποιοι έχουν χαλαρούς δεσμούς με την τάση, ενώ άλλοι έχουν «στρατολογηθεί» προσφάτως, όσο φαίνεται πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια συμφωνία με τους δανειστές, με την οποία διαφωνούν –είτε από θέση αρχής είτε επειδή αναμένουν ότι θα περιλαμβάνει και πολλά από τα ζητήματα που αποτελούν ταμπού, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το Ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ. Με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς, οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις όταν τίθεται το ζήτημα «ποιοι ψηφίζουν συμφωνία και ποιοι όχι».
Η πλέον αισιόδοξη προσδοκία είναι αυτή που εκφράζεται από κυβερνητικά στελέχη και λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει απώλειες κοινοβουλευτικής ισχύος όταν έλθει η συμφωνία στη Βουλή –κάτι που με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται απίθανο, εκτός και αν οι δανειστές απρόσμενα αποδεχθούν όλες τις προτάσεις της κυβέρνησης…
Η μετριοπαθέστερη εκτίμηση φέρει περί τους 10 βουλευτές να θεωρούνται βέβαιοι πως δεν θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι τέτοιο έχει αναφερθεί υπό μορφήν εκτίμησης ακόμη και από τον Πρωθυπουργό σε συνομιλίες του με ξένους ηγέτες, με το σκεπτικό ότι απώλειες αυτής της τάξης μεγέθους είναι «διαχειρίσιμες».
Η πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη, με δεδομένη τη βεβαιότητα ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και Ασφαλιστικό, εργασιακά, αυξήσεις τιμολογίων λόγω ΦΠΑ κ.τ.λ., καταλήγει στο ότι μεταξύ των 149 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ 30 έως 40 πιθανώς να καταψηφίσουν ή πάντως να μην υπερψηφίσουν τη συμφωνία εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους με άλλους τρόπους (αποχή, «παρών» κ.τ.λ.).
Τι στάση θα τηρήσουν;


Στους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας συγκαταλέγονται οι υπουργοί Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Ν. Χουντής και Κ. Ησυχος, η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θ. Πετράκος, για τους οποίους διατυπώνεται μια βασική εκτίμηση: πως ακόμη και αν αποφύγουν να καταψηφίσουν μια «έντιμη και επώδυνη συμφωνία», κατά την πλέον πρόσφατη εκδοχή, όπως τη διατύπωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, θα αποχωρήσουν από τα υπουργικά ή κοινοβουλευτικά τους αξιώματα δημιουργώντας ούτως ή άλλως πολιτικό ζήτημα.
Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει μια σχετικά συμπαγής ομάδα βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας αποτελούμενη από τους Στ. Λεουτσάκο, Λίτσα Αμανατίδου, Ζ. Ζάννα, Ευγενία Ουζουνίδου κ.ά. Η ομάδα αυτή διευρύνεται με τους συνοδοιπόρους Ειρήνη Κασιμάτη, Μιχ. Κριτσωτάκη και Κ. Λαπαβίτσα. Κοντά στην ομάδα αυτή βρίσκονται, όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, οι βουλευτές των τάσεων ΔΕΑ, ΚΟΕ και Ενεργοί Πολίτες και ειδικότερα οι: Ιωάννα Γαϊτάνη, Βασιλική Λέβα, Εύη Καρακώστα, Μαρία Τριανταφύλλου, Δ. Κοδέλας, Β. Χατζηλάμπρου, Β. Κυριακάκης και Ελένη Σωτηρίου.
Σε εκείνους που εκτιμάται ότι δεν θα υπερψηφίσουν μια επώδυνη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Ραχήλ Μακρή, ο Ι. Μιχελογιαννάκης, ενώ ερωτηματικά τίθενται για τους πασοκογενείς Θεοδώρα Τζάκρη και Θ. Παραστατίδη, οι οποίοι αποχώρησαν από το ΠαΣοΚ λόγω Μνημονίου. Αντίστοιχα ερωτηματικά υπάρχουν και για τη στάση που θα τηρήσουν βουλευτές με απρόβλεπτη στάση εν γένει όπως ο Στ. Παναγούλης και η Αννα Βαγενά.
Ν. ΠΑΠΠΑΣ
Θέμα κομματικής πειθαρχίας
Επιβεβαιώνοντας τον αναβρασμό που επικρατεί στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας εν όψει της ψήφισης μιας συμφωνίας με τους δανειστές από τη Βουλή. «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε» απάντησε σε σχετική ερώτηση μιλώντας στο pressproject και συμπλήρωσε: «Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει, μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κ.λ.π.». Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε επίσης ότι τίθεται και ζήτημα δεδηλωμένης «αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μη συγκεντρώνονται 150 ψήφοι». Ως προς το ενδεχόμενο να στηριχθεί η κυβέρνηση στην ψήφο ενός άλλου κόμματος, σε περίπτωση που οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικές, απάντησε: «Το σενάριο να γίνει ο κ. Τσίπρας Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία».

Αμφιταλαντεύσεις
Ανησυχία στην προεδρική πλειοψηφία

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα και ανησυχία μεταξύ βουλευτών που εθεωρείτο ότι ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία και οι οποίοι εμφανίζονται αμφιταλαντευόμενοι καθώς βλέπουν απειλητικό το φάσμα αυτοακύρωσής τους έναντι των εκλογικών υποσχέσεών τους σε περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ μιας νέας συμφωνίας η οποία θα διαλύσει και τις τελευταίες αυταπάτες.
Το (υπο)σύνολο των προαναφερθέντων βουλευτών οι οποίοι θεωρείται πιθανόν είτε να καταψηφίσουν είτε πάντως να μην υπερψηφίσουν μια συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές πλησιάζει τους 30, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί ένα τελικό νούμερο-πρόβλεψη.
Καταδεικνύεται όμως από αυτή την απαρίθμηση ότι ένα από τα πιθανά σενάρια (στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και κάποιοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ), εφόσον η κυβέρνηση αναγκασθεί να αποδεχθεί μια συμφωνία, είναι δυνατόν να μεταβάλει δραματικά τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, να ανατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να αποτελέσει θρυαλλίδα για μια διαδικασία επαναχάραξης του πολιτικού χάρτη της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ