Η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές της, διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της νέας συνεδρίασης του Brussels Group και τονίζει ότι δεν έχει τη λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα ξεφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών.

Πηγές από το Μαξίμου τονίζουν ότι κόκκινες γραμμές παραμένουν «τα εργασιακά, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ».

«Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η ξαφνική αυτή εξέλιξη το μεσημέρι της Πέμπτης και λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του κρίσιμου για τις εξελίξεις υπουργικού συμβουλίου έφερε στην επιφάνεια τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν από το βράδυ της Τετάρτης και μετά τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κλείδωνε η λύση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τη διάψευση από το ίδιο τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φάνηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι «είμαστε κοντά σε λύση, σε σύντομο διάστημα, σε ότι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία», κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο μαραθώνιο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο διήρκεσε περίπου 5 ώρες: «…είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις ‘κόκκινες γραμμές’ που έχουμε βάλει» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για την πορεία των διαπραγραματεύσεων.

Στο υπουργικό

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πληροφορίες σημειώνουν ότι «θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι ‘κόκκινες γραμμές’, θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για τις τηλεοπτικές άδειες».

Πιο συγκεκριμένα, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την εισήγηση του πρωθυπουργού για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για τα νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση (δύο νομοσχέδια) και το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά σχετικά με τα επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ.

Επίσης, θα γίνει η εισήγηση για το νομοσχέδιο για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

Τέλος, θα συζητηθεί ο προγραμματισμός νομοθετικού έργου άλλων υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της εγκυκλίου του πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.