Ήταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star, είπε όμως ότι αυτό οφείλετο σε «παραπλάνηση», αρκούμενη η κυβέρνηση σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τη λύση θα τη δώσει ο λαός. Απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών («ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές;») άλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος, επιχειρηματολογώντας ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με δημοσιονομικές επεκτάσεις.

«Ας μην φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί «γιατί θα πάμε σε συμφωνία». «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί», είπε.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση, ενώ τόνισε ότι η εξέλιξη της ρήξης και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία και για τη Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχία τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά σημείωσε ότι μετά τις 20/2 γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν σημεία της συμφωνίας. Καταλόγισε δε στους πολιτικούς αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας η κυβέρνηση θα αποτελέσει μία παρένθεση.

Παραδέχτηκε ότι η ακινησία παράγει κίνδυνο ύφεσης. «Θα ήταν εύκολο για μένα να λύσω την ακινησία με μία υπογραφή» στην 5η αξιολόγηση, είπε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε όμως ότι αυτό που διαδραματίζεται έχει να κάνει με το εάν η Ευρώπη αποδέχεται τη δημοκρατία και τη βούληση του λαού ενός κράτους-μέλους.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος να μην ζητήσουμε χρήματα τον Φεβρουάριο, είπε όμως ότι αυτό οφείλετο σε παραπλάνηση. «Και τα λάθη και οι παραλείψεις είναι ανθρώπινα» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν λάθη που είναι εγκληματικά, λάθη που γίνονται υπό την πίεση των χρόνου, και λάθη γιατί κάποιοι σε παραπλανούν.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός είχε λάβει τη δέσμευση ότι με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, αναφερόμενος στην «ανορθόδοξη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει το όριο για τα έντοκα γραμμάτια, στις 18 Φεβρουαρίου.

Τότε η Αθήνα δεν απαίτησε γραπτή δέσμευση και αρκέστηκε σε μία προφορική διαβεβαίωση. Πράγματι -δήλωσε- θεωρήσαμε καλόπιστη την προφορική επισήμανση, όπως και ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Άφησε δε σαφείς αιχμές κατά του Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι είτε ο κ. Ντράγκι όταν λέει ευρωπαϊκό πρόγραμμα εννοεί το μνημόνιο, ή το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ έχει αλλάξει πολιτική.

Παραδέχτηκε επίσης ότι αν και «φύγαμε από την 5η αξιολόγηση», είναι δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τους ίδιους ανθρώπους που ήταν υπεύθυνοι για το Μνημόνιο, γιατί «δεν θέλουν να σκοτώσουν το παιδί τους».

Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει ακόμα στο τραπέζι το θέμα των συντάξεων, το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς και υφεσιακά μέτρα, όπως ΦΠΑ. «Το θέμα του ασφαλιστικού θα το βρούμε μπροστά μας» είπε ο πρωθυπουργός, ρωτώντας εάν πιστεύει κανείς ότι μπορεί να το λύσει στο πλαίσιο μίας ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ο στόχος, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, ήταν να πάμε σε μία συμφωνία σε αυτά που μπορούμε να προωθήσουμε και να πάνε τα δύσκολα στην τελική συμφωνία, γιατί δεν είναι δυνατό, όπως είπε, να μιλάμε για το μέλλον όταν στο κλάσμα που λέγεται χρέος προς ΑΕΠ μιλάμε μόνο για τον παρονομαστή και όχι για τον αριθμητή

«Όποιος έχει πρόθεση για συμφωνία αφήνει τα αγκάθια για αργότερα, κάποιοι όμως φέρνουν τα αγκάθια από τώρα», τόνισε.

Μιλώντας για τον υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα, «γιατί μιλάει τη γλώσσα τους». Αλλά, πρόσθεσε, η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε ένα άνθρωπο. Την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Βαρουφάκη», αλλά η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να αναδιοργανώσουμε τις ομάδες μας για να έχουμε την καλύτερη αποτελεσματικότητα, όλα υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε.

Ανοικτό το ενδεχόμενο μετάθεσης της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ

Στην αποσαφήνιση ότι η κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα εξαρτηθεί από το εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς για το πότε θα καταργηθεί ο φόρος, κάτι που προεκλογικά ήταν στην αιχμή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνδέεται με τις δυνατότητες της οικονομίας. Μάλιστα, είπε πως υπάρχει η περίπτωση να μην καταργηθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς, λαμβάνοντας έτσι αποστάσεις από πρόσφατες δηλώσεις τόσο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

«Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% και ανάπτυξη 1,4% -και πιστεύουμε ότι με το πακέτο των μέτρων που έχει προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης θα έχουμε τελικά πλεόνασμα μεγαλύτερο του 1,2% – θα μπορέσουμε το δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Αν όχι (.σ.σ δεν πιάσουμε τους στόχους), απλά θα είναι θέμα προτεραιοτήτων και θα πάει για το 2016».

Σημειώνεται πως προ ημερών η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη μιλώντας και εκείνη στη τηλεόραση του Star είχε αναφερθεί στην «πάγια θέση» της κυβέρνησης για κατάργησή του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο φόρος έπιασε τον στόχο των 2,6 δισ. ευρώ το 2014 «εξοντώνοντας» τον κόσμο που τον πλήρωνε, αφήνοντας απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις.

Μάλιστα, η ίδια είχε εκφράσει τον προβληματισμό πως «μεταξύ 2013 και 2014, που είναι το έτος θριάμβου του ΕΝΦΙΑ, τα ληξιπρόθεσμα πήδησαν από 8,5 δισ. ευρώ το 2013 σε πάνω από 14 δισ. ευρώ το 2014».