Απέρριψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τα περί διαφωνίας με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφορικά με την εισβολή αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής την Τετάρτη.

«Δεν παραπλανήθηκα από τα ΜΜΕ. Εγώ στην ουσία μίλησα για μια εισβολή που έγινε στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Η κ. Κωνσταντοπούλου αυτό που είπε είναι ότι τα ΜΜΕ παρουσίασαν το ζήτημα αυτό ως εισβολή στο κτήριο της Βουλής» είπε σε συνέντευξή του στο Mega.

Επανέλαβε, πάντως, ότι επρόκειτο για «ακατανόητη και προκλητική κίνηση», επισημαίνοντας:

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, ειδικά όταν τα αιτήματα αυτών που κάνουν αυτή την κινητοποίηση είναι αιτήματα τα οποία σιγά σιγά λύνονται και προχωράνε και όχι υπό το κράτος της πίεσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή από αυτή τη συγκεκριμένη μερίδα… Είναι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το νομοσχέδιο που αφορά τον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ».

«Η δημοκρατία δεν έχει τίποτε να φοβάται από την οποιαδήποτε διαμαρτυρία» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη, έγινε συζήτηση για να ξεκινήσει η θεσμική προετοιμασία για τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Υποστήριξε όμως ότι αυτό δεν συνδέεται με όσα έγιναν την Τετάρτη, αλλά σχετίζεται με ζητήματα λειτουργικότητας. «Δεν είναι προσωπικό ζήτημα υπουργών, είναι ζήτημα πολιτικής της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΕΚΠΑ

Την ίδια ώρα, για τέταρτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών που διαμαρτύρονται για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ’).

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει αποστείλει παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για την κατάληψη.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ανάλογη προφορική εντολή έχει δοθεί από τη Δευτέρα, αμέσως μετά το έγγραφο που απέστειλαν στην Εισαγγελία οι πρυτανικές Αρχές, στο οποίο υπήρχε ενημέρωση για την κατάληψη και δηλωνόταν επιθυμία για παρέμβαση προκειμένου η κατάληψη να λήξει.

Πορείες για τους απεργούς πείνας

Συγκεντρώσεις και πορείες σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους απεργούς πείνας προγραμματίζονται για σήμερα, Πέμπτη, στα Ιωάννινα (ώρα 18:00, έξω από το κτήριο της Περιφέρειας), στο Ηράκλειο Κρήτης (ώρα 18:00, στην πλατεία Λιονταριών), στα Χανιά (ώρα 19:00, στην πλατεία Αγοράς) και στην Άρτα (19:30, στην πλατεία Αγ.Δημητρίου). Αύριο, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στον Βόλο (ώρα 18:00, πλατεία Αγ.Νικολάου).