Στη διαπίστωση ότι «δεν προκύπτει η πραγματική αιτία μεταβίβασης του ποσού των 1.650.000 ευρώ από την Premium Properties του Αλέξανδρου Τσάτσου προς την Catalina International του Γεώργιου Καρατζαφέρη» καταλήγουν στο πόρισμά τους οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές υιοθετώντας το σχετικό εισαγγελικό σκεπτικό βάσει του οποίου είναι έωλο το επιχείρημα ότι επρόκειτο για αποπληρωμή προσωπικού δανείου που φέρεται να έλαβε ο μεσάζων κ. Αλ. Τσάτσος από την offshore του προέδρου του ΛΑΟΣ και ενισχύοντας έτσι τις ενδείξεις περί χορήγησης προμήθειας («μίζας») για τα ελικόπτερα Super Puma.
«To Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει ολόκληρο το πόρισμα που συνέταξαν οι ορκωτοί ελεγκτές κατ’ εντολήν της Επιτροπής Ελέγχου «πόθεν έσχες» της Βουλής και βάσει του οποίου ο κ. Καρατζαφέρης παραπέμφθηκε ομοφώνως στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και παράνομη συμμετοχή σε offshore, ενώ επιπλέον ζητήθηκε και καταλογισμός από το Ελεγκτικό Συνέδριο των δύο επίμαχων εμβασμάτων ύψους 1,65 εκατ. ευρώ ως παρανόμως κτηθέντος ποσού ώστε αυτό να περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου.
Στο πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που διενήργησαν τον επανέλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Στις 21.12.2000 υπογράφηκε η 37Γ/00 σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με τη γαλλική εταιρεία Eurocopter για προμήθεια ελικοπτέρων. Στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης εμφανίζονται ως μεσάζοντες δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία είναι η offshore εταιρεία Malwern, με έδρα τον Παναμά, συμφερόντων Κομνόπουλου Σταύρου και Τσάτσου Αλέξανδρου.
Τον Νοέμβριο του 2007 εμφανίζονται σε λογαριασμό της Catalina International δύο εμβάσματα από την εταιρεία Premium Properties (της οποίας πραγματικός δικαιούχος είναι ο Τσάτσος Αλέξανδρος), συνολικού ποσού 1.500.000 ευρώ (ως εξόφληση μέρους του φερόμενου δανείου). Τον Αύγουστο του 2008 εμφανίζεται ένα έμβασμα 150.000 ευρώ από την εταιρεία Malwern στην Catalina International (με πραγματικούς και ισότιμους δικαιούχους τους: α) Γεώργιο Καρατζαφέρη με 50% και β) τον υιό του Ιωάννη Καρατζαφέρη με 50%, που φέρεται να αφορούσε την τελική αποπληρωμή προσωπικού δανείου (συνολικού ποσού 1.650.000 ευρώ) που είχε λάβει ο Τσάτσος Αλέξανδρος από την ανωτέρω εταιρεία».
Οι ορκωτοί ελεγκτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «από τα έγγραφα και τα στοιχεία που προσκομίστηκαν η Catalina International Ltd δεν φαίνεται να έχει εκταμιεύσει ποσό αντίστοιχο για να εμβάσει – χορηγήσει ως δάνειο προς την εταιρεία Premium Properties ή προς άλλον λογαριασμό συμφερόντων Αλέξανδρου Τσάτσου».
«Συνεπώς» καταλήγουν «δεν προκύπτει η πραγματική αιτία μεταβίβασης του ποσού των 1.650.000 ευρώ από την Premium Properties του Αλέξανδρου Τσάτσου προς την Catalina International του Γεώργιου Καρατζαφέρη».
Οσον αφορά την υπεράκτια εταιρεία του προέδρου του ΛΑΟΣ στο πόρισμα αναφέρονται τα εξής: «Η Catalina International Ltd ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1992 με έδρα τα νησιά Τερκ και Κέικος με πραγματικούς και ισότιμους δικαιούχους τους: α) Γεώργιο Καρατζαφέρη με 50% και β) τον υιό του Ιωάννη Καρατζαφέρη με 50%.
Στις 21.9.2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας RBC, η αξία του portfolio της εταιρείας Catalina International Ltd ανερχόταν σε 6.600.000 δολάρια. Επίσης σε έγγραφο αξιολόγησης του πελάτη από την Τράπεζα αναφέρεται ότι, εκτός από τις καταθέσεις και ομόλογα, ο πελάτης διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία η οποία υπολογίζεται σε περίπου 20.000.000 ευρώ».
Και συγκεκριμένα:
  • «Ακίνητο επί της οδού Τερψιχόρης 1, Παλαιό Φάληρο».
  • «Διαμέρισμα επί της οδού Ηρας 11, Παλαιό Φάληρο».
  • «Επιχειρηματικά ακίνητα επί των οδών Καλλιρρόης 52 και Πραξιτέλους 58, Καλλιθέα».
–«Θερινή παραθεριστική κατοικία (βίλα) στην Αγία Μαρίνα (Λαγονήσι), η αξία της οποίας υπολογίζεται από την RBC στα 6.000.000 ευρώ».
  • «Διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στις Βρυξέλλες, το οποίο αποκτήθηκε το έτος 1999».
Επίσης αναφέρεται ότι «η Catalina International Ltd μετονομάστηκε σε Sunlight Delight Ltd και τον Ιανουάριο του 2010 ορίστηκε εγγεγραμμένος μέτοχος (φυσικό πρόσωπο που κατέχει τις μετοχές για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου) η Παναγιώτα Βασιλάκη (αδελφή του Γεώργιου Καρατζαφέρη)». Στο πόρισμα αναφέρεται ακόμη ότι ο κ. Καρατζαφέρης είχε και την offshore Homeric (GT) με έδρα τα νησιά Τερκ και Κέικος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ