Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» αλώνιζε στα οικόπεδα 1,2,3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η Λευκωσία ανακοίνωνε μία σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα δίνοντας έμφαση σε τρία σημεία: πρώτον, στη μη συναίνεση οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές συνομιλίες ΕΕ –Τουρκίας, δεύτερον, στη λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες και, τρίτον, στην εκμετάλλευση των τομέων στους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλεονέκτημα.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή 23 και 24 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά στο μη άνοιγμα οποιουδήποτε νέου ενταξιακού κεφαλαίου, υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά 35 κεφάλαια το τελευταίο που άνοιξε ήταν το υπ’ αριθμόν 22 (για την περιφερειακή πολιτική). Η άρνηση όμως της Τουρκίας να επικυρώσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας σημαίνει ότι ακόμη και όσα κεφάλαια έχουν ανοίξει δεν μπορούν να κλείσουν.
Ο κ. Αναστασιάδης υποχρεώθηκε επίσης να στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι –Μουν ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να πειστεί η Άγκυρα να μην προχωρήσει σε παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην ΑΟΖ της διότι με τον τρόπο αυτό πλήττονται οι προοπτικές για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η επιστολή Αναστασιάδη κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Το απόγευμα της Τετάρτης ολοκληρώνεται η άσκηση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού σε μεγάλη θαλάσσια έκταση ανατολικά της Αμμοχώστου, μεταξύ Κύπρου και Συρίας, με τη χρήση πραγματικών πυρών. Παράλληλα, διεξάγονται οι ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, ορισμένες μάλιστα εντός του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι κοινές ασκήσεις διεξάγονται σε τρεις περιοχές, μία θαλάσσια εντός του FIR Λευκωσίας και της ΑΟΖ, μία στο όρος Τρόοδος και άλλη μία νότια του Ακρωτηρίου.