Η άκρα δεξιά στην Ευρώπη δεν είναι εχθρός του συστήματος, αλλά είναι οργανικό μέρος του κατεστημένου και συνεργάζεται στενά με το κατεστημένο, «όπως αποκαλύφθηκε χθες στην Ελλάδα, που βγήκαν στο φως οι στενές μυστικές σχέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Η ακροδεξιά είναι το μακρύ χέρι του νεοφιλελευθερισμού, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως είπε «δεν αντιπαρατίθενται με το σύστημα που γεννά την αδικία, αλλά αντιπαρατίθενται με τους μετανάστες. Για αυτό αντισυστημική ψήφος δεν είναι εκείνη που ενισχύει τις εφεδρείες του συστήματος, αλλά εκείνη που τις αποδυναμώνει».

Γι αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, αντισυστημική δεν είναι η ψήφος στην οπισθοδρόμηση των εθνικισμών και των αντιπαραθέσεων, είναι η ψήφος στην ελπίδα για τη δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ψηφοδέλτιο «Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», που υποστηρίζεται από την ιταλική Αριστερά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δυνάμεις αυτές εκπροσωπούν την Ευρώπη της εργασίας και του πολιτισμού, ενώ οι αντίπαλοί μας, οι συντηρητικοί, οι φιλελεύθεροι και η προσεταιρισμένη στο νεοφιλελευθερισμό ηγεσία της σοσιαλδημοκρατίας, εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εγχώριων οικονομικών ολιγαρχιών των χωρών της Ευρώπης.

«Η ψήφος στην «Αλλη Ευρώπη», η ψήφος στην Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι αποτελεσματική ψήφος εξουσίας» τόνισε.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δήλωσε ο κ. Τσίπρας «θα είναι η απάντηση του λαού μας στο κοινωνικό έγκλημα της λιτότητας που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα κερδίσει η Αριστερά και η νίκη αυτή θα δείξει το δρόμο σε όλη την Ευρώπη».

* Τη ματαίωση της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προς Μπαρόζο, Σουλτς, Βαν Ρομπάι και Κάθριν Άστον. Ο κ. Τσίπρας ζητά από την Κομισιόν να ανακαλέσει τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, και να ασκήσει πιέσεις προς τον ΟΗΕ, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό της επιχειρήσεως ως στρατιωτικής και τη μετατροπή της σε ειρηνευτική επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εκτός της Μεσογείου και με διαφανείς διαδικασίες.