Την ευρύτερη δυνατή συστράτευση δυνάμεων εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και εν αναμονή της βέβαιης εκλογικής νίκης κατά τον κ. Αλ. Τσίπρα, ζήτησε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εισήγησή του στην συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε σε υψηλότερους τόνους από εκείνους που επέλεξε το βράδυ του Σαββάτου στην συζήτηση του προϋπολογισμού και και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα και σκάνδαλα εξυπηρέτησης συμφερόντων που, όπως είπε, την στηρίζουν.

Απηύθυνε μάλιστα και το ερώτημα προς τον κ. Σαμαρά αν θα στηρίξει στις ευρωεκλογές τους εκλεκτούς της κυρίας Μέρκελ, εκτιμώντας ότι η δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της επιτροπής, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριο του κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς το επόμενο Σαββατοκύριακο έχει θορυβήσει την κυβέρνηση. Μίλησε για την «σοσιαλιστική προοπτική» της Ευρώπης και για την δημιουργία αριστερού μετώπου κατά της λιτότητας, ενώ είπε ότι η νεοφιλελεύθερη επίθεση αλλοιώνει τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της Ευρώπης και πρέπει να ανακοπεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου.



Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Π. Λαφαζάνης: χωρίς την έξοδο από την ΟΝΕ δεν γίνεται διαπραγμάτευση.

Αν ήταν δυνατόν κάποιοι θα είχαν απαγορεύσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου από την ΟΝΕ και την ΕΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε σε μια αιχμηρή αναφορά του κατά της κομματικής πλειοψηφίας ο κ. Π. Λαφαζάνης στην συνεδρίαση της ΚΕ.
Χαρακτήρισε το ευρώ «γερμανική φυλακή» και τόνισε ότι » βεβαίως ξανά θέτουμε το θέμα. Παρομοιωσε την κατάσταση στη Ευρώπη με τον υπαρκτό σοσιαλισμό, μιλώντας για τον υπαρκτό ευρωπαισμό και είπε ότι «διαλύεται το σύμπαν» και το «ευρωπαϊκό ιδεώδες μετατρέπεται σε εφιάλτη».
Κατά τον κ. Λαφαζάνη «δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ωριμάσει η Ευρώπη των λαών» και απέρριψε κατηγορηματικά ακόμη και την θεμελιώδη πρόταση του κ. Τσίπρα για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. «Αν πιστεύει κανείς ότι θα μας χρηματοδοτούν για να κάνουμε σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς, δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνο», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος μάλιστα απάντησε και σε αποδοκιμασία που ακούστηκε, αμφισβητώντας ευθέως την ύπαρξη σχεδίου εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέληξε δε λέγοντας ότι αν μείνει στα συρτάρια η πρόταση για έξοδο από το ευρώ, δεν μπορεί να γίνει καμία απολύτως διαπραγμάτευση.


Εμμένει στην έξοδο από το ευρώ η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ
Χωριστό κείμενο με στοιχεία κριτικής και διαμετρικών αντιθέσεων σε σχέση με το κείμενο που προτείνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κατέθεσε η Αριστερή πλατφόρμα στην συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας

Στο κείμενο ασκείται κριτική για την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με το κίνημα της νεολαίας και των λαϊκών αντιδράσεων ενώ επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που την συνοδεύσουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά καθόλου μία καταστροφική επιλογή, όπως σκόπιμα προπαγανδίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι».
Στο κείμενο, το οποίο αναδεικνύει τις σημαντικές εσωτερικές διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ρητές αναφορές στην διαγραφή του «συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με όπλο την διακοπή της αποπληρωμής του», στην «γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους έως την διαγραφή του για τις ευάλωτες και αδύνατες κατηγορίες», στην εθνικοποίηση τραπεζών, την ανακοπή ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.
Στις τοποθετήσεις τους στελέχη της πλατφόρμας ζητούν ορισμό νέας εσωκομματικής διαδικασίας στις αρχές του έτους, με στόχο τον αναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων, ενώ εκεί μέρους της μειοψηφίας φαίνεται πως παγιώνονται θέσεις περί διάλυσης του ευρώ («όποιος θέλει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να ζητεί διάλυση του ευρώ και υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου νομισματικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ. Καλύβης).