Αλληλεγγύη στο λαό της Τουρκίας και καταδίκη των μεθόδων καταστολής της τουρκικής κυβέρνησης εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ με αφορμή τα γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες τουρκικές πόλεις τα τελευταία 24ωρα. Άκρως ανησυχητικές χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

O ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό και εξαπέλυσε βολές εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Τουρκία. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον τουρκικό λαό, στους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ και όλης της Τουρκίας.

»Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε με αφορμή το πάρκο Γκεζί έχει εξελιχτεί σε μια εξέγερση για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την αξιοπρέπεια. Η πολιτική Ερντογάν αποτελεί δείγμα του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας» που παρουσιάζεται και στις χώρες του νότου ως παράδειγμα προς μίμηση. Του νεοφιλελευθερισμού που εξαθλιώνει τους λαούς και καταργεί τις δημοκρατικές ελευθερίες.

»Όπλο της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κρατική καταστολή και η σιωπή των εγχώριων media, σύμμαχος των διαδηλωτών, όμως, είναι ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης, που περνά τα όρια της Ευρώπης. Αυτό το κίνημα πρέπει να δυναμώσουμε και στη χώρα μας και να στηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν τη δύναμη των λαών απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τους εκπροσώπους του» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ καταδίκασε «την καταστολή και τον αυταρχισμό της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν εναντίον των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας» Επίσης «εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό και τη νεολαία της Τουρκίας, όπως επίσης και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που συμμετέχει ενεργά στις λαϊκές κινητοποιήσεις».

Άκρως ανησυχητικές χαρακτηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τις εξελίξεις στην Τουρκία και όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «κανένας δεν δικαιούται να μην επαγρυπνεί, καθώς δημιουργεί ανησυχία η αθέατη «εμπλοκή» στα γεγονότα του Τουρκικού στρατού».

Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος είχε συσκέψεις με τους τομεάρχες Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και Άμυνας Γιώργο Νταβρή και τους ζήτησε να απευθυνθούν για ενημέρωση στους αρμόδιους υπουργούς. Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα υπάρξει και επίσκεψη του Τέρενς Κουίκ στο Υπουργείο Εξωτερικών για πιο λεπτομερή ενημέρωση. Εξάλλου, ο κ. Νταβρής επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο.