Λίγο λιγότερο από τρεις ώρες είχε διάρκεια των κκ Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη το βράδυ της Τετάρτης ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα αντικατασταθεί από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Η είσπραξή του θα γίνεται μέσω ΔΕΗ ενώ θα είναι προοδευτικός. Σημείωσε επίσης ότι η αντικατάσταση αυτή θα ελαφρύνει τους οικονομικά αδύνατους.

Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε την κοινή στάση των κυβερνητικών κομμάτων πάνω σε αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι το 2011 που πάρθηκε η απόφαση για την επιβολή του Ειδικού Τέλους δεν υπήρχε άλλη λύση. Ακόμη έκανε λόγο για την ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση και να να επιστρέψει η ομαλότητα προκειμένου, όπως είπε «να προστατευθεί ο Ελληνας πολίτης από μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της».

Πρόσθεσε δε ότι η συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση με στελέχη του είναι απόφαση του συνεδρίου του, αλλά χαρακτήρισε τη συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα να γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «προσβλητική», σημειώνοντας «εγώ εγκατέλειψα την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για να γίνω πρόεδρος του ΠαΣοΚ».

Από το 2014 τον ενιαίο φόρο ακινήτων στον οποίο -όπως τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος- θα υπάρξει κάποιο αφορολόγητο θα τον εισπράττει για όλα τα ακίνητα η εφορία.

«Προερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου έγινε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Για το θέμα του φόρου ακινήτων είπε ότι συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά του νέου φόρου και πως για φέτος και μόνο θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε πως «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε».

Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου εδώ.

Οι δηλώσεις του κ. Κουβέλη

Πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έγινε μια πλήρη ενημέρωση για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Θα υπάρχει μια ενιαία πρόταση σε όλα, κοινά διαμορφωμένη από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το ΕΤΗΔΕ, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% – 15%.

Οπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

1. Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.

2. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΤΗΔΕ.

3. Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ..

Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα.

Τέλος οι ίδιες πάντα πηγές αναφέρουν ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
«Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία..
Προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν. Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει.
Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής».