Ο συντηρητικός κ. Ν. Αναστασιάδης θεωρείται ως το φαβορί των εκλογών του Β΄γύρου στην Κύπρο. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο και με διαφορά από τον εκλεκτό του ΑΚΕΛ κ. Στ. Μαλά.
Παρά το γεγονός ότι ο στηριζόμενος από το (κομμουνιστικό) κόμμα ΑΚΕΛ πέρασε στον Β΄γύρο, πολλοί στη Λευκωσία αναφέρουν ότι τουλάχιστον το 1/4 των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ δεν πειθάρχησε στην κομματική γραμμή. Στοιχείο βεβαίως που δεν παραδέχεται το ΑΚΕΛ που υποστηρίζει ότι διατήρησε τη δύναμή του και πέρασε θριαμβευτικά στον Β΄γύρο και αν ακόμα το στήριζαν και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις (όπως η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ) θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρική εκλογή, ακόμα και από τον Α΄γύρο.
Ήδη, πληροφορίες από την Κύπρο φέρνουν το ΑΚΕΛ να αρχίζει να προσανατολίζεται για τις επόμενες εκλογές το 2018, προσδοκώντας φθορά της κυβέρνησης που αναμένεται να σχηματίσει ο κ. Αναστασιάδης με την εφαρμογή του μνημονίου.
Άλλωστε ο επόμενος πρόεδρος της Κύπρου, όπως σημειώνει και το βρετανικό περιοδικό Economist θα κληθεί να διαχειριστεί μία διόλου ελκυστική κληρονομιά. Κάνει λόγο για καθυστέρηση στη διάσωση με την ελπίδα ότι η Ρωσία θα προσέφερε νέο δάνειο χωρίς όρους, για αύξηση των παροχών πρόνοιας.
Αναφέρει ότι ακόμα και οι υποστηρικτές του κ. Αναστασιάδη αντιτίθενται στις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες όμως θα απαιτήσουν οι πιστωτές, μαζί με το πάγωμα σε μισθούς και σε συντάξεις, σε προσλήψεις δημοσίων λειτουργών και σε κοινωνικά επιδόματα.
Παραθέτει επίσης το βρετανικό περιοδικό τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,7% εφέτος και για έλλειμμα του προϋπολογισμού που ίσως φτάσει στο 6% του ΑΕΠ. Τα μεγέθη αυτά βεβαίως είναι ασήμαντα σε σύγκριση με τα δεδομένα στην Ελλάδα, αλλά παρ΄όλα αυτά η Κύπρος θα δυσκολευτεί να βρει διέξοδο.
Ως αχτίδα ελπίδας περιγράφεται ο εντοπισμός κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίων με προοπτική υψηλών εσόδων επί δύο δεκαετίες μετά το 2019. Η ενεργειακή οικονομική άνθηση, επισημαίνει το περιοδικό, δεν συνιστά βεβαιότητα καθώς η διαδικασία εξόρυξης και μεταφοράς αερίου από μεγάλο βάθος στοιχίζει πολύ. Θέμα υπάρχει και με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πλην όμως η κυπριακή κυβέρνηση διαβεβαιώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι οδηγίες της για αυτό το θέμα τηρούνται κατά γράμμα.
Αύριο διεξάγεται ο δεύτερος γύρος και βρίσκει τους δύο υποψηφίους να αλληλοκατηγορούνται. Ο κ. Ν. Αναστασιάδης κατηγόρησε την απερχόμενη κυβέρνηση του ΑΚΕΛ ότι «αφήνει πίσω της σειρά οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών αδιεξόδων». Ο κ. Μαλάς κατηγορεί τον κ. Αναστασιάδη ότι διέσπασε τον κεντρώο χώρο και ότι κατήγγειλε την πατρίδα του στο εξωτερικό.