Νέο επεισόδιο στο «σήριαλ» της έντασης και των μετωπικών αντιπαραθέσεων σημειώθηκε μεταξύ του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Αυτή την φορά η κόντρα ανάμεσά τους, η οποία τείνει να λάβει χαρακτηριστικά πολιτικής «βεντέτας», εκδηλώθηκε κατά την διάρκεια της κατάθεσης της δημοσιογράφου του «Βήματος» κυρίας Γιάννας Παπαδάκου, ενώ συνεχίστηκε και πέραν της αιθούσης με δηλώσεις και διαρροές εκατέρωθεν, με τον κ. Μαρκογιαννάκη να κάνει λόγο για παρελκυστική πρακτική εκ μέρους της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνη να του καταλογίζει συστηματική προσπάθεια φίμωσής της.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος βρισκόταν εκτός αιθούσης, δέχθηκε τηλεφωνήματα από βουλευτές που διαμαρτύρονταν ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε ήδη συμπληρώσει 55΄ και συνέχιζε ακάθεκτη να ρωτά την μάρτυρα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, τον οποίο αντικαθιστούσε ο κ. Ανδ. Κουτσούμπας, προσήλθε στην συνεδρίαση και όπως είπε ο ίδιος, άκουσε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται στην υπόθεση του C4I (το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004).

Ο καυγάς

«Μια, δυο, τρεις, τέσσερις, δεκαπέντε φορές την ίδια ερώτηση! Κι όταν μπήκα εγώ μέσα στην επιτροπή, ακούω να λέει για το C4I…», έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης σε συνομιλητές του, ο οποίος και της ζήτησε να τελειώσει καθώς όπως της είπε «είναι τέσσερις ώρες η μάρτυρας και έχει εξαντληθεί», ενώ όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να σταματήσει τις ερωτήσεις της αφήρεσε τον λόγο. Φέρεται μάλιστα να την πλησίασε κάποια στιγμή και να της ζήτησε να ρωτάει όσο θέλει, αλλά επί της ουσίας.

«Με παίρνουν δικαστές και με οικτίρουν, για την ατυχία μου να προεδρεύω σε αυτή την επιτροπή», υποστηρίζει ότι της είπε. Ωστόσο, η κυρία Κωνσταντοπούλου αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσής της και για «χαλκεία», ενώ απέδωσε την στάση του κ. Μαρκογιαννάκη στο γεγονός ότι απηύθυνε ερωτήσεις προς την μάρτυρα σχετικά με τον κ. Στ. Παπασταύρου, σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην δημοσιοποιημένη λίστα Λαγκάρντ.

Τα πρακτικά

Ο κ. Μαρκογιαννάκης διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό φέρνοντας στους δημοσιογράφους (μόνο για ανάγνωση) τις σελίδες των πρακτικών που προηγήθηκαν της διακοπής της συνεδρίασης λόγω του καυγά με την βουλευτή, ώστε να πιστοποιήσει ότι γινόταν συζήτηση περί C4I. «Από την ώρα που δημιουργείται ένα τέτοιο πολιτικό ζήτημα, γιατί πολιτικό είναι για μένα, καθώς ο κ. Παπασταύρου είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού κι εφόσον λέει η κυρία ότι από την ώρα που άρχισε να ρωτάει για τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού εγώ διέλυσα την συνεδρίαση, επ’ αυτού, λοιπόν, αμυνόμενος θεωρώ ότι υπέρτατο αγαθό είναι η σωστή ενημέρωση από αυτή τη συκοφαντία και για αυτό φέρνω τα πρακτικά», ήταν το αντεπιχείρημα του κ. Μαρκογιαννάκη. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί ερωτήσεις για τον κ. Παπασταύρου, όπως και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με την Siemens, καθώς και το C4I, στο οποίο είχε εμπλακεί και το όνομα του κ. Μαρκογιαννάκη.

Δήλωση Κωνσταντοπούλου

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, σε δήλωσή της, την οποία υπογράφει από κοινού με τον κ. Θ. Δρίτσα, απέδωσε στον πρόεδρο της επιτροπής «τακτική τεχνητής έντασης με την τακτική της πυροδότησης της συνεδρίασης προς αποτροπή της ουσιαστικής διερεύνησης». Όπως αναφέρει «είναι χαρακτηριστική κάθε φορά η κρισιμότητα του σημείου στο οποίο μεθοδεύεται η διακοπή της συνεδρίασης προς αποτροπή των αποκαλύψεων και της εμβάθυνσης». Επισημαίνει δε ότι «η σημερινή διακοπή σε άκρως κρίσιμο σημείο καταδεικνύει δυστυχώς ότι δεν πρυτανεύει η ουσιαστική αναζήτηση της αλήθειας, αλλά η σκοπιμότητα» και έθεσε τον καθένα προ των ευθυνών του. Νωρίτερα πάντως εμφανιζόταν αποφασισμένη ακόμα και να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά του προέδρου της προανακριτικής, ενώ έντονα ενοχλημένη κατηγόρησε τον κ. Μαρκογιαννάκη ως «χαλκείο που επαναλαμβάνει όσα δημοσιεύουν τα χαλκεία της ενημέρωσης ότι τον παίρνουν δικαστές στο τηλέφωνο και του λένε ΄΄πώς εξακολουθεί να ασκεί δικηγορία η Κωνσταντοπούλου΄΄».

«Μακάρι να μου κάνει πρόταση μομφής»

«Μακάρι να μου κάνει πρόταση μομφής», σχολίαζε από την πλευρά του ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος δήλωνε στους δημοσιογράφους: «Όποιος και να αναλάβει πρόεδρος θα πρέπει να κάνει πρώτα ένεση για να μένει αναίσθητος και να κοιτάει στο ταβάνι ώστε να την αντέχει. Κάθε φορά που μιλάει μυρμηγκιάζει το κεφάλι μου…».

Όσον αφορά την μαρτυρική κατάθεση της κυρίας Παπαδάκου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η άφιξη της λίστας Λαγκάρντ στην χώρα μας συμφωνήθηκε σε ανώτερο από τον κ. Παπακωνσταντίνου επίπεδο, ενώ ρωτήθηκε, μεταξύ των άλλων και για το πώς είναι δυνατόν να εντοπίζεται από την δημοσιογραφική έρευνα η φερόμενη ως μεγαλύτερη καταθέτρια των 550 εκ. δολ. κυρία Μαρία Παντελή και να μην έχει κληθεί ως μάρτυρας.

Τo memory stick

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μαρκογιαννάκης ερωτηθείς από δημοσιογράφους γιατί έχει καθυστερήσει η διανομή του cd και του usb στους βουλευτές, είπε ότι «φυλάω και τα ρούχα μου», γι’ αυτό και έχει προτείνει να δημιουργηθεί μια υποεπιτροπή με έναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, έναν από τη ΝΔ και έναν με κλήρωση από τα υπόλοιπα κόμματα, ο οποίος προέκυψε να είναι ο κ. Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ. Η υποεπιτροπή αυτή θα πρέπει να συγκροτηθεί και να πάει στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ώστε να παραλάβει αντίγραφα του cd και του αλλοιωμένου usb, κάτι που θα χρειαστεί πολλές ώρες, και όπως είπε ο πρόεδρος της προανακριτικής, κανείς δεν είναι πρόθυμος να το κάνει. Πάντως αίσθηση προκάλεσε δήλωση μέλους της προανακριτικής επιτροπής το οποίο υποστηρίζει ότι ήδη «τον έχουν προσεγγίσει δημοσιογραφικά και επιχειρηματικά κέντρα» και ως εκ τούτου προτιμά να μην πάρει αντίγραφο του memory stick.