Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή για την διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων σχετικά με την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση η οποία διήρκεσε 16 ώρες. Συγκεκριμένα 265 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με την οποία παραπέμπεται ο κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος. Η προανακριτική επιτροπή η οποία θα αριθμεί 15 μέλη, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 25 Φεβρουαρίου 2013.

Δεν πέρασε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του κ. Ευ. Βενιζέλου καθώς συγκέντρωσε 124 ψήφους (24 «όχι» και 2 «παρών»), αποτέλεσμα το οποίο, όπως ερμηνεύθηκε, δεν κατέδειξε διαρροές ψήφων εις βάρος του προέδρου του ΠαΣοΚ, ο οποίος κατόρθωσε να βγει αλώβητος από την σκληρή δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που στηρίχθηκε από την «Χρυσή Αυγή» για παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου συγκέντρωσε 80 ψήφους (με 19 «όχι» και 8 «παρών»), ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο συγκέντρωσε 63 ψήφους (με 34 «όχι» και 6 «παρών»). Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία για τον κ. Παπανδρέου καταγράφηκαν 107 έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά ψηφοδέλτια, ενώ για τον κ. Παπαδήμο 114 έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις διαφαίνεται στην περίπτωσή τους να υπήρξαν κάποιες περιορισμένες διαρροές, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ προσανατολίστηκαν στο «λευκό». Όσον αφορά την κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν 129 «ναι», 26 «όχι» και 4 «παρών», ενώ υπέρ της πρότασης των ΑΝ.ΕΛΛ. 110 «ναι», 28 «όχι» και 3 «παρών». Στην κάλπη για τον κ. Βενιζέλο υπέρ της πρότασης των ΑΝ. ΕΛΛ. υπήρξαν 104 «ναι», 23 «όχι» και 1 «παρών».

Η ψηφοφορία είχε χαρακτήρα «θρίλερ» καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ επέλεξε να ψηφίσει και στις τέσσερις κάλπες και όχι μόνον στην πρώτη που αφορούσε τον προτεινόμενο από το κόμμα τους προς παραπομπή κ. Παπακωνσταντίνου. Από τους 124 παρόντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (απουσίαζε ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρας), 85 επέλεξαν και τις τέσσερις κάλπες, ένας (ο κ. Π. Σιούφας) ψήφισε στις δυο κάλπες για τους κκ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, ενώ 38 περιορίστηκαν να ψηφίσουν μόνο στην πρώτη κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου. Η εικόνα αυτή κατέδειξε ότι η ΝΔ δεν προσήλθε στην ψηφοφορία με αυστηρή κομματική κατεύθυνση. Την μια κάλπη επέλεξαν όλοι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, κάτι που ερμηνεύθηκε ευθέως ως «κομματική γραμμή», με εξαίρεση την κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ψήφισε και στις τέσσερις κάλπες. Την αρχή από τους «γαλάζιους» βουλευτές που επέλεξαν να ψηφίσουν επί όλων των προτάσεων την έκανε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ μεταξύ αυτών που τήρησαν την ίδια στάση ήταν οι υπουργοί κκ. Κ. Χατζηδάκης, Ευρ. Στυλιανίδης, Χρ. Σταϊκούρας και Σ. Κεδίκογλου, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και πολλοί «καραμανλικοί» βουλευτές. Μεταξύ όλων αυτών που επέλεξαν τις τέσσερις κάλπες ήταν οι κκ. Ι. Μιχελάκης, Πρ. Παυλόπουλος, Ν. Κακλαμάνης, Β. Κικίλιας, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, οι κκ. Κ. Μητσοτάκης, Εμ. Κεφαλογιάννης, Ανδ. Ψυχάρης, Γ. Βλάχος, Ι. Ανδριανός, Κ. Τασούλας, Αργ. Ντινόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Αδ. Γεωργιάδης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Γιακουμάτος, Ι. Τραγάκης, Αν. Νεράντζης, η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή κ.ά. Αλλά και οι ανεξάρτητοι κκ. Μ. Ανδρουλάκης, Μ. Μπόλαρης, η κυρία Άντζελα Γκερέκου σε αντίθεση με άλλους διαγραμμένους του ΠαΣοΚ οι οποίοι επέλεξαν την «κομματική γραμμή» της μιας κάλπης όπως και οι κκ. Κ. Σκανδαλίδης, Θ. Κασσής και Ι. Κουτσούκος. Την κυβερνητική «γραμμή» επέλεξε και ο ανεξάρτητος κ. Αν. Λοβέρδος, ενώ την μια κάλπη επέλεξαν τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και οι περισσότεροι υπουργοί, όσο και οι κκ. Βενιζέλος και Παπανδρέου. Αντιθέτως ο κ. Φ. Κουβέλης και όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν σε όλες τις κάλπες.

Είχε προηγηθεί ένας ακόμη γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το Προεδρείο της Βουλής, καθώς τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν είχαν κάτω από το κάθε όνομα τις προτάσεις των κομμάτων -τρείς για τον κ. Παπακωνσταντίνου και δυο για τον κ. Βενιζέλο. Όπως υποστήριξαν, με τον τρόπο αυτό ενώ στην αρχή της συνεδρίασης τα κόμματα ομοφώνησαν να υπάρχουν τέσσερις κάλπες με τέσσερα ψηφοδέλτια ανά πρόσωπο και με τα αδικήματα, τελικώς οι βουλευτές καλούντο να ψηφίσουν κατά πρόταση. Χρειάστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης να διακόψει την συνεδρίαση πάνω από 45΄ για να διαβουλευθεί εκ νέου με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ήταν ότι με τον τρόπο που προτάθηκε υπήρχε ο κίνδυνος να μην προκύψει η απαραίτητη πλειοψηφία (απαιτούνται 151 ψήφοι για να παραπεμφθεί κάποιος σε προανακριτική επιτροπή), ενώ το Προεδρείο επέμεινε ότι απλώς οι τρεις προτάσεις των κομμάτων ήταν καταχωρημένες σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο (στην περίπτωση του κ. Παπακωνσταντίνου), όπως και οι δυο προτάσεις για τον κ. Βενιζέλο και ο κάθε βουλευτής είχε το δικαίωμα να ψηφίσει είτε μια από αυτές είτε και όλες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης επέμεινε σε άλλη πρόταση και συγκεκριμένα ζήτησε να τυπωθούν άλλα ψηφοδέλτια ανά πρόσωπο με τα αδικήματα τα οποία θα επέλεγε ο βουλευτής κατά την κρίση του. Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένος τονίζοντας ότι τα ψηφοδέλτια που ετοίμασε το Προεδρείο «δεν έχουν τις κατηγορίες ανά πρόσωπο, περιγράφοντας επακριβώς τα αδικήματα». Όπως είπε «βρέθηκε ένας τρόπος προκειμένου η κυβέρνηση να προσπαθήσει να αποφύγει την παραπομπή προσώπων με συγκεκριμένα αδικήματα». Ενώ από το ΚΚΕ ο κ. Σπ. Χαλβατζής δήλωσε ότι «εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε προτείνει να υπάρχει πρόσωπο και όλες οι κατηγορίες και κάθε βουλευτής θα μπορούσε να τοποθετηθεί», επισημαίνοντας ότι ενώ με την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε συναίνεση, αλλά «στην πορεία άλλαξαν τα πράγματα». Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε τα κόμματα ότι «δεν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα» και ότι το Προεδρείο προχώρησε με την σύμφωνη γνώμη και της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Τελικώς, δι’ εγέρσεως η πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί η ψηφοφορία με τα ψηφοδέλτια που είχε προετοιμάσει το Προεδρείο, ένα για κάθε πρόσωπο και από κάτω οι όποιες προτάσεις είχαν υποβληθεί.

Δήλωση Γ. Παπακωνσταντίνου για την σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης:

«Είμαι στη διάθεση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για διενέργεια προανακριτικής εξέτασης.

Το μόνο που θέλω είναι να μου δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσω το όνομά μου από μια χονδροειδή κατασκευή σε βάρος μου και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».