Άμεση ήταν η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του προέδρου του κ. Γ. Πατούλη (Δημάρχου Αμαρουσίου), στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ότι δημιουργεί οργάνωση με την ονομασία «Γιατροί με σύνορα» σε αντίθεση με τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα», που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες τους σε όποιον ανά τον κόσμο τις χρειάζεται.

Ο κ. Πατούλης σχολίασε αρχικά την ανακοίνωση του ακραίου εθνικιστικού κόμματος ως εξής: «πλάκα έχουν». Και συμπλήρωσε: «Ο κάθε ένας να αναλάβει το ρόλο που ετάχθη. Οι ελλείψεις στο κράτος δεν μπορεί να γίνονται βορρά κομματικής εκμετάλλευσης, αλλά όσοι μπορούν να προσφέρουν για τον συνάνθρωπό μας, να προσφέρουν με πιστοποιημένο τρόπο, σε πιστοποιημένους χώρους και η προσφορά να γίνεται από πιστοποιημένους λειτουργούς».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζος σχολίασε: «Το ΕΣΥ προσφέρει σήμερα υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και καλύπτει το σύνολο του ελληνικού λαού, καθώς επίσης και υπηκόους τρίτων χωρών που έχουν ανάγκη και πάσχουν».

Το τελευταίο τρίμηνο, μέλη αλλά και βουλευτές της Χρυσής Αυγής απειλούν με ελέγχους στα δημόσια νοσοκομεία και δήλωναν ότι «θα πετάξουν έξω αλλοδαπούς για να πάρουν τη θέση τους Έλληνες». Την ίδια απειλή εκτοξεύουν ακόμα και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.