Με αρκετές δόσεις αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα της συμφωνίας του Eurogroup, επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στην ελληνική κοινωνία ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, το απόγευμα της Τρίτης, στέλνοντας μήνυμα πως έκλεισε τυπικά και οριστικά μια πολύ γκρίζα και σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα που απέφυγε, όπως τόνισε, τη μεγάλη περιπέτεια της επίσημης χρεοκοπίας που θα υποθήκευε το μέλλον του τόπου για δεκαετίες.

Ο Πρωθυπουργός, αγνοώντας τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας, προέταξε επιχειρήματα για το πόσο διαφορετική θα είναι η χώρα την επόμενη περίοδο, προβάλλοντας την οδό της ανάπτυξης που θα είναι απ’ ότι φαίνεται το βασικό σύνθημα της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς ήταν εμφανές από τη μακροσκελή δήλωσή του στις τηλεοπτικές κάμερες από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι επενδύει επικοινωνιακά και πολιτικά στην απόφαση των υπουργών της ευρωζώνης, δίνοντας τη διάσταση της εθνικής επιτυχίας, στην οποία συνεισέφεραν πολλοί, μεταξύ των οποίων οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, στους οποίους και αναφέρθηκε ονομαστικά.

Ο Πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ξανακερδίσει την αξιοπιστία της, να μετατρέψει ένα πρόγραμμα ατέλειωτης λιτότητας, σε πρόγραμμα που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σε Ανάπτυξη, να θέσει τις βάσεις ώστε το Ελληνικό χρέος _ το πιο βασανιστικό και αποσταθεροποιητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα_ να ξαναγίνει βιώσιμο και να διασφαλίσει την παραμονή μας στο ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σαμαράς στην εξασφάλιση της άμεσης εκταμίευσης κεφαλαίων, ύψους 34,5 δισ. ευρώ και θέλοντας να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι η συμφωνία ήταν συμφέρουσα για την ίδια, υπογράμμισε πως για πρώτη φορά, μόνο το 10% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων και τα υπόλοιπα «θα μείνουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο μέσα στη χώρα».

Μάλιστα, για να κάνει πιο δυνατό το επιχείρημά του, διευκρίνισε πως περίπου 7 δισ. ευρώ θα πάνε άμεσα στην οικονομία, με πληρωμές για την κάλυψη του φετινού ελλείμματος και με επιστροφή οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες από προηγούμενες χρονιές, ενώ στην αγορά θα πέσει όπως είπε και το μεγαλύτερο τμήμα από τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν τους επόμενους τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά άνοιξε ο δρόμος για να την άμεση μείωση του χρέους μας μέσω επαναγοράς ομολόγων σε χαμηλές τιμές, αλλά και της μείωσης των επιτοκίων στο υπόλοιπο χρέος μας, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πληρωμές να επιβαρύνουν λιγότερο τον Έλληνα φορολογούμενο.

Γι’ αυτό προέταξε τη θέση ότι τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα πλέον θα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και ανέφερε πως τα κέρδη που έβγαλαν οι ξένες τράπεζες από τα Ελληνικά ομόλογα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στο σημείο της συμφωνία, όπου το συνολικό χρέος μας μειώνεται επιπλέον κατά 20% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, επειδή η οικονομική πολιτική που ασκείται χρειάζεται, εκτός από την κοινοβουλευτική υποστήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ-ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) και την κοινωνική στήριξη, προέταξε το επιχείρημα ότι η ανακεφαλαίωση των τραπεζών θα προστατέψει οριστικά τις αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ακυρώσει την άποψη πως όλα γίνονται για τον τραπεζικό τομέα.

Επίσης, θέλησε να δώσει προοπτική για την επόμενη δύσκολη περίοδο, λόγω και της εφαρμογής των όσων έχουν ψηφισθεί, υπογράμμισε ότι ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η ανακοπή της ανεργίας και η έναρξη της ανάκαμψης. «Με δύο λόγια, επιβραβεύονται οι θυσίες του Ελληνικού λαού κι ανοίγει ο δρόμος για την Ανάπτυξη» είπε.

Ακόμη ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση της προσαρμογής και αποτράπηκε ο εξωτερικός λογαριασμός για τις πληρωμές του Ελληνικού κράτους, ενώ τόνισε με έμφαση πως εξασφαλίστηκε πως δεν θα υπάρξουν άλλα οδυνηρά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά αντίθετα θα υπάρξει ανακούφιση αδικιών όταν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει.

Ο κ. Σαμαράς, απαντώντας κυρίως στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση, σημείωσε πως αυτή η απόφαση και τα θετικά της σημεία προέκυψαν μετά από μεγάλη προσπάθεια.

«Ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης – πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, σε διαδοχικές φάσεις, σε πολλά επίπεδα και σε όλα τα σημεία του κόσμου. Αλλάξαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό» τόνισε και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο: « Μιλούσαμε λίγο και κάναμε πολλά».

Κατά τον Πρωθυπουργό οι κινήσεις που έκανε αποδείχθηκαν πολύ καλύτερη διαπραγματευτική τακτική, από εκείνη, όπως είπε, όσων φωνάζουν πολύ και καταστρέφουν τα πάντα, υπονοώντας το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμπλήρωσε πως η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώθηκε.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά εδώ.