Μήνυμα ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου κρίνεται όχι απλώς η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά το μέλλον της στην Ευρώπη, έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, το πρωί της Πέμπτης. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ανίκανους και ανεύθυνους» που δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και την οδηγούν στην καταστροφή.

«Αρχίζουν από την νεκρανάσταση του σφυροδρέπανου και φθάνουν έως την αναρχία» είπε, κάνοντας παράλληλα λόγο για «συνιστώσες της γκρίνιας» και «συνιστώσες της διαμαρτυρίας». Όπως υποστήριξε, «η Ελλάδα οδηγήθηκε στο αδιέξοδο και τώρα αντιμετωπίζει την καταστροφή».

«Η μάχη που αρχίζει για τις νέες εκλογές δεν αφορά κανένα κόμμα, καμία εκλογική επιρροή. Αφορά το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέσα στην Ευρώπη, την ώρα που η ίδια η Ευρώπη αλλάζει, ή εάν η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να βγει από την Ευρώπη, χάνοντας πολλά και ρισκάροντας ακόμα περισσότερα» υποστήριξε.

«Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του δύο δρόμους: από τη μία να αλλάξουμε τα πάντα στην Ελλάδα, με αλλαγές που είναι εφικτές σε μία στιγμή που και η Ευρώπη αλλάζει, και από την άλλη να ζήσουμε τον τρόμο της εξόδου της χώρας από το ευρώ, τον τρόμο της απομόνωσης εκτός Ευρώπης και της κατάρρευσης όσων είχε φτιάξει ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα» συνέχισε.

«Είμαστε η μόνη δύναμη που αντιστάθηκε στο αδιέξοδο της λιτότητας και τώρα αντιστεκόμαστε στην έξοδο από το ευρώ. Είμαστε η μόνη δύναμη που επιδιώκει την αλλαγή της μονόπλευρης λιτότητας για να βγούμε από την κρίση» τόνισε, σημειώνοντας: «Είχαμε προειδοποιήσει για την ακυβερνησία. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να την αποφύγει ο τόπος».

«Έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να αλλάξουμε με ρεαλιστικό τρόπο το μνημόνιο. Εκείνοι απλώς βγάζουν την Ελλάδα από την Ευρώπη και τη στέλνουν δεκαετίες πίσω» ανέφερε, εκτιμώντας ότι «η Ευρώπη αλλάζει κατεύθυνση και έρχεται σε αυτά που λέγαμε από την αρχή και δεν μας άκουγε κανένας».

Σφοδρή επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε με πρωτοφανή σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι οδηγεί τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.

«Επιδιώκουν να βγούμε από το ευρώ και στις δέκα ημέρες που μεσολάβησαν μετά τις εκλογές έδειξαν ήδη το πραγματικό τους πρόσωπο» είπε, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν σχέδιο» και «δημιουργούν ανησυχία στους πολίτες, πότε για τις καταθέσεις που θέλουν να τους βάλουν χέρι, πότε για τις επενδύσεις που είναι μαθημένοι να τις διώχνουν, πότε για τις επιχειρήσεις που τις θεωρούν ιδεολογικά αντιπάλους και που θέλουν να τις φορολογήσουν κι άλλο, δηλαδή να τις κλείσουν, και πότε για τη διάλυση της αστυνομίας που ακόμα και αυτή προτείνουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε απίστευτη σύγχυση. «Απέκτησαν ξαφνική δύναμη και τρόμαξαν. Τρόμαξαν από την ευθύνη μιας πιθανής διακυβέρνησης. Είναι ανέτοιμοι και ανίκανοι να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες και αυτό δεν αλλάζει γιατί δεν έχουν ένα πρόσωπο, έχουν πολλά πρόσωπα» συνέχισε και κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση είπε:

«Είναι ομοσπονδία από συνιστώσες αριστερών ομάδων που ξεκινούν από την νεκρανάσταση του σφυροδρέπανου και φτάνουν μέχρι την αναρχία».

«Οι δυνάμεις που σπρώχνουν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη θέλουν να παραμείνουμε κολλημένοι σε ένα παρελθόν που χρεοκόπησε. Δεν θέλουν να καταγγείλουν τα μνημόνια -όπως λένε- θέλουν να παραμείνουμε κολλημένοι στον κρατικισμό και στον λαϊκισμό» υποστήριξε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Ο φόβος τους έκανε να μην θέλουν τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση για το καλό της χώρας, παρόλο που αυτή ήταν η εντολή, η εντολή σύνθεσης που έδωσε ο λαός» συνέχισε, προσθέτοντας «αν δεν ήταν ο φόβος τότε δεν απομένει τίποτα άλλο από το να τους έσπρωξε η αλαζονεία να στείλουν τη χώρα σε νέες εκλογές».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να απαντήσει στο γιατί ήταν πρόθυμος να στηρίξει μία κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, παρέχοντας ψήφο ανοχής: «Θέσαμε ως μοναδικό όρο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην Ευρώπη και αυτό δεν το άντεξαν. Είναι συνασπισμός από συνιστώσες της γκρίνιας, όχι κόμμα ευθύνης, είναι ανίκανοι να βγάλουν τη χώρα από την κρίση».

Κάλεσμα για ενότητα

«Δεν υπάρχει χαλάρωση, έχει αρχίσει η καινούργια μάχη και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε με πίστη, με ενότητα, με αγάπη για την πατρίδα» είπε ο Αντ.Σαμαράς, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, καλώντας τους να κινηθούν προς τις εκλογές «με ομοιογένεια μεταξύ μας, με την υποχρέωση ο καθένας να έρχεται σε επαφή με το κόμμα, ώστε να υπάρχει ενιαίος λόγος» και «όχι αντικρουόμενα μηνύματα», ώστε «να χτίσουμε λόγο πειστικό και αιχμηρό απέναντι στα ξύλινα συνθήματα του λαϊκισμού».

«Μέρα με τη μέρα στρέφονται σε εμάς όλο και περισσότεροι που ψήφισαν διαφορετικά στις 6 Μαΐου. Αυτή η συσπείρωση γίνεται και στη βάση και σε όλη την ενδιάμεση κλίμακα και στην κορυφή» είπε.

«Πρώτος εγώ δείχνω έμπρακτα ότι μπροστά στο καλό του τόπου βάζω το ‘εμείς’ πάνω απ’ όλα. Βάζω την προστασία της Ελλάδας πιο ψηλά από οποιαδήποτε άλλη σκέψη. Γιατί οι καιροί ου μενετοί» πρόσθεσε για να δεχθεί το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών.

«Μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να συσπειρώσει όλους όσοι θέλουν να αντισταθούν στην καταστροφή της εξόδου μας από την Ευρώπη» συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία της ΝΔ είπε: «Είμαστε η μόνο δύναμη που έδειξε και διορατικότητα -όταν έπρεπε- και αποφασιστικότητα -όταν χρειάστηκε- για το καλό του τόπου. Διαφωνήσαμε με μία αδιέξοδη πολιτική, αλλά δεν διστάσαμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα».

«Τη μάχη θα τη δώσουμε αυτή θα τη δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι όσο ποτέ, αποφασισμένοι όσο ποτέ, θα την κερδίσουμε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων» υπογράμμισε.