Ανοίγει περισσότερο τη «βεντάλια» των συνεργασιών της με πασοκογενείς η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη. Ερχονται κοντά της και μέλη της παλαιάς ομάδας των «λοχαγών» που μαζί με άλλα στελέχη, κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠαΣοΚ, κρίνουν ότι το ΠαΣοΚ είναι πια «ένα αδειανό πουκάμισο».Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα αναλάβουν πρωτοβουλία εκλογικής στήριξης της ΔΗΜΑΡ πάλαι ποτέ μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ που είχαν συγκροτήσει στο τέλος του 2011 την κίνηση «Νέα σοσιαλδημοκρατική συμφωνία» και πρόσφατα μαζί με άλλα στελέχη έκαναν δημόσια παρέμβαση εξηγώντας την άρνησή τους να μετέχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου του ΠαΣοΚ.

Τα στελέχη της ομάδας των 11 (Δ. Δασκαλάκης, Γ. Θωμάς, Κ. Καραγιαννάκης, Β. Κόκκας, Μ. Κρητικός, Β. Μαλέσιος, Στ. Μανίκας, Ι. Νικολάου, Φρ. Παπαδέλης, Τ. Σκαρτσολιάς, Μ. Σταυρακάκης) μιλούν για την ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική της τελευταίας διετίας και θυμίζουν ότι «έγκαιρα επισημάναμε ότι το ΠαΣοΚ μετεβλήθη σε άδειο σακί. Πολιτικά, ιδεολογικά, οργανωτικά».

Οπως τόνισε στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος της ομάδας των πρώην στελεχών του ΠαΣοΚ, «έχουμε τη διάθεση για εκλογική στήριξη της ΔΗΜΑΡ, υπάρχουν συνεχείς επαφές – άλλωστε με πολλά στελέχη που βρίσκονται στη ΔΗΜΑΡ έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στα κινήματα. Τις επόμενες ημέρες θα λάβει συγκεκριμένη μορφή η κίνησή μας. Το ΠαΣοΚ έχει κλείσει τον κύκλο του».
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της ομάδας αυτής είναι πρώην βουλευτές και υπουργοί των κυβερνήσεων του κ. Κ. Σημίτη και έχουν σχέση με το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠαΣοΚ.
Την ίδια ώρα όμως έχει προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις η διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ προς πασοκογενείς, ιδίως μετά την εκλογική συνεργασία και την ένταξη στα ψηφοδέλτιά της των πέντε διαγραμμένων από το ΠαΣοΚ βουλευτών, οι οποίοι είχαν ανεξαρτητοποιηθεί (κκ. Ηλ. Θεοδωρίδης – Πέλλας, Ι. Αμοιρίδης – Πιερίας, Ι. Μιχελογιαννάκης – Ηρακλείου Κρήτης, Γ. Παπαμανώλης – Κυκλάδων και Οδ. Βουδούρης – Μεσσηνίας). Μάλιστα, οι τέσσερις βουλευτές που ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ (Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός) μαζί με τους έξι συνεργαζόμενους πασοκογενείς βουλευτές (περιλαμβανομένου και του βουλευτή κ. Β. Οικονόμου, στο πλαίσιο της συνεργασίας των Ελεύθερων Πολιτών με τη ΔΗΜΑΡ) συγκρότησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής τον κ. Φ. Κουβέλη.
Δεν έγινε όμως αβρόχοις ποσί η διεύρυνση προς τους πασοκογενείς που διαφοροποιήθηκαν από το ΠαΣοΚ πρόσφατα με επίκεντρο το δεύτερο μνημόνιο. Προκάλεσε τρεις παραιτήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (Θανάσης Αθανασίου, Νικηφόρος Σταματάκης, Στέλλα Νιώτη), που αποχώρησαν από το κόμμα, όπως και όλα τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας. Εφερε τα πάνω κάτω στις οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ στις Κυκλάδες (ηχηρή η παραίτηση στελεχών στη Σύρο, μεταξύ των οποίων της κυρίας Γεωργίας Βαρελά) ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις στο Ηράκλειο Κρήτης και σε άλλες περιφερειακές οργανώσεις.
Με την αποχώρησή τους τα τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πολιτική γραμμή της ΔΗΜΑΡ, την οποία κατηγόρησαν ότι μετατρέπεται σε ένα ακόμη κόμμα της «Κεντροαριστεράς» και του «κυβερνητισμού», δηλαδή, όπως σημείωσε ο κ. Σταματάκης, «σε κόμμα που φιλοδοξεί να τοποθετηθεί στην καρδιά του παλιού πολιτικού συστήματος».
Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί ένας ιδιότυπος προεκλογικός διάλογος μέσω δημόσιων εκδηλώσεων, με το βλέμμα ανοιχτό στην επόμενη ημέρα της κάλπης. Είναι χαρακτηριστική η συνάντηση κορυφαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ με στελέχη του ΠαΣοΚ αλλά και του λεγόμενου ευρύτερου εκσυγχρονιστικού χώρου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που είχε οργανώσει η κίνηση Πολιτεία 2012 την περασμένη Πέμπτη. Εκεί, με θέμα «Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ο δρόμος της προγραμματικής σύγκλισης» αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες «συνάντησης» ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κώστας Καρτάλης, ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρος Λυκούδης και ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας επί κυβερνήσεως Σημίτη κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.
Ο κ. Λυκούδης στις τοποθετήσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ σε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, όχι όμως σε μια συγκυβέρνηση με ΠαΣοΚ και ΝΔ. Τη δυνατότητα σύγκλισης με το ΠαΣοΚ τη συνάρτησε με την απόρριψη μνημονιακών πολιτικών και της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής που οδήγησαν σε υψηλή ανεργία και δραματική μείωση μισθών.
Οσον αφορά τη στάση του κ. Χριστοδουλάκη απέναντι στη ΔΗΜΑΡ αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει σε δημόσια συζήτηση με ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ (η πρώτη ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στην εκδήλωση την οποία είχε οργανώσει το περιοδικό «Μεταρρύθμιση» και μετείχαν ο κ. Φ. Κουβέλης και ο κ. Ν. Μπίστης).
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Χριστοδουλάκης, δεν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία στήριξης της ΔΗΜΑΡ προεκλογικά. Παράλληλα τόνισε ότι «πιστεύω πως πρέπει να αναζητηθεί η δυνατότητα σύγκλισης μεταξύ του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αυτό, θεωρώ, είναι εφικτό μετά τις εκλογές».
Ο ίδιος σημειώνει ότι η σύγκλιση αυτή μπορεί να γίνει με δύο όρους. Από τη μία χρειάζεται, όπως σημειώνει, ένα ρεαλιστικό πλαίσιο απαγκίστρωσης από το μνημόνιο, στο πλαίσιο της ΕΕ χωρίς ΔΝΤ – «δηλαδή ένας τρίτος δρόμος πέρα από τα διλήμματα του τύπου υπέρ ή κατά του μνημονίου». Από την άλλη, απαιτείται «μια εμβληματική στρατηγική κοινωνικού χαρακτήρα» που θα σηματοδοτείται από την ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος (ώστε να χτυπηθεί η λογική που οδήγησε σε ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), από αλλαγές στο ζήτημα της αποκέντρωσης (περιφέρειες κ.ά.) και από τον σεβασμό στη νομιμότητα.

Διημερίδα στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής


Η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη από την κρίση
Μια Ευρώπη η οποία παρά τις Κασσάνδρες και τις προγνώσεις τους για την επερχόμενη διάλυσή της θα βγει από τη σημερινή κρίση ενωμένη και πιο ισχυρή, συνεχίζοντας τον δρόμο της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αναδείχθηκε από τη διημερίδα του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για τους ιδρυτές, τους «πατέρες» της ευρωπαϊκής ιδέας στις 27 και 28 Μαρτίου.
Οι οραματιστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης Ρομπέρ Σουμάν, Ζαν Μονέ, Κόνραντ Αντενάουερ, Πολ Ανρί Σπάακ και Αλτσίντε ντε Γκάσπερι ήταν παρόντες μέσα από τα λόγια των ομιλητών, αλλά και των ιδεών τους, όπως τις μετέφεραν οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων ιδρυμάτων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία.
Το όραμα και η στρατηγική των θεμελιωτών της νέας Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα των συζητήσεων, δίνοντας τον τόνο και για το μέλλον. Γιατί όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «εκείνοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τους προαιώνιους εθνικούς ανταγωνισμούς, προκειμένου να οικοδομήσουν την ενωμένη Ευρώπη, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα επιτεύγματα παγκοσμίως».
Στο πνεύμα αυτό το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως σημείωσε ο πρόεδρός του πρέσβης κ. Π. Μολυβιάτης, ως θεματοφύλακας της πολιτικής κληρονομιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναπτύσσει τις συνεργασίες του και τη δράση του ακριβώς με αυτόν τον άξονα, την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Τις συζητήσεις των δύο ημερών συντόνισαν ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Αχ. Καραμανλής (την πρώτη) και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Δ. Καιρίδης (τη δεύτερη).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ