Γνωρίζοντας ότι τυχόν παράταση των εκλογών μπορεί να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της Ν.Δ., ο κ. Αντ. Σαμαράς, επιχείρησε να σταματήσει τη συζήτηση, θέλοντας να αποτρέψει τυχόν φυγόκεντρες δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική συνοχή, να εκτονωθεί η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια, ΜΕ ομιλία του, αργά το απόγευμα της Τετάρτης σε εκδήλωση της γραμματείας μικρομεσαίων του κόμματος, τόνισε πως χρειάζεται άμεση προσφυγή στις κάλπες για να υπάρξει ομαλότητα.

«Μετά το PSI θα έχουμε άμεσα εκλογές σε κλίμα ομαλότητας για να αποφευχθεί η ακυβερνησία και να υπάρξει ομαλότητα και μετά τις εκλογές και να αποκατασταθεί η ελπίδα» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Τα λέω αυτά σε όλους τα λέω και στους δανειστές» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας μήνυμα σε όσους εκτός και εντός Ελλάδας, διαμορφώνουν κλίμα παράτασης των εκλογών.

Με τη νέα παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης, είχε αποστείλει την έγγραφη δέσμευσή του για την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου πριν και μετά τις εκλογές προς τους πιστωτές, επιχειρεί να πείσει την κομματική βάση ότι δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός του για να στηθούν κάλπες σύντομα.

Ανάκαμψη και κοινωνική συνοχή
Ο κ. Σαμαράς, υπογράμμισε ότι προτεραιότητές του είναι η ανάκαμψη, η κοινωνική συνοχή και να γίνουν άμεσα εκλογές, ώστε να αναδειχθεί κυβέρνηση ισχυρή με νωπή εντολή και δημοκρατική νομιμοποίηση και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα είμαστε νικητές σύντομα στις εκλογές που έρχονται».

Ενώπιον κομματικού –ουσιαστικά- ακροατηρίου, επανάλαβε τα επιχειρήματά του για την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, όπως έπραξε προχθές στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος του κόμματος, σημείωσε πως από την αρχή είχε διαφωνήσει με τη συνταγή του μνημονίου αλλά στο σημείο που είχε φθάσει η χώρα δεν μπορούσε να αφήσει την χώρα να καταρρεύσει.

Μάλιστα, σημείωσε ότι στο πρώτο μνημόνιο δεν υπήρχε ανάπτυξη και το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν ότι το 2011 έκλεισε με ύφεση 6,8%. Κατά τον ίδιο, εν αντιθέσει με το 2010 το χρέος δεν ήταν βιώσιμο χωρίς το κούρεμα των 85 δις ευρώ που προκύψει με το PSI.
«Μπορούμε να μετριάσουμε την ύφεση και να αρχίσουμε την ανάκαμψη. Η στάση μας είναι σωτηρία με υπευθυνότητα» τόνισε και ιδιαίτερα για τον ίδιο είναι πως με το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους αποτρέπεται η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.

«Πρέπει να κόψουμε το χρέος και να στρέψουμε τη χώρα από το γκρεμό» είπε και έδειξε πως θα κινηθεί και κατά την προεκλογική περίοδο, επιτιθέμενος στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ που όπως διευκρίνισε «δεν διαπραγματεύονταν αλλά υπέγραφαν ότι τους έδιναν».

Επιμένοντας στη νέα στρατηγική που έχει χαράξει, θέλοντας να δείξει ότι στην ατζέντα του πλέον είναι πολύ ψηλά το θέμα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επανέλαβε: «Θα έλθει η στιγμή που θα τους κατεβάσω τις κουκούλες, είναι απαράδεκτο μία πόλη να παραδίδεται αφύλακτη σε βανδάλους και εγκληματίες. Η αποκατάσταση της τάξης και της νομιμότητας είναι απόλυτη προτεραιότητα».

Και επειδή συμμετείχε σε εκδήλωση μικρομεσαίων παραγόντων της αγοράς, έθεσε το θέμα να αποζημιωθούν άμεσα οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους «βανδάλους», όπως είπε, στα πρόσφατα επεισόδια. «Δεν πρέπει να κλείσουν άλλα μαγαζιά και να οδηγηθούν άνθρωποι στην ανεργία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γιατί είπα ναι στη συμφωνία»

Ο κ. Σαμαράς, επέμεινε ότι δεν άλλαξε γραμμή, αλλά έχει την ίδια θέση και σήμερα, απλά σημείωσε πως δεν είχε το δικαίωμα να αφήσει τη χώρα να καταρρεύσει.

«Είπα ναι στη συμφωνία γιατί παρέχει κάτι που δεν παρείχε η προηγούμενη. Άμεσο κόψιμο του χρέους. Άμεση περιστολή του χρέους. Δηλαδή, σωτηρία για τη ρευστότητα, που τόσο έχουν ανάγκη οι αγορές και αποτροπή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Τους λέγαμε από εδώ που ξεκινάτε, όταν ξεκίνησε το μνημόνιο, το προβλέπετε, θα πέφτει, θα κατρακυλάει συνέχεια η χώρα» τόνισε και συνέχισε: «Μας λέγανε δεν είναι έτσι, οι προβλέψεις του κ. Σαμαρά, της Νέας Δημοκρατίας, είστε λάθος. Κάθε μήνα δικαιωνόμαστε. Έπεσε, έπεσε, έπεσε. Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού. Δεν έπρεπε κανείς να κλωτσήσει τη χώρα μας στο γκρεμό. Έπρεπε να μπορέσει να κόψει αυτό χρέος, όπως γίνεται με το PSI, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την αναγκαία στροφή και από εκεί και πέρα και με αυτά τα μέτρα, αλλά κυρίως και με το δικαίωμα της ανάκαμψης, να γυρίσουμε και να απομακρυνθούμε οριστικά από τον γκρεμό. Αυτή είναι η θέση μας».

Η εκλογική στρατηγική
Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. η γρήγορη προσφυγή στις κάλπες είναι αναγκαία, όσο ποτέ, καθώς ο ίδιος θέλει να κερδίσει χρόνο και στην ηγετική ομάδα, μιλάνε για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε για παράταση του χρόνου της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Για τη Ν.Δ. κρίνεται αναγκαία η άμεση προσφυγή στις κάλπες, διότι ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει νωπή, λαϊκή εντολή για να μπορέσει να πετύχει τις τροποποιήσεις, όπως γράφει και στην επιστολή του, για να αλλάξει σημεία της ακολουθούμενης πολιτικής και να υπάρξει στροφή στην ανάπτυξη.

Στην ηγετική ομάδα θεωρούν, ότι μια γρήγορη εκλογική αναμέτρηση θα βοηθήσει τη Ν.Δ. και δεν θα καταφέρει ο ΛΑΟΣ να ανακάμψει, ενώ θα έχουν αντικειμενικές δυσκολίες και ορισμένοι εκ των διαγραφέντων να εμφανιστούν με νέο αντιμνημονιακό κόμμα.