Μήνυμα προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, ότι δεν θα κάνει δεκτά νομοσχέδια που δεν συνάδουν με τον ειδικό σκοπό της κυβέρνησης Παπαδήμου στέλνει η Νέα Δημοκρατία.

«Σε μία μεταβατική κυβέρνηση οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν» είναι το μήνυμα της Ν.Δ. και τα ηγετικά στελέχη τονίζουν: «την αρχή αυτή ας μην δοκιμάζει κανένας να την παραβιάζει».

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. επικρατεί έντονη ενόχληση για τα τελευταία κρούσματα υπουργών που προχωρούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν έχουν τη συγκατάθεση και των άλλων κυβερνητικών εταίρων πλην του ΠαΣοΚ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς είχε καταστήσει σαφές και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Κυριακή, ότι μια μεταβατική κυβέρνηση, οφείλει να φέρεται ως μεταβατική και να μην ξεφεύγει του ειδικού έργου της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι υπουργοί μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, όπως συνέβη, με το θέμα των οικονομικών εισαγγελέων, με το ν/σ για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις των αξιωματικών στα σώματα ασφαλείας, το θέμα του περιορισμού των εκτός σχεδίου δόμησης και το διορισμό γενικών διευθυντών στα υπουργεία.

Η χθεσινή εξέλιξη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, έδωσε την ευκαιρία στη Ν.Δ. να διαμηνύσει ότι δεν έχει δώσει λευκή επιταγή.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία της Ν.Δ. μεταξύ των μελών της ηγετικής ομάδας και αποφασίστηκε να υπάρξει δημόσια παρέμβαση, με την οποία θα υπενθύμιζαν το περιεχόμενο της αποστολής της κυβέρνησης Παπαδήμου.

«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές, από την πρώτη στιγμή, στη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη συγκεκριμένη αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου, που είναι η ολοκλήρωση του PSI, η νέα δανειακή σύμβαση και η διενέργεια εθνικών εκλογών αμέσως μετά. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στη συμφωνία αυτή» τόνισε σε αυτή τη γραμμή ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης.

Στον απόηχο της κίνησης του ΛΑΟΣ που στέλνει μήνυμα ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν θα προωθηθεί το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, με βάσει τη λογική ότι δεν μπορεί να στηρίξει σχέδια νόμου που έρχονται σε αντίθεση με τον ιδεολογικό του πυρήνα, η Ν.Δ. δίνει το ίδιο σχεδόν στίγμα, θέλοντας να ικανοποιήσει και την κομματική βάση.

Γι’ αυτό ο κ. Μιχελάκης, είπε ότι η Ν.Δ. «δεν έδωσε, όμως, λευκή επιταγή σε κανένα και δεν στηρίζει επιλογές που αφενός βρίσκονται έξω από τον ειδικό σκοπό της κυβέρνησης και αφετέρου συγκρούονται με τις αρχές και τις θέσεις του κόμματος».

Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι «μονομερείς επιλογές και αποφάσεις, όπως προσπάθησε να επιβάλει χθες ο κ. Παπαϊωάννου, δεν γίνονται δεκτές» και θεωρούν ότι αυτό ισχύει για όλα τα ζητήματα που τίθενται από αρμόδιους υπουργούς, όπως για παράδειγμα, η λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά, η δόμηση κατοικίας εκτός σχεδίου, οι κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας και οι διορισμοί γενικών διευθυντών σε υπουργεία.

Σε αυτό το κλίμα και εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων και την επισήμανση του υπουργού Επικρατείας κ. Π. Καψή, ότι είναι σε οριακή κατάσταση το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, αλλά και την αναφορά πως «οι κκ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης θα κληθούν να λάβουν πολύ σημαντικές αποφάσεις», η Ν.Δ. συζητά τα περιθώρια για «αναπροσαρμογή» των «κόκκινων γραμμών», που υποχωρούν σταδιακά.

Στις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό του επιτελείου του κ. Σαμαρά, αναζητούνται εναλλακτικά σενάρια για πτυχές της διαπραγμάτευσης, αλλά και μέχρι ποιου σημείου ο κ. Σαμαράς μπορεί να δώσει συναίνεση, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρξει πρόβλημα με την εσωτερική συνοχή.

Με βάσει τις έως αυτή τη στιγμή πληροφορίες, η Ν.Δ. υποστηρίζει στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, προκρίνει πάγωμα αυξήσεων και ωριμάνσεων.

Ακόμη συμφωνεί με τον εξορθολογισμό ειδικών μισθολογίων, ενώ φαίνεται να συζητά και ελαστικοποίηση του κατώτατου μισθολογικού ορίου.

Αρνείται τη μείωση των επικουρικών και δεν θέλει τις οριζόντιες περικοπές. Υπάρχει περίπτωση όμως να δεχθεί μειώσεις σε υψηλά κλιμάκια, εάν υπάρξει αποδοχή της πρότασής της για το κατώτατο πλαφόν στα 300 ευρώ ή εναλλακτικά τα 1.200 ευρώ μηνιαίως (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης).

Ειδικά για το θέμα των επικουρικών, προτείνει εναλλακτικά μεταξύ άλλων τον περαιτέρω περιορισμό των προσλήψεων και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τον έλεγχο των «μαϊμού» συντάξεων, κ.α.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες, ότι δεν θα απορρίψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, θεωρώντας ότι έτσι θα επέλθει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.