Η σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι μακροπρόθεσμη στρατηγικού χαρακτήρα και όχι ευκαιριακή, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα από την Τρίτη σε διήμερη επίσημη επίσκεψη. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου αλλά και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Στη συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κυριάρχησαν τα θέματα οικονομικής συνεργασίας.

Επιπλέον συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ενώ επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Αργότερα την Τρίτη, επρόκειτο να παρακαθήσει σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν

Στις δηλώσεις του ο κ.Σαμαράς επισήμανε ότι «σε μια στιγμή μεγάλης δοκιμασίας για τον Ελληνικό λαό, βρίσκομαι εδώ και παίρνω πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη χώρα».

Όπως διευκρίνισε «μιλάω για οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα: ενέργεια, ΑΟΖ, τουρισμό, γεωργία, αμυντική συνεργασία, αλλά, βεβαίως, και στην προσέλκυση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα».

«Στόχος μας», κατέληξε λέγοντας «είναι μία –όχι ευκαιριακή- αλλά μακροπρόθεσμη και στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία των δύο χωρών μας. Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί οι συνομιλίες μου εδώ είναι ουσιαστικές και θα αποδώσουν».

Την Τετάρτη ο Αντ.Σαμαράς θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Στρατιωτικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν καθώς άλλωστε η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Θα γίνει ακόμη δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Περες και θα επισκεφθεί την Κνεσέτ, το Κοινοβούλιο της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδεύεται από τον τομεάρχη Εξωτερικών Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον σύμβουλό του για τα οικονομικά Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον διπλωματικό του σύμβουλο Ανδρέα Ψυχάρη και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Γιώργο Μουρούτη.