Σπεύδουν να ανοίξουν τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο ΠαΣοΚ πολλά κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη, λίγες μόλις ημέρες έπειτα από την αποχώρηση του κ. Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και την μετακόμισή του στην Ιπποκράτους.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Παπανδρέου θέλησε χθες να υπογραμμίσει ότι παραμένει πολιτικά ενεργός, συγκαλώντας σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών και αναπληρωτών υπουργών που μετέχουν στην νέα κυβέρνηση – επί της ουσίας, ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο της ΚΟ και του κόμματος – κάτι που έκανε πάντως την προηγούμενη ημέρα και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.
Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις των περισσοτέρων, ο κ. Παπανδρέου πολύ σύντομα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει τον χρονικό ορίζοντα και το πλαίσιο των εξελίξεων για τις εξελίξεις στην ηγεσία του ΠαΣοΚ.
Ζητούν απολογισμό

Με δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις τους ήδη από το Σαββατοκύριακο, κορυφαία στελέχη όπως ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, έθεσαν εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα ηγεσίας, τονίζοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι η συζήτηση για την ηγεσία του κόμματος πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.
Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να κάνει τον απολογισμό του δημοσίως και επισήμως, δείχνοντας έτσι ότι τάσσεται υπέρ της εκκίνησης των διαδικασιών και της συζήτησης για τον αναπροσδιορισμό της πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας του ΠαΣοΚ, υπό τις νέες συνθήκες και έπειτα από τα δύο χρόνια της τραυματικής, μνημονιακής πορείας.
Από το πρωί της Δευτέρας εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας τόνισε, μιλώντας στον Real FM, ότι τα υπάρχοντα δημοσκοπικά ευρήματα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΠαΣοΚ εν όψει εκλογών και ότι θα πρέπει να ανοίξει όσο το δυνατόν συντομότερο συζήτηση για το πού βρίσκεται και προς τα πού οδεύει το κόμμα.
Μιλώντας στην ίδια συχνότητα, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος τάχθηκε επίσης υπέρ της συζήτησης για την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του ΠαΣοΚ, σημειώνοντας όμως ότι είτε παραμείνει ο κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος είτε όχι, παραμένει ο κίνδυνος κατακερματισμού και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση.
Πανικός από τις δημοσκοπήσεις

Τα περισσότερα στελέχη πανικοβλήθηκαν κατά τη διάρκεία του Σαββατοκύριακου από τις δημοσκοπήσεις που εμφάνισαν το κόμμα με ποσοστά χαμηλότερα του 15% και ενώ – επισήμως τουλάχιστον – κυριαρχεί η αντίληψη ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν εντός τριμήνου.
Παρά ταύτα, οι απόψεις ως προς τον χρόνο και τη σκοπιμότητα της συζήτησης διίστανται. Κάποιοι επιμένουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, με ορίζοντα έως το τέλος του έτους, όπου ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει κατ’ αρχάς να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Η Ιπποκράτους, η «τρόικα» και οι άλλοι

Εν αναμονή της εκδήλωσης των διαθέσεων του κ. Παπανδρέου, οι συζητήσεις στο ΠαΣοΚ πυκνώνουν για το αν ο πρόεδρος του κόμματος θα παραμείνει στην κορυφή της πυραμίδας της Ιπποκράτους, έως πότε, υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις και – πάντως – αν οι διαδικασίες θα κινηθούν πριν ή μετά τις εκλογές.
Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη πάντως (όπως η «τρόικα» Αννας Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Γιάννη Ραγκούση, με την προσθήκη του κ. Ηλία Μόσιαλου, πρώην και εν ενεργεία υπουργοί, κ.ά), δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κ. Μ. Καρχιμάκης τάχθηκε υπέρ της παραμονής Παπανδρέου και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιθέσεις κατά του κ. Α. Σαμαρά και της ΝΔ.
Γενικευμένη είναι, εν όψει όλων αυτών, η εντύπωση ότι η συζήτηση για την ηγεσία του ΠαΣοΚ πολύ δύσκολα θα διεξαχθεί με όρους καταλογισμού ευθυνών για την κυβερνητική πολιτική. Η δυσχέρεια ως προς το συγκεκριμένο στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πως ο κ. Παπανδρέου δύσκολα θα μπορεί να κατηγορηθεί ως αποκλειστικός υπαίτιος για την πτωτική πορεία του κόμματος, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις της τελευταίας διετίας είχαν επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο – ακόμη και η επιλογή για δημοψήφισμα, την οποία συζήτησαν τα μέλη της κυβέρνησης.
Καταλογισμός ευθυνών και προοπτικές

Υπό αυτήν την έννοια, η βεβαιότητα που κυριαρχεί είναι πως, όταν ανοίξει η συζήτηση, η καθοριστική παράμετρος για την κούρσα της ηγεσίας στο ΠαΣοΚ δεν θα είναι οι ευθύνες για την τελευταία διετία, αλλά οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν οι ομαδοποιήσεις και οι εσωκομματικές συμμαχίες, ενώ ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει το συντομότερο δείγμα γραφής.
Ζήτημα εκκίνησης διαδικασιών έθεσε και η κυρία Εύα Καϊλή, μιλώντας στον Βήμα FM και λέγοντας «νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας απολογισμός και ένας καταλογισμός ευθυνών και των ανθρώπων και των συμβούλων που εισηγήθηκαν το δημοψήφισμα».